En Sıcak Konular

''ERTUĞRUL FACİASI''YLA BAŞLAYAN TÜRK -JAPON DOSTLUĞU

31 Ağustos 2010 13:09 tsi
''ERTUĞRUL FACİASI''YLA BAŞLAYAN TÜRK -JAPON DOSTLUĞU Ertuğrul Fırkateyni 120. Yıl anma törenleri bugün Mersin’de başlıyor. 4 Eylül’e kadar sürecek olan anma programı için bu yıl Japonya’dan bin kişiyi aşkın bir heyet gelecek.

Ertuğrul Faciası, Türk - Japon dostluğunu pekiştiriyor  

Ertuğrul Fırkateyni 120. Yıl anma törenleri bugün Mersin’de başlıyor. 4 Eylül’e kadar sürecek olan anma programı için bu yıl Japonya’dan bin kişiyi aşkın bir heyet gelecek. Anma programı kapsamında Kuşimoto Belediyesi, Ertuğrul Fırkateyni’nden çıkarılan tarihi objelerin bir bölümünü Mersin Deniz Müzesi’ne hibe edecek

Asya kıtasının en batısıyla en doğusunun ‘duygudaşlığı’nı dünyaya ilan etmek için 2. Abdülhamit tarafından 1889 yılında iyi niyet elçisi olarak Japonya’ya gönderilen Ertuğrul Fırkateyni’nin geri dönüş yolunda Oşima Adası yakınlarında yakalandığı fırtına sonrasında 550 vatan evladı gemicimizin şehit oluşunun 120. yıldönümü dolayısıyla bu yıl Mersin’de 5 gün sürecek geniş katılımlı anma törenleri düzenlenecek. Ertuğrul Fırkateyni’nin uğradığı felaketi anmak için her yıl Mersin’de düzenlenen törenler, bu yıl 120. yıldönümü dolayısıyla çok daha kapsamlı bir şekilde gerçekleştirilecek. Geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 700 kişiden oluşan Japon heyetinin bu yıl bini aşması bekleniyor. 2010 yılının aynı zamanda “Türkiye’de Japon Yılı” olması nedeniyle törenlerde birçok “ilkler” yaşanacak ve çok özel organizasyonlar tertip edilecek.

Etkinlik programı yoğun

Törenler bugün saat 14.00’da Japon ve Türk ailelerin buluşmasıyla başlıyor. Aileler, birlikte alışveriş edip şehir turu yaparak iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirecek. Ardından aileler Mersin Üniversitesi Kampüsünde ağaç dikme törenine katılacak. Akşam Büyükşehir Belediyesi Kongre Salonu’nda başta Japon Davulu Şamisen olmak üzere Japon folklorundan örnekler sunulacak.
Etkinliklerin 2. günü olan 1 Eylül’de ise sabah saatlerinde Japonya’dan gelen gemiler Mersin Limanında karşılanacak. Hemen akabinde Japon Büyükelçi, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ile Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan’ı ziyaret edecek. Japon askeri erkan da sırasıyla Vali, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanına nezaket ziyaretinde bulunacak. Ayrıca Japon Komutan gemide iftar daveti verecek. Akşamleyin Japonya’nun en tanınmış sanatçılarından Soprano Satomi Ogawa Mersin Kültür Merkezi’nde konser verecek.
2 Eylül Perşembe günkü etkinlikler ise sabah saatlerinde Macit Özcan Spor Kompleksi’nde gerçekleştirilecek askerler arası futbol maçıyla başlayacak. Bunu takiben Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda Ertuğrul Fırkateyni Sergisi açılacak. Aynı gün saat 14.00 –16.00 saatleri arasında Mersinliler Japon askeri gemilerini ziyaret edebilecek. Yine saat 16.00’da Japonya’dan gelen konuklarla beraber Kuşimoto Sokağında kortej yürüyüşü gerçekleştirilecek.

