En Sıcak Konular

KÖROĞLU (BOLU) FESTİVALI TANITIM TOPLANTISI YAPILDI

8 Ekim 2013 23:35 tsi
KÖROĞLU (BOLU) FESTİVALI TANITIM TOPLANTISI YAPILDI 27-29 Ekim 2013 tarihleri arasında bu yıl ilki düzenlenecek olan Uluslararası Köroğlu Festivali’nin basın tanıtım toplantısı yapıldı.

Bolu Festivali Basın acıklaması

Köroğlu Festivali'nin tanıtım toplantısı yapıldı

27-29 Ekim 2013 tarihleri arasında bu yıl ilki düzenlenecek olan Uluslararası Köroğlu Festivali'nin basın tanıtım toplantısı yapıldı.

Gazelle Otel'de gerçekleşen toplantıya Türki Cumhuriyetlerin Bakan, Büyükelçi, Müsteşar, Ataşeleri ile birlikte Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin,Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Ak Parti Bolu Milletvekilleri Ali Ercoşkun, Fehmi Küpçü, Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Sami Güçlü ve çok sayıda davetli katıldı.

"Bolu'yu marka şehir yapacağız"

Açılış konuşmalarıyla başlayan programda bir konuşma yapan Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz şunları söyledi;

Dost kardeş ülkelerin temsilcilerini şehrimizde bir arada görmenin mutluluğu içerisindeyiz.  Göreve geldiğim günden bu yana şehrimizi doğasıyla uyumlu hale getirmeye çalışıyorum. Bu uğraşlarımız neticesinde de Bolu'yla ilgili kafamızda oluşturduğumuz resmin şu ana kadar %70'lik bölümünü tamamlamış durumdayız. Allah nasip eder diğer %30'luk bölümünü de tamamlarsak şu an yaşanabilir kentler içerisinde ilk on arasında olan Bolu'yu markalaştırarak dünyada ilk onun arasına sokacağız. Bolu gelecekte üniversite, turizm ve spor kenti olacak. Bolu'nun markalaşmasında da bu gün bir araya gelmemizi sağlayan bütün Türk dünyasının ortak değeri olan Köroğlu vesilesi ile bir arada bulunuyoruz. Marka şehir olacak olan Bolu'da Birinci Köroğlu Festivali'nin açılışını inşallah hep beraber yapacağız.  Önümüzdeki dönem içerisinde planladığımız 90.000 m2'lik bir alanda Köroğlu Parkı oluşturacağız. Bu parkta en tepe noktaya 25 metre yüksekliğinde bir Köroğlu heykeli dikeceğiz. Bu heykel hem otoyold
 an, hem D-100'den, hem de şehrimizin her tarafından görülebilecek bir şekilde olacak. Bu park içerisinde Türki Cumhuriyetlerimizin her birinin bir köşesi olacak. Türki Cumhuriyetler Köroğlu destanlarını bu köşelerinde kendileri resmedecekler, rölyefle süsleyecekler. Köroğlu olarak Bolu bir merkez havasına bürünecek, Türk dünyasındaki bütün Köroğlu'larında burada birleştirecektir. Yine bu parkta Köroğlu Müzesi oluşacak. Şu ana kadar dünyada Köroğlu'na sahip ülkelerimizdeki Köroğlu'yla ilgili elimizdeki bütün dokümanlar burada sergilenecektir. Böylelikle Köroğlu Türk dünyası içerisinde şu anda var olan ekibinde ifade ettiği gibi bu heyecanı hep beraber yaşamamıza vesile kılacaktır" dedi.

"Bolu Köroğlu ile markalaşacak"

Konuşmasında Köroğlu Festivali ile birlikte birçok hedeflerinde gerçekleşeceğinin altını çizen Başkan Yılmaz,

