En Sıcak Konular

ERDOĞAN'DAN ERMENİ DİASPORASINI SEVİNDİRECEK ADIM

24 Nisan 2014 15:48 tsi
ERDOĞAN'DAN ERMENİ DİASPORASINI SEVİNDİRECEK ADIM Başbakan Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez 1915 olaylarının yıldönümü dolayısıyla Ermenilere yönelik yayınladığı taziye mesajına tepki yağdı.

Kürt'ten sonra Ermeni açılımı

Tam da Milli Egemenlik Bayramı'nın kutlandığı gün Başbakanlık'ın 1915 mesajı: Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz

İnsanlık vazifesiymiş

İktidar, cumhuriyet tarihinde ilk kez Başbakanlık düzeyinde yayımlanan taziye mesajıyla bir ilke imza attı! 9 ayrı dilde yapılan açıklama ile dünyaya da ayrı bir mesaj verilirken, final de Başbakanlık'ın attığı Ermenice tweet ile yapıldı: Ermenilerin yaşadıkları acıları anlamak insanlık vazifesidir.

Obama beklenmedi
Her yıl ABD Başkanı'nın mesajı sonrası yapılan resmi açıklama bu yıl öne alındı ve Obama'nın Med Yegern (Büyük felaket) dediği 1915 olayları, tehcir olarak nitelendirildi. Açıklamada ortak tarih komisyonuna da atıfta bulunularak, Ermenilere 'açılım sürecini tazeleme' mesajı verildi.

Osmanlı vatandaşları
Açıklamada "Osmanlı vatandaşı herkes gibi Ermenilerin de o dönemde yaşadıkları acıların hatıralarını anmalarını anlamak ve paylaşmak insanlık vazifesidir" ve "Benzer koşullarda yaşamını yitiren, etnik ve dini kökeni ne olursa olsun Osmanlı vatandaşlarını rahmetle anıyoruz" ifadeleri dikkat çekti. 

"Kürdistan"dan sonra "Ermenistan" açılımı!
Milli birliğimize bir darbe daha vuran Erdoğan, yayınladığı "taziye" mesajında, "Ermenilerin yaşadıkları acıları anlamak insanlık vazifesidir" dedi

İktidar partisi AKP, