En Sıcak Konular

Fuat Türker

Mücadele
Fuat Türker
24 Aralık 2010

Alem-i İslam Kapısının Kilidi Türkiye'dir



"Alem-i İslam kapısının kilidi Türkiye'dir. Bu kilit bu kapıyı Alem-i İslam üzerine açar." Bediüzzaman.


Dünya, İslamî değerlerin yükseldiği yeni bir döneme girmiştir. Batı ile İslam alemi arasında kurulmaya çalışılan köprü, bugün daha aciliyetli hale gelmiştir. Batı, İslam'ı tanıma ve anlama süreci içindedir ve onu İslam dünyası ile biraraya getirebilecek tek ülke Türkiye'dir.


Türkiye, İslam Aleminin Oluşturacağı Beklenen Birliğin Doğal Lideridir


Türkiye, Batıdaki demokratik değerler ile İslamî değerlerin uyumunun önemli bir örneğidir. Aynı zamanda tarihi mirası da Türkiye'ye liderlik özelliği kazandırmaktadır. Ülkemizin bu özellikleri zaman zaman Batılı strateji uzmanları, devlet adamları ve medya mensuplarınca da dile getirilmektedir.


Örneğin, ABD eski başkanı Bill Clinton bir Türkiye ziyaretinde "Türkiye, Avrupa, Asya ve Afrika'yı içine alan milyonlarca kilometrekarelik bir alanda, dünya siyasetinin merkezi olan bir bölgede söz sahibi bir ülke olduğu için 21. yüzyılın şekillenmesinde kilit rol oynayacaktır." diyerek Türkiye'nin 21. yüzyılın lideri olacağı yönündeki görüşünü bildirmiştir.


Batı ülkelerinin yönetim kademelerindeki yetkililerinden Türkiye'nin, İslam dünyasının lideri olabileceğine dair sık sık açıklamalar gelmektedir.


ABD Bşk. George W. Bush'un Ulusal Güvenlik Eski Danışmanı Condoleezza Rice, bu konuda şu sözleri söylemiştir:


"Türkiye, Müslüman nüfusu ve laik prensipleriyle sadece İslam dünyasına değil, bütün Müslümanlara örnek olabilir. Türkiye modeli radikal İslam'a karşı bir alternatif olarak çok büyük bir

önem taşıyor. Pakistan Devlet Başkanı Müşerref de İslam ülkelerinin model arayışı içinde olduğunu

söylemişti. ABD, Türkiye'nin çok iyi bir model olduğunu düşünüyor."


New York Times İstanbul Bürosu eski şefi Stephen Kinzer'ın açıklamaları ise şöyledir:


"Eğer dünyada İslam ile demokrasinin bir arada yaşayabileceğini gösterecek tek bir ülke varsa o da

Türkiye'dir. Türkiye diğer ülkeler için mıknatıs rolü oynayabilir ve dünyanın gidişatını değiştirebilir."


Osmanlı çatısı altında yaşamış toplumların çoğu, Osmanlı dönemindeki barış, huzur ve güven ortamını, yeniden özlem ve umutla Türkiye'den beklemektedirler.


Birçok siyaset bilimci, stratejist ve politikacının ortak görüşü ise Türkiye'nin kritik bir dönemeçte olduğudur. Dünyadaki sorunlu bölgelerde çözümün gerçekleşmesinde, Türkiye'nin kilit ve lider ülke olduğu fikri çoğunun ortak inancıdır.


Batılı bazı politikacılar, "11 Eylül'ün dünya siyasi dengelerine verdiği yeni ivmeyle, bir kez daha yeni bir dünya kuruluyor ve Türkiye'nin bu dünyada alacağı yer, kimliği, kültürü, tarihi ve bunlara bağlı olarak geliştireceği stratejilerle belirlenecek." açıklamasında bulunmaktadırlar.


