En Sıcak Konular

KAHVECİ: ''KADINLARIN TEMSİL ORANI ÜLKEMİZE YAKIŞMIYOR''

4 Aralık 2011 23:02 tsi
KAHVECİ: ''KADINLARIN TEMSİL ORANI ÜLKEMİZE YAKIŞMIYOR'' Demokrat Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Av. Ayşegül Dalkır Kahveci, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıldönümü sebebiyle açıklama yaptı.

DP'Lİ KAHVECİ  TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VERİLMESİNİN 77.YILDÖNÜMÜNDE KADINLARIN KARANLIK TABLOSUNU ORTAYA KOYDU. 

Demokrat Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Av. Ayşegül Dalkır Kahveci, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıldönümü nedeniyle açıklama yaptı.

 "Kadınlarımız, Cumhuriyet tarihinde olmadığı kadar şiddete maruz kaldı"

"12 Eylül Anayasa referandum kampanyasında siyasi iktidar, " kadınlara pozitif ayrımcılık " propagandasıyla kadınlarımızı kandırmıştır. Referandumdan bugüne kadar, Yargıda % 33 olan kadın hakim oranı, % 2'lere düşürüldü. 20 müsteşardan sadece biri kadın.138 genel müdürden ise sadece 10'u kadın. Kamuda görev yapan üst düzey yöneticilerin % 93'ü erkek. Bu mu kadına pozitif ayrımcılık?"
Demokrat Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Av. Ayşegül Dalkır Kahveci, 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 77. yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajda, "Kadınlarımız özellikle son dokuz yıllık süreçte Cumhuriyet tarihinde olmadığı kadar şiddete uğramaya ve işsiz bırakılmaya maruz bırakılmıştır." dedi
 
Ayşegül Dalkır Kahveci mesajında şu görüşlere yer verdi:
 
"Yargıda % 33 olan kadın hakim oranı, % 2'lere düşürüldü"
 
"Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kadınlarımızın temsil oranı % 14 'e çıkmış olsa bile, 77 yıl öncesinde verilmiş olan haklarımız sadece seçme yönünde kadınlarımız adına kullandırılmıştır.12 Eylül referandum sürecinde siyasi iktidar tarafından Anayasada mevcut bir hak sanki yokmuş gibi gösterilerek, " kadınlara pozitif ayrımcılık " adı altında vatandaşlarımız kandırılmış, referandumdan bugüne kadar geçen sürede, yüksek yargıda % 33 olan kadın hakim oranı % 2'lere kadar düşürülmüştür. Bunun neresi kadına pozitif ayrımcılık?
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bulunan kadın milletvekilleri, kadının toplumsal sorunlarından çok uzakta işlevsiz olarak görev yapıyor. Özellikle bugünlerde Arap dünyasına hayranlık besleyen sayın hükümet ve üyelerine "Suudi Arabistan'da kadınlara oy hakkının 2011 yılında verildiğini, kadınların araba kullanmasının ise halen yasak olduğunu, İran'da ise çok istisnai durumlar haricinde kadının boşanma hakkının olmadığını " tekrar ve defaten hatırlatmak isterim.

Cumhuriyet sayesinde haklarını edinen kadınlarımız, bu haklarını da kaybetmeyle karşı karşıya bırakılmıştır. Kadınlarımız özellikle son dokuz yıllık süreçte Cumhuriyet tarihinde olmadığı kadar şiddete uğramaya ve işsiz bırakılmaya maruz bırakılmıştır.