Görkemli anma töreni

Ertuğrul Şehitlerini Anma Töreni ise perşembe günü saat 18.00’da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımıyla Refah Şehitleri Anıtı’da başlayacak. Yaklaşık 2 saat sürecek programda saygı duruşu ve milli marşların okunmasının ardından konuşmalara geçilecek. Sırasıyla “Kuşimoto Belediye Başkanı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı, Japon Eğitim Filosu Komutanı, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı, Wakayama Valisi, 2010 Türkiye’de Japonya Yılı Kutlama Komitesi Başkanı,  Mersin Valisi, Japon Büyükelçi ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay” konuşma yapacak. Anma Töreni kapsamında Kuşimoto Belediyesi, 2008 ve 2009 yılında Türk, İspanyol ve Japon dalgıç ekibi tarafından başlatılan arama ve deniz dibini kazma çalışmaları sonrasında Ertuğrul Fırkateyni’nden çıkarılan tarihi objelerin bir bölümünü Mersin Deniz Müzesi’ne hibe edecek. 2008 ve 2009 yıllarında yapılan sualtı kazılarında beşbinin üzerinde kalıntı çıkarılmıştı. Dalış alanındaki özelliklere göre geliştirilen yeni sualtı emicilerinin yardımıyla 2010 da önceki yıllara oranla çok daha verimli bir çalışma gerçekleşmesi bekleniyor. Akşamleyin de Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda müzikal performansların yanı sıra Türk ve Japon folklor ekipleri çeşitli gösteriler sunulacak. 3 Eylül’de gezilerle devam edecek olan etkinlikler, 4 Eylül’de Japon gemilerinin Mersin Limanı’ndan ayrılmasıyla sona erecek.

Felaketle gelen dostluk

1887 yılında Japonya İmparatorunun yeğeninin bir savaş gemisiyle İstanbul’u ziyaret etmesinin ardından Japonya’ya bir heyet gönderilerek iade–i ziyaret yapılmasını emreden 2. Sultan Abdülhamit tarafından 1889 yılında iyi niyet elçisi olarak Japonya’ya gönderilen Ertuğrul Fırkateyni, 630 denizcisiyle 11 ay süren yolculuğun ardından Japonya’ya, Yokohama (Tokyo) Limanı’na ulaşmıştı. Gemi, II. Abdülhamid’den Japon İmparatoruna mücevherli imtiyaz nişanı ve diğer hediyeleri götürdü. Fırkateyn ve gemiciler Japonya’da İmparator tarafından ihtimamla karşılandı. Ertuğrul Fırkateyni, Japon sularında kaldığı üç ay boyunca etrafındaki binlerce Japon kayığına 50 kişilik bandosuyla konserler verdi. Nihayet geri dönüş yolculuğu için hazırlıklar tamamlandı. Yola çıkılacağı gün Japon Bahriyesinin tayfun uyarısına rağmen, Ertuğrul Fırkateyni planlandığı gibi 15 Eylül 1890 tarihinde Yokohama Limanı’ndan ayrıldı. Kuşimoto açıklarında tayfuna yakalanan Ertuğrul Fırkateyni 16 Eylül 1890’da kayalara çarparak battı. Kazadan sadece 69 denizci kurtulabildi, Amiral Osman Bey de dahil diğer mürettebat hayatını kaybetti. Toplam 550 gemicimiz şehit olmuştu. Fırkateynden bazı denizciler ada sakinleri tarafından kurtarılırken, şehitler orada toprağa verilmişti. Ertuğrul Fırkateyni’nin trajik sonu Türk – Japon halklarını yakınlaştırdı. Yöre halkı, kazadan kurtulanlara büyük yardım ve yakınlık gösterdi. Torajiro Yamada isimli bir Japon, şehit yakınları ve kazazedeler için yardım kampanyası düzenledi. Toplanan para aynı kişi tarafından 2. Abdülhamit’e teslim edildi. Hayatta kalan 69 denizci, Japonya İmparatorunun talimatıyla Hiei ve Kongo isimli iki askeri gemi ile İstanbul’a gönderildi. Kazada ölenlerin anısına Kuşimoto’da bir anıt inşa edildi.  İlk anıt Japonlar tarafından 1891’de dikilirken, 1929 yılında yine Japonlar tarafından genişletildi. 1937’de Türkiye tarafından restore edilen anıt önünde her yıl düzenli olarak anma törenleri yapılmaktadır. Kuşimoto kasabası Mersin ve Yakakent (Samsun) ile kardeş şehirdir. Kuşimoto’da bir de müze bulunmaktadır. 1974 yılında inşa edilen Türk Müzesi’nde Ertuğrul Fırkateyni’nin maketi, gemideki asker ve komutanların fotoğrafları ve heykelleri bulunmaktadır. Tarihimizde çok hazin bir yere sahip olan bu olay aynı zamanda Türkiye ile Japonya arasındaki sıcak dostluğun temel taşı olmuştur. (RECEP BAHAR – YENİ MESAJ)

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10003457&tarih=2010-08-31



Bu haber 2,053 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,762 µs