"Köroğlu Festivali ile hedeflediğimiz birçok şey vardır. Bunları kısaca ifade edersek, Bolu Köroğlu ile bütünleşerek marka kent haline gelecektir. Nasıl Konya Mevlana ile markalaşmışsa inşallah Bolu'da Köroğlu ile markalaşacaktır. Çünkü Türk Köroğlu'su "Benden selam olsun Bolu Beyi'ne" diye başlamıştır. Köroğlu festivalleri sayesinde Türk dünyasıyla sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkiler kurmaya vesile olan bir yapı kurmak istiyoruz. Yine her Cumhuriyetimizde Köroğlu'nun yaşadığı kabul edilen kentlerle Bolu arasında kardeşlik köprüleri kurarak, bu köprüler sayesinde o ülkelerdeki illerle birleşimimiz sağlanacaktır. Şu anda ilkini gerçekleştireceğimiz Köroğlu Festivali'nin içeriğini kendimizin oluşturduğu bir heyetle doldurduk. Gelecek yıl yapacağımız festivalin içeriğini Türk dünyasına yapacağımız geziler neticesinde müşterek alacağımız kararlarla doldurulacaktır. Böyle bir çalışmayı da yürütmüş olacağız. Unesco somut olmayan kültürel miras listesine Köroğlu'nun alınmasını sa
 ğlamak için ortak hareket etmek durumundayız. İnşallah bu konuda da Köroğlu'nu tescillemiş oluruz. Robin Hood'u bütün dünya tanımaktadır. Ondan daha cömert, ondan daha anlamlı olan Köroğlu'nu dünyaya tanıtmayı inşallah hep beraber başaracağız. İnşallah önümüzdeki yıl kültür bakanlarının tamamını burada ağırlayabilirsek Türki Devletler Kültür Bakanları zirvesi de burada gerçekleşmiş olabilir. Hemen akabinde Başbakanlar Zirvesi ve Cumhurbaşkanları Zirvesi'ni de unutmamak durumundayız" diye konuştu.

Başkan Yılmaz'dan Türk dünyasına öneri; "Nevruz Bayramı'nı Bolu'da kutlayalım"

Türk dünyasında Nevruz Tepesi'nin sadece Bolu'da olduğunu da vurgulayan Başkan Yılmaz, "Türk dünyasında önemli bir günde Nevruz'dur. Sadece Nevruz Tepesi olan ilde Bolu'dur, Seben ilçesidir. İnşallah bundan sonraki Nevruz kutlamalarında Bolu'nun adının öne çıkmasını beklemekteyiz. Bu konuda bütün Türk dünyasının büyükelçilerinden destek bekliyoruz. Nevruz Bayramı Türk dünyasının cumhurbaşkanlarının katılımlarıyla 2013 yılında Türkmenistan'ın Başkenti Aşkabat'ta kutlandı. 2014 yılında da Türkiye'de kutlanılması ile ilgili prensip kararı alındı. Eğer büyükelçilerimiz ve bakanımızın desteği ile inşallah önümüzdeki yılda Türk dünyasının cumhurbaşkanlarının Nevruz kutlamasının Bolu'da yapılmasını bütün yüreğimizle talep ediyor ve desteklerinizi beklediğimizi ifade ediyoruz. Bu festivali gerçekleştirmede bize Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Bolu Valiliği, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, TİKA, TÜRKSOY, ÜNESCO Türk Milli Komitesi, Avrasya Yazarlar Birliği, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası ve Türk Ocakları Bolu Şubesi'nin destekleri sayesinde bu çalışmaları başlattık. Önümüzdeki dönem içerisinde yapacağımız bu festivalleri hem Bolu'nun bütün kurum ve kuruluşları, ülkemiz ve Türk dünyasıyla müşterek yapacağımızı ifade ediyor, böyle anlamlı bir günde bizleri yalnız bırakmayan başta bakanlarımız, milletvekillerimiz, büyükelçilerimiz ve siz değerli katılımcılara, teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum" dedi.

"Festivali destekliyoruz"

Başkan Yılmaz'dan sonra bir konuşmada Türk Ocakları Bolu Şubesi Başkanı Hüseyin İka yaparak;  "Aynı dine, aynı kökene sahip Türk devletleriyle ilişkilerimizi geliştirmek ve aynı hedef üzerinde yoğunlaşmak geçmiş yıllarda yaşanan ihmallerin telafisi için önem arz etmektedir. Milletlerarasında ortak bilincin oluşturulabilmesi ve kültür ortaklığımızın yaşatılabilmesi için düzenlenecek olan Köroğlu Festivali benzeri çalışmaların yapılması son derece önem arz etmektedir. İlimizde düzenlenecek olan bu festivali Türk Ocakları olarak önemsiyor ve destekliyoruz. Yalnızca ilimizde değil, Türkiye'de değil, tüm Türk dünyasında ses getirecek bir festival olacağı kanaatindeyiz. Bu festivalin oluşmasında emeği geçen başta yoğun çalışmalarına bizzat şahit olduğum Belediye Başkanımız Alaaddin Yılmaz'a, organizasyon komitesine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum " dedi.