21. yüzyılda Türkiye'nin çok önemli bir bölgesel gücü temsil ettiğine dikkat çekilmekte ve "bu sebeple Türkiye'nin Avrupa ve ABD nezdindeki güç ve prestiji tahmin edilemeyecek derecede artacak" yorumunda bulunulmaktadır.


Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkasya/Orta Asya gibi sıcak bölgelerde söz sahibi olan Türkiye hakkında

birçok Batılı stratejist, Türkiye'nin yol gösterici olacağını öngörmektedir.


Türkiye'nin gelecekteki bu önemli pozisyonuna dikkat çeken bir diğer isim ise ünlü gazeteci Stephen Kinzer'dır. Kinzer, The New York Times gazetesinin Türkiye temsilcisi ve uzun yıllardır Türkiye'de bulunan bir isim. Yazdığı, 'Crescent and Star: Turkey Between Two Worlds' (Hilal ve Yıldız: İki Dünya Arasındaki Türkiye) adlı kitabında Türkiye'nin bu önemli konumunu şöyle vurgulamıştır:


"Türkiye'nin oynayabileceği role dikkat çekmek istiyorum... Ne var ki uzun vadede oynayacağı rol ise çok daha hayati bir önem taşımaktadır. Eğer Türkiye kendi iç sorunlarını aşabilirse, Müslüman demokrasisinin çarpıcı bir örneği olarak karşımıza çıkacaktır. İslami hassasiyetleri radikalizmden ayıran bir mıknatıs görevi görebilir. Müslüman dünyası üzerinde büyük bir etkisi olabilir ve böylelikle tüm dünyayı değiştirebilir."


Son olarak bu ay içinde ABD'nin önde gelen iş dünyası gazetesi Wall Street Journal (WSJ), İstanbul'a tam sayfa ayırdığı ''İmparatorluk Geri Geliyor'' başlığıyla yayımlanan haberde, ''Türkiye'nin bölgesel süper güç olma yolunda güvenle ilerlediğini'' yazmıştır.


Dünyanın en zor bölgelerine asırlar boyunca hakim olan Osmanlı'yı ayakta tutan güç, Kur'an ahlakından kaynaklanan manevi değerlerdir. Bu uygarlık mirasını iyi değerlendiren, milli ve manevi değerlerine sahip çıkan ve Batı'ya arkasını dönmeyen Türkiye, yeniden tarihi yönlendirecektir. Yaklaşık altı asır dünyaya düzen getiren Osmanlı İmparatorluğu'nun mirasına sahip olan Türkiye için bu misyon ve üstlendiği sorumluluk, ağır gelmeyecektir.


Türkler tarih boyunca uygarlıklar kurmuş ve büyük toplumlara lider olmuşlardır. Türk Milleti'nin sahip olduğu lider karakteri, onu -Allah'ın dilemesiyle- dünya liderliğine taşıyacaktır. Türkiye liderliğinde gerçekleşecek olan İttihad-ı İslam, Osmanlı'dan sonra istikrar ve refahı kaybeden topraklara barış ve huzur getirecektir. Müslüman toplumların çoğu, Osmanlı zamanında yaşadıkları huzur ve güvenin yeniden sağlanması için Türkiye'ye umutla bakmaktadırlar.


Birliğin Temeli ve Çatısı


Kurulacak İslam Birliği için Avrupa Birliği örnek alınabilir. Avrupa Birliği'nde, üye ülkelerin hepsi kendi ulusal egemenliklerini, yönetim sistemlerini korumaktadırlar. Birliğin değerleri ise 'Avrupa kültürü' üzerine inşa edilmiştir.


İslam Birliği de, 'İslam kültürü' temeli üzerine inşa edilen, üye ülkelerin bağımsızlıklarını ve milli sınırlarını korudukları bir birlik olmalıdır. Devletler yapısal olarak birleşmeyecektir ancak kuşkusuz ortak politika ve çıkarlar çerçevesinde karar ve yürütme organları olması gerekir.