"Sadece, bir kadın müsteşar var"

Maalesef seçme ve seçilme hakkımızın, Cumhuriyet sayesinde elde edildiği bu yıldönümünde kadınlarımız kamu ve özel sektörde kendilerine yer bulmakta da zorlanmaktadır. Kamuda görev yapan üst düzey yöneticilerin % 93'ü erkek. Peki bu ülkenin nüfusunun % 53'ü kadın. Bu nasıl pozitif ayrımcılık? 20 müsteşar içinde sadece bir müsteşar kadın; 42 bağlı kurum genel müdüründen sadece 5'i, Bakanlıklarda çalışan 96 genel müdürden sadece 5'i; 959 daire başkanının ise sadece 139'u kadın. Yani yok denecek kadar az kadın bürokratımız var.
Dünya Ekonomik Forumu, 2010 verileri Cinsiyet Ayrımcılığı Raporu'nda 134 ülke arasında Türkiye'yi 126'ncı sıraya koyabilmiş. Türkiye özellikle ekonomik eşitlikte sınıfta kalarak İran, Fas ve Ürdün'ün arkasında kalarak sondan dördüncü olmuştur. Yayınlanan raporda "Üst düzey görevde çalışan kadın sayısı yüzde 10. Kadınların iş kollarına entegre edilmesi gerekir" yorumu son derece dikkat çekmektedir.

Kadınlarımızın ekonomiye katılımda 132'inci, maaş eşitliği konusunda 102'inci ,eğitimde 106'ıncı , okur-yazar, adın-erkek eşitliği konusunda 104'üncü , sağlıkta 62'inci , siyaset alanında kadın-erkek eşitliği konusunda 89'uncu, kadının parlamentoda temsilinde 82'inci, kadın bakan sayısı açısından ise 135 ülke arasında 99'uncu sırada yer alabilmiştir.

"Kadınlara değer verilmiyor"

Kadın işgücünde 125'inci sırada olan Türk kadınları gelir durumuna göre dünyada sondan 10'uncu, (Türkiye, kadın-erkek çalışan işgücü farkının en yüksek olduğu ülke) eğitim seviyesinde 109'uncu sıraya oturan Türk kadınları, orta öğretime devam etme oranlarında 114'üncü sırada yer alabiliyor. Bu istatistikler maalesef hükümet tarafından duyulmak istenmiyor. Ancak hükümetin bahsettiği pozitif ayrımcılıktan söz etmek hangi akla ve mantığa uymaktadır? Mevcut durum, iktidarın Türkiye'ye yerleştirmeye çalıştığı " İLERİ DEMOKRASİ " masalının koskocaman bir balon olduğunun en büyük delilidir. İcraatı rakamlar belirler. Bu hali ile bu rakamlar toplumumuzda kadınlara verilen değerin ne denli düşük olduğunu açık ve net olarak göstermektedir.

"Kadınların temsil oranı ülkemize yakışmıyor"

Parlamentoda yer alan kadın vekillerimizin durumu ise; oransal artış olmasına rağmen maalesef yetersiz olduğunu rakamlar söylemektedir. 471 erkek, 79 kadın vekil mecliste. 43 ilin toplam 141 milletvekili arasında hiç kadın yok. Meclis'te 116 milletvekili ile temsil edilen 26 ilden yalnızca birer kadın milletvekili milletin meclisinde yer almıştır. Herhalde bu illerde sadece erkekler yaşamaktadır, hiç kadın yaşamamaktadır.

Kadınımıza seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 77.yıldönümünde aklı selim ve referansı Cumhuriyet olan kadınlarımızın bu gününü kutluyor ve % 53'ü kadın olan bir toplumda %14'lük temsil oranının ülkemize yakışmadığını, kadınlarımızın doğruyu görmeleri gereğini ifade ederek Türkiye Cumhuriyeti kadınlarına yakışan oranda mecliste yer almalarını temenni ediyorum.

Seçme ve seçilme hakkını bizlere bahşeden Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu ulu önder Atatürk ve silah arkadaşlarını tekrar rahmetle anıyor, tüm milletimizin ve kadınlarımızın bu özel gününü kutlarken Cumhuriyetimizin 88.yılında kadınlarımıza tanınan hakların kadınlarımız tarafından kullanılmasını temenni ediyorum." dedi.

 

Kaynak:  Demokrat Haberler Ajansı



Bu haber 865 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,546 µs