"Bu çalışmalara birlik olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız"

Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Mustafa Başkurt'ta "Bu gün burada duyurusunu yaptığımız Köroğlu Festivali'ni bizde birlik olarak destekliyoruz. Biz Türk dünyası ile birlikte yapılan bu tür çalışmalara elimizden geldiğince katkıda bulunmaya ve destek vermeye gayret ediyoruz. Bu sempozyumların sadece bir toplantı olarak kalması değil, aynı zamanda bir kitap olarak da üniversite kütüphanelerine taşınmasını arzu ediyoruz" dedi

"Festival geleneksel hale dönüştürülmeli"

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun'da, "Bolu pek çok özelliği ile ön planda olan bir il. Bütün Türk dünyası olarak Köroğlu'na sahip çıkmak Bolu için büyük bir onur ve gurur kaynağı. Ben bu yıl ilki düzenlenecek olan Köroğlu Festivali'nin geleneksel hale dönüştürülmesini arzu ediyorum" diye belitti.

"Köroğlu gibi kahramanlar Avras'ya coğrafyasında bize rehber olmuştur"

Dış İşleri Bakanlığı Orta Asya ve Kafkasya'dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hayriye Kumaşçıoğlu, da; "Biz Türkler günümüze kadar sayısız göçler ve istilalarla karşılaşmış fakat buna rağmen eriyip yok olmamış tam tersine o kültürlerle beslenerek daha da büyümüş ve bunlardan güçlü medeniyetler çıkararak tarih sahnesinde hak ettiği yeri almış bir milletiz. Türk halkları binlerce yıllık zorlu sınamalardan geçerek olgunlaşmış ve bu günlere erişmiştir. Türk dünyası olarak bu günlere ulaşmamızda Kaşkarlı Mahmut, Hoca Ahmet Yesevi, Dede Korkut ve Yunus Emre gibi şahsiyetlerin rehberliği, Manas, Köroğlu gibi kahramanların destanları Avrasya coğrafyasında bize rehber olmuştur.  Bu bağlamda medeniyetimizin destansı kahramanlarından Köroğlu'nun adını taşıyan bu festival vesilesi ile Bolu'da sizlerle bir arada bulunmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum" dedi.

"Köroğlu bizi birleştiren önemli bir değerdir"

Azerbaycan Kültür Ataşesi Nadir Caferov, da, "Köroğlu Tuna'dan Balkanlara kadar uzanan geniş bir coğrafyada herkes için kahramanlık sembolü olmuş önemli bir kişiliktir. Tüm Türk dünyasında herkes Köroğlu'nu benim diye benimser, adına destanlar yazar. Köroğlu bizi fazlası ile birleştiren, birliğimizi pekiştiren bir değerdir" diye belitti.

"Edebiyatımızda önemli bir değer"

Kazakistan Büyükelçisi Canseyit Tuimebayev, "İnşallah Bolu Belediyesi'nin bu yıl ilkini yapmak üzere planladığı tüm Türk dünyası ile ortak Köroğlu Festivali'nin en iyi şekilde yapılacağından hiç kuşkumuz yok. Köroğlu konusunda Kazakistan'da da çok büyük çalışmalar var. Bizim edebiyatımızda da çok meşhur bir kişi. Böyle bir etkinlikte emeği geçen herkese bende teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

"Bu destan örnek bir destan"

Özbekistan Büyükelçisi Ülfet Kadirov, "Köroğlu destanı Türk dünyasında her bir ülke için önemli bir destandır. Çünkü bu destan bizler için, gençlerimiz için bir örnek destandır. Bu destanda sevgi, adalet, kardeşlik ve dostluk manasını çok açık bir şekilde görebiliyoruz. Gelecekte yapılacak olan Köroğlu Festivali ile Bolu toprağında fark açılacak"

