En Sıcak Konular

Fuat Türker

Mücadele
Fuat Türker
22 Mayıs 2014

Somanın Ardından



Çok büyük bir felaket yaşadık. Bu defa Soma’da bir madenden, kömür yerine yaralı ve cansız bedenler çıkarıldı. Kendi derin mezarlarını kazdı şehitlerimiz. Soma’dan yükselen acı, ülkemizi ve ardından tüm dünyayı sardı.

 

Elbette canları Allah verir, Allah alır. Bazen tek tek bazen topluca ölür insanlar. Allah canları tek tek almak zorunda değil kuşkusuz. İnsanlar tek tek öldüğünde normal karşılayan insan, özellikle bir felaket sonucu topluca ölüm olduğunda da isyan etmemeli. Kendi iradesi dışında doğan insanın, yine Allah'ın dilemesiyle hayatı sona erer. O halde ölümler karşısında üzülmek, isyan etmek, direnmek yanılgıdır.

 

Elbette bu faciadan sorumlu olanlar kendilerini kurtaramayacak, gereken adımlar atılacaktır; buna inanıyorum. Savcılık olayı soruşturuyor, delilleri topluyor. Gereken araştırma ve tespitler yapılacak, her ayrıntı gün yüzüne çıkarılacaktır.

 

Maden ocağındaki patlamadan bu yana ise asparagas/yalan haber ve resimler bir kısım yazılı ve görsel medyada, sosyal paylaşım sitelerinde kasıtlı olarak yaygınlaştırılıyor. Medya, insanların acılarını ajite edip, facianın bütün sorumluluğunu hükümete ve Başbakan Erdoğan'ın üzerine yıkma gayreti içine girdi yazık ki. Bugün de tıpkı Gezi olayları sırasında olduğu gibi, küçük grupların yaptığı gösteri haberlerini bile, ‘Türkiye yangın yeri’ şeklinde provoke ederek servis ediyor. Görüyoruz ki kimilerinin yüzleri, işçilerimizin kömüre bulanmış yüzleriyle kıyaslanamayacak kadar siyah!

 

17 Ağustos'u hatırlayın. Yıkılan tüm binaların, kaybedilen tüm canların sorumlusu Veli Göçer ilan edilmişti. TV'lerde haberler Veli Göçer'le başlar onunla biterdi. Bugün Soma Holding'in sahibi Alp Gürkan'ın adını ise medyada duyamıyoruz. Suçlamalar, ithamlar, küfürler bu faciada ihmali, kusuru olanları bile es geçip, Başbakan'a yöneliyor. Belli ki Soma’daki acı durumdan vazife çıkaranların asıl meselesi ne ağaç, ne kömür, ne de şehit olan canlar değil!..

 

Ülkemiz, provokatif ve yalan haberlerin yaygınlaştırılması, sinsi plânlar ve tuzaklar kurulması sonucu birçok kez acı olaylar yaşamıştı. Siyasi polemiklerle akılları karıştırmaya, insanları kışkırtmaya, sokaklara dökmeye çalışan kesimler yeniden iş başında. Bugün yine fitne ve fesat peşinde olanların kışkırtması ile insanlar sokaklarda kırıp döküyor, yakıp yıkıyorlar. Yaşananlar, Bediüzzaman’ın sözünü hatıra getiriyor: "...Tarafgirlik damarı ihlası kırar, hakikatı değiştirir." (Emirdağ Lahikası-1 ( 272 )

 

… Nihayet cuma günü Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan basın açıklaması yaptı. Gürkan'ın ardından konuşan İşletme müdürü, -o gün itibariyle- 284 canın şehit olduğu kazada hiçbir ihmallerinin olmadığını söyledi. Biz Enerji Bakanımız Sayın Taner Yıldız’ın; “bir kusur varsa kimsenin gözünün yaşına bakmayız. İdari olarak da adli olarak da soruşturma başlamıştır. Teftiş Kurulları görevlerinin başındadır. Bütün vatandaşlarımızın müsterih olmasını buradan istirham ediyorum” sözüne güveniyoruz. Ki değerli bakanımız Taner Yıldız, Soma’nın zifiri karanlığında yıldız oldu. Allah ondan razı olsun. Samimiyetini daha artırsın, kalbini daha da yumuşatsın.

 

Bir yıldız daha vardı Soma’da. Maden ocağından çıkarılıp bindirildiği ambulansta, çizmeleriyle sedyeyi kirletmek istemeyen işçi. Kimilerinin kendince küçümsediği 'dağdaki çoban' gibi vicdanlı has Anadolu delikanlısı idi o.

 

Onlar Şehitlerimiz

 

Peygamberimiz(asm) hadis-i şerifinde göçük altında kalanın şehit olduğunu müjdeliyor. (Buhârî, Cihâd: 30) Soma’da vefat eden kardeşlerimiz şehittir inşaAllah. Onları “sakın 'ölüler' saymayın. Hayır, onlar, Rableri Katında diridirler, rızıklanmaktadırlar. (Ali İmran Suresi, 169)

 

Ölüm sebebi ya da şekli ne olursa olsun, müminlerin canları ölüm melekleri tarafından "Selam" ile ve güzellikle alınır. Ölen kişinin görünüşte zorlukla can vermesi ya da ani bir kalp kriziyle uykuda bir anda can vermiş olması bir kıstas değil. Dolayısıyla yanarak, boğularak, beton ya da göçük altında ezilerek de can verse, iman sahibi insan acı çekerek ölmez.

 

Ölümler karşısında yapmamız gereken Allah'a boyun eğmek, gönülden dua etmek, umudumuzu yitirmemek. Ölümle Rabb'ine kavuşanlar için Allah'ın hepsine rahmet etmesi ve sonsuz yaşamda güzellik ve nimetler içinde bir hayat nasip etmesi için dua etmek.  Ölüm, işçi kardeşlerimizi Rablerine kavuşturan bir köprü oldu. Unutmayalım; Allah kullarına zulmedici değildir.

 

Son Olarak;

 

Madencilik sektöründe robot kullanımı konusu dile getirilince ufak bir araştırma yaptım. Robotik kontrol konusunda ülkemiz maden mühendislerince hazırlanmış detaylı bir dökümana ulaştım.(*)

 

Belgede şu ifadeler vardı;  “Madencilik sektöründe yapay zeka ve robotik kontrol tekniklerinin gittikçe artan bir şekilde kullanımı, yakın gelecekte maden mühendislerinin, alışılagelmiş madencilik eğitimine ek olarak, bu konularda da bilgi sahibi olmalarını gerektirmektedir.”

 

“İnsan müdahalesine ihtiyaç duyulan çok dar damarlar ve cevher kütleleri haricinde, yüzde yüz otonom bir maden işletmesi, yakın gelecekte görülebilecek, hatta faaliyetteki pek çok maden işletmesi, tamamen robotik kontrol altına alınacaktır.”

 

Belgede ayrıca bu konuda yapılan çalışmalar sonucunda önümüzdeki yıllarda madenlerde robotik kontrolün yaygınlaşacağı ve madenciliğin tüm aşamalarının bilgisayar denetimine geçeceği öngörülüyor. Çalışmaların hızlanmasını ve bu felaketlerin artık son bulmasına vesile olmasını diliyorum

 

Şimdi bize düşen; şehitlerimizin ailelerine güzel bir hayat sunmak, onları koruyup kollamak. Bölgeye yiyecek- giyecek göndermek, ihtiyaçlarını giderip, onların hayatlarını kolaylaştırmak. Eşlerine, çocuklarına, anne babalarına şehitlik makamını anlatmak ve böylece kalplerine sevinç koymak…

 

Allah şehit kardeşlerimizi rahmetiyle sarsın. Yakınlarının kalplerine sabrı raptetsin. Yaralı kardeşlerimize acil şifa nasip etsin.

 

Dipnot: Yeni bir gelişme AK Parti’nin, Soma'daki maden faciasının araştırılması için TBMM Başkanlığı'na Meclis Araştırma Önergesi sunmuş olması. Bu felaketin meydana gelmesinde ihmal, kusur ya da dikkatsizlik; sebep her ne ise ortaya çıkarılmasını ve elim kazanın tüm boyutlarıyla araştırılıp, her yönüyle aydınlatılmasını bekliyoruz.

 

Fuat Türker

 

(*) http://www.maden.org.tr/resimler/ekler/0c66082c124f8af_ek.pdf

 



Bu yazı 1,623 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Mayıs 2014 Somanın Ardından
    • 13 Şubat 2014 Mesleğimiz Uhuvvet Değil mi?
    • 9 Ocak 2014 Cephemizin Sinesinde İman Bir...
    • 13 Kasım 2013 Ortak Akıl; İstişare
    • 1 Eylül 2013 Müslümanlar İçin Başka Çözüm Yok!
    • 21 Temmuz 2013 Berekete Şükür Ayı; Ramazan
    • 3 Nisan 2013 Müslümanların Derdiyle İlgilenmeyen Onlardan Değildir
    • 15 Mart 2013 Korkma, Ebedi Varsın!
    • 17 Şubat 2013 En Büyük Kuvvet; İhls ve Samimiyet
    • 28 Ocak 2013 Asla Kopmayan Kulp; İttihad-ı İslam
    • 19 Aralık 2012 21 Aralık Son mu Başlangıç mı?
    • 19 Kasım 2012 Zulmedenler
    • 10 Kasım 2012 Kur’an Kinatı Okuyor
    • 26 Ekim 2012 Bayramın Ruhu
    • 6 Ekim 2012 İttihad-ı İslam Nedir?
    • 25 Eylül 2012 Allah Dinini Facir Eliyle De Kuvvetlendirir
    • 8 Eylül 2012 Kainat Merhametle Başlar
    • 22 Ağustos 2012 Bu Bayramda Vicdanımız Rahat mıydı?
    • 27 Temmuz 2012 Ramazan Bereket Sofrasıdır
    • 30 Haziran 2012 Susmak mı Karşı Durmak mı?

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,018 µs