En Sıcak Konular

KIBRIS'TA VER-KURTUL SENARYOSU SAHNEDE

13 Şubat 2014 15:53 tsi
KIBRIS'TA VER-KURTUL SENARYOSU SAHNEDE Emekli Büyükelçi Onur Öymen, ABD'nin baskısıyla girilen çıkmaz sokağa dikkat çekti: Annan Planı'nın bile gerisine düşüldü! Telafisi olmayan kayıplar var!

Kıbrıs'ta ver-kurtul senaryosu sahnede

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, ABD'nin baskısıyla girilen çıkmaz sokağa dikkat çekti: Annan Planı'nın bile gerisine düşüldü! Telafisi olmayan kayıplar var!
Zamanlaması da manidar! 

Diplomasi duayeni Öymen, önce "Müzakere en güçlü dönemde yapılır" kuralını hatırlattı ve Kıbrıs'ta yeniden başlayan görüşmeleri bu perspektiften değerlendirdi: Türkiye ekonomik, siyasi ve hukuki sıkıntılar yaşarken, Rumlar İsrail'le stratejik işbirliği ve ortak tatbikat yaparken başlaması dikkat çekici!

Egemenlikten vazgeçilir mi?

Türk tarafının kırmızı çizgisi 'egemenlik eşitliği'ydi, bundan vazgeçildiği anlaşılıyor. Şimdi "tek devlet, tek vatandaşlık, tek egemenlik"te anlaşılıyor. Kofi Annan Planı'ndan bile daha acı bir reçete! O plan, Londra ve Zürih antlaşmalarının gerisine gidiyordu. Son planın Rumları sevindirmesi, fikir vermiyor mu!

Adanın sonu Girit gibi olur

Bu ortamda Türkiye ne yapacak? İktidarın bu gelişmeyi sevinçle karşıladığı görülüyor. Neler olabileceğini merak edenler Girit'in tarihini okumalı ve kazandığımız bir savaşın sonucunda Girit'i dış baskılarla nasıl feda etmek zorunda bırakıldığımızı hatırlamalı. Umarım Denktaş ve Ecevit'in kemikleri sızlatılmaz!

Öymen'den kritik Kıbrıs uyarısı

Emekli Büyükelçi Öymen, ABD baskısıyla Kıbrıs sorununda girilen çıkmaz sokağa dikkat çekerken, ortaya çıkan son planının, Annan Planı'nın da gerisinde olduğunu vurguladı

Kıbrıs'ta, ABD'nin devreye girmesiyle birlikte müzakerelerin yeniden başlaması, soru işaretlerini de birlikte getirdi. Kıbrıs sorunu konusunda kritik bir aşamaya gelinirken, Emekli Büyükelçi ve eski CHP milletvekili Onur Öymen, sorularımızı yanıtladı. Kıbrıs Rum kesimi ve Yunanistan ciddi siyasi ve ekonomik güçlükler içerisinde olduğu dönemde görüşmelere ara verildiğini hatırlatan Öymen, Kıbrıslı Türkler üzerindeki  ambargoların devam ettiği, Türkiye ekonomi, siyaset ve hukuk alanlarında sıkıntı içine girdiği sırada müzakerelerin yeniden başlamasının dikkat çekici olduğunu söyledi. Öymen, "Diplomaside kuraldır, böyle önemli müzakereler yapacaksanız bunu en güçlü olduğunuz zamanda yapacaksınız" dedi.

Taviz verildi

Türk tarafının yıllarca üzerinde en büyük duyarlık gösterdiği konu, tarafların egemenlik eşitliği olduğuna dikkat çeken Öymen, Türk tarafının bundan vazgeçtiğini, şimdi üzerinde mutabakata varılan ilkenin tek devlet, tek vatandaşlık, tek egemenlik olduğunu, Türk tarafının böyle bir tavizi vermeyi kabul etmesinin müzakerelerin nasıl sonuçlanabileceği konusunda fikir verdiğini belirtti. Öymen şunları söyledi: "Kofi Annan Planı Türk tarafı için acı bir reçeteydi. Annan Planı, 1960 tarihli Londra ve Zürih Antlaşmalarının gerisine gidiyordu. Şimdi Türk tarafı evvelce kabul ettiği bir plandan daha fazlasını elde edebilir mi? Rum tarafı kendisi açısından Annan Planından daha azını kabul edebilir mi? İktidarın bu gelişmeyi seviçle karşıladığı görülüyor. Umarız ki Kıbrıs Türkleri, Kıbrıs davasını ömrü boyunca kahramanca savunan Rauf Denktaş'ın kemiklerini sızlatacak bir adım atmaz ve Türkiye'de Ecevit'in hatırasına saygı duyan siyasetçi ve aydınlar da tarihimize kara bir leke sürülmesine karşı sessiz kalmazlar.(Salim YAVAŞOĞLU-YENİÇAĞ)

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/kibrista-ver-kurtul-senaryosu-sahnede-94782h.htm


Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,573 µs