En Sıcak Konular

Yusuf Turan Günaydın

Kağıt Gemi
Yusuf Turan Günaydın
15 Şubat 2009

Ankarada Kaybolmuş Mukaddem Camii



Cuma namazı için Samanpazarı’ndan Aslanhane’ye tırmanırken kaçınılmaz olarak Mukaddem Camii’nin önünden geçecektim. Şimdi o civarın son 15 yılını bilenler orada böyle bir camii olmadığını düşüneceklerdir. Elhak, doğrudur, Samanpazarı’nda artık böyle bir camii yok. Doğrusunu isterseniz ben de sadece bir yıkıntıdan arta kalmış bir kalıntı üzerinde “Mukaddem Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği” tabelasından başka bir şey görmemiştim..

1984’de geldiğim Ankara’da Aslanhâne Camii’nin tam karşısında bir yurtta kaldım bir müddet. Dolayısıyla hemen her gün Mukaddem Camii’nin -veya yıkıntılarının- önünden geçiyordum. Söz konusu tabela o mevkie dönemin DYP’li Altındağ Belediyesince bir belediye sarayı yaptırılıncaya kadar  yerinde melul-mahzun durdu. Belediye inşaatı başlayınca o da varlığını yitirmiş oldu. O zamanki Samanpazarı esnafından bu tabelayı hatırlayanlar vardır mutlaka… Hatta bu Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin âzâlarından hayatta olanlar vardır…

O yıllarda sahafları gezerken elime geçen bir kitap Mukaddem Camii hakkındaki ayrıntıları önüme sermişti. İ. Hakkı Konyalı’nın Ankara Camileri adlı kitabında yapının kitabesinden tutun, bir resmine varıncaya kadar yer almaktaydı.

Ankara’ya gelinceye kadar, sadece bu şehrin ‘mabetsiz şehir’ oluşu bilgisiyle birlikte aşırı derecede kirli havasından televizyon haberlerine yansıyan görüntüler vardı zihnimde. Kirli havasını solumak nasip oldu (L) geçekten de. Fakat kaldığım yurdun bulunduğu Aslanhane Camii civarı ve Kaleiçi irili ufaklı birçok camiyle doluydu. Hem de Osmanlı öncesi, Selçuklu eseriydi çoğu. Bir Eski Ankara, bir de Yeni Ankara bulunduğunu anlamakta gecikmedim. Fakat Eski Ankara’dan söz edildiğini de hiç duymamıştım o zamana kadar.

Aslanhane’nin biraz aşağısındaki Ahi Elvan Camii, Celâl-i Kaddanî Camii, Ulucanlar’daki -Ankara’da Mimar Sinan’dan kalma tek camidir- Yeni Camii (Cenabî Ahmed Paşa Camii), Kaleiçi’ndeki Alâaddin Camii ve tabii Hacettepe sınırları içindeki Taceddin Dergâhı Camii, Sarıkadı Camii… Bunlar ilk aklıma gelenlerdir. Çok daha fazlası merhum Konyalı’nın eserinde bulunuyor.

Mukaddem Camii’nin cismen mevcut olmasa da hâlâ orada bulunduğuna emin olduğum manevî huzurundan geçerken bir şey ilgimi çekti. Talihin bir cilvesi midir, ne denir bilmiyorum, hemen tam da o eski “Mukaddem Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği” tabelasının yerinde şimdiki Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin gülümseyen bir resminin yapıştırıldığı başka bir pano var. Fakat önceki tabelanın mütevazı ve biraz da ürkek görünümünün aksine gürbüz ve gümrah bir edayla duruyor bu pano…

Önceki belediye başkanı Camiden kalan son izi yok etmiş, yeni başkan hadiseden habersiz gülümsüyor ve ben hissediyorum; Mukaddem Camii hâlâ orada…  



Bu yazı 5,735 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Şubat 2009 Ankarada Kaybolmuş Mukaddem Camii
    • 2 Şubat 2009 İyi bir biyografi yazısında bulunması gerekli özellikler
    • 18 Ocak 2009 Yunus Divanına Bir Şerh Başlangıcı: İŞİTİN EY YARENLER
    • 4 Ocak 2009 Bilgisayarlı Matbaacılık Öncesi Taşrada Basılmış Kitaplar III
    • 25 Aralık 2008 Bilgisayarlı Matbaacılık Öncesi Taşrada Basılmış Kitaplar-II
    • 12 Aralık 2008 Bilgisayarlı Matbaacılık Öncesi Taşrada Basılmış Kitaplar-I
    • 2 Aralık 2008 Kosova,Üsküp,Kalkandelen
    • 19 Kasım 2008 Ahmet Hatipoğlu Konseri
    • 23 Ekim 2008 Yakında Bu Köşede

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,045 µs