"Köroğlu ortak kültür ve edebi mirasımız"

Türkmenistan Büyükelçisi Ata Serdarov, "Köroğlu ile ilgili bu yıl düzenlenecek olan Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali'nin tanıtım toplantısına katılarak sizlerle birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Ortak kültür ve edebi mirasımız olan Köroğlu'nun gelecek kuşaklarımıza iyi bir şekilde aktarılabilmesi için yaptıkları bu çalışmalardan dolayı Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'a ve onun ekibine en içten teşekkürlerimi sunuyorum".

"Değerlerimize en iyi şekilde sahip çıkalım"

Ak Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü'de, "Köroğlu sadece bu coğrafyanın değil, bu coğrafya ile beraber sembolleşen Türki Cumhuriyetlerin isimlerinden bir tanesidir. Bize de düşen bu değerlerimize sahip çıkmak, onları yaşatmaktır. Köroğlu kır atı ile haksızlığa, zulme direnmiştir. Sadece cenk etmemiştir. Aslında sazıyla, sözüyle beraber Anadolu'nun erenleri Ahmet Yesevi, Hacı Bektaş Veli gibi haksızlığa karşı duranlardan bir tanesidir".

"Büyük devlet olabilmek için tarihinize sım sıkı bağlı olmamız gerekir"

Ak Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun'da, "Bir ülkenin büyük devlet, büyük millet olabilmesi için sosyal, kültürel değerlerine, tarihine sımsıkı bağlı olması gerekir. Baktığımız zaman Köroğlu'nu şöyle bir araştırdığımızda sadece Bolu değil Anadolu'nun her yerinde Türk Cumhuriyetlerinde birçok yerde efsane olarak anlatıldığını görüyoruz. Bizim kültürümüzde ve geleneklerimizde böylesine bir duruşu her ortamda hep birlikte görüyoruz".

Kırgız Bakandan Nevruz'un Bolu'da kutlanmasına tam destek

Kırgız Cumhuriyeti Kültür Enformasyon ve Turizm Bakanı Sultan Raev, "Köroğlu tüm Türklerin ortak kahramanıdır. 2013 yılında Türkmenistan'da yedi ülkenin cumhurbaşkanının katılımıyla Nevruz kutlamaları gerçekleştirilmiştir. 2014 yılında arzu edilen şekilde Bolu'da olacaksa Kırgız tarafı olarak bu fikri destekleyeceğimizi ifade etmek istiyorum"

"Gelecek nesillere yapılmış bir yatırımdır"

Bolu Valisi İbrahim Özçimen'de,"Köroğlu kahraman bir yiğittir. Böyle bir yiğidi de birden fazla millet sahiplenmek istemektedir. Adına destanlar yazılmaktadır.  Belediyemizin çalışması da gelecek nesillere yapılmış bir yatırım anlamında önemli bir çalışmadır. Bu çalışmadan dolayı belediyemizi en kalbi duygularla tebrik ediyorum. Köroğlu Festivali'nin güzel başlayarak sonuna kadar güzel devam etmesini arzu ediyorum".

"Köroğlu sadece tarihi bir figür değildir"

Son olarak Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin'de,"Köroğlu mazlumların sesidir. Köroğlu sadece tarihi bir figür değildir. Türk dünyasında 24 destanda destanlaşmış bir olgudur. Bu derinliğe göre bakmak lazım Köroğlu'na. Böyle değerlendirdiğimizde de Köroğlu'nun Türk dünyasında ki yeri ve önemini de daha iyi anlamış oluruz. Burada temsilci olarak bulunan bakan, büyükelçilere Türk dünyasından gelen kardeşlerimize çok teşekkür ediyorum. Bu işi sahiplenmeleri çok önemli" dedi. (Bolu Belediyesi Basın Yayın \ Fırat ÖZTEKİN)

 

Kaynak: bolu.bel.tr/haber  http://www.bolu.bel.tr/haber/972/17/koroglu-festivali8217nin-tanitim-toplantisi-yapildi

 






Bu haber 940 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,937 µs