Tarihte lideri olmayan bir topluluk yoktur. Kur'an'da kıssası anlatılan her kavmin bir lideri vardır; İslam Birliği'nin de kesinlikle bir lideri olacaktır. Bütün İslam ülkeleri, lider olarak Türkiye'yi işaret etmektedirler. Çünkü Türkiye hem Osmanlı'nın mirasçısıdır hem de dinin en güzel yaşandığı, marjinal ve fanatik görüşleri bulunmayan, gerçek İslam'ı yaşayan demokratik bir ülkedir. Gerçek İslam konusunda örnek olacak tek ülke Türkiye'dir.


Milletimiz coşkuyla bir büyük Türkiye'yi arzu etmektedir. Kasdettiğimiz Büyük Türkiye, sınırlarını genişletme ve ülkelerin kaynaklarını ele geçirme anlamında bir güç değil, manevi bir güçtür. Irk anlamında ya da diğer ülkelere hükmetmeye dayalı bir Türkiye değil, koruma anlamında bir güçtür söz ettiğimiz.


Kur'an'ın, "Allah'ın ipine hepiniz sımsıkı sarılın. dağılıp ayrılmayın." buyruğu gereğince ittihad yani birleşme zorunludur. Bediüzzaman, "İttihad-ı İslam bu devrin en büyük farz vazifesidir" diyerek, Müslümanların birleşmelerinin önemine dikkat çekmiştir. İslam dünyasında yıllardır yaşanan acı ve dökülen kan, bu parçalanmanın getirdiği sonuçlardan biridir. Kan ve gözyaşının durması ve insanların huzur içinde yaşamaları için İttihad-ı İslam'ın önemi açıktır. Her Müslüman bu süreçte çaba içinde olmalıdır.


Yaşamımızın her anında olduğu gibi, İttihad-ı İslam'ı amaçlarken de Allah'ın ve Peygamberimiz(sav)'in gösterdiği yolu izlemeliyiz. Kendi mantığına, kendi yorumuna ve uygun gördüğü koşullara göre farklı yolları izlemek ve Allah'ın gösterdiği yoldan başka yola uymak kayba götürür. Allah'ın yardımı, yalnızca Kendisinin ve resûlünün yolunda çaba gösterenler içindir.


Ey iman edenler, eğer siz Allah'a (Allah adına İslama ve Müslümanlara) yardım ederseniz, O da size yardım eder ve sizin ayaklarınızı sağlamlaştırır. (Muhammed Suresi, 7)



Fuat Türker



Bu yazı 1,358 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Mayıs 2014 Somanın Ardından
    • 13 Şubat 2014 Mesleğimiz Uhuvvet Değil mi?
    • 9 Ocak 2014 Cephemizin Sinesinde İman Bir...
    • 13 Kasım 2013 Ortak Akıl; İstişare
    • 1 Eylül 2013 Müslümanlar İçin Başka Çözüm Yok!
    • 21 Temmuz 2013 Berekete Şükür Ayı; Ramazan
    • 3 Nisan 2013 Müslümanların Derdiyle İlgilenmeyen Onlardan Değildir
    • 15 Mart 2013 Korkma, Ebedi Varsın!
    • 17 Şubat 2013 En Büyük Kuvvet; İhls ve Samimiyet
    • 28 Ocak 2013 Asla Kopmayan Kulp; İttihad-ı İslam
    • 19 Aralık 2012 21 Aralık Son mu Başlangıç mı?
    • 19 Kasım 2012 Zulmedenler
    • 10 Kasım 2012 Kur’an Kinatı Okuyor
    • 26 Ekim 2012 Bayramın Ruhu
    • 6 Ekim 2012 İttihad-ı İslam Nedir?
    • 25 Eylül 2012 Allah Dinini Facir Eliyle De Kuvvetlendirir
    • 8 Eylül 2012 Kainat Merhametle Başlar
    • 22 Ağustos 2012 Bu Bayramda Vicdanımız Rahat mıydı?
    • 27 Temmuz 2012 Ramazan Bereket Sofrasıdır
    • 30 Haziran 2012 Susmak mı Karşı Durmak mı?

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,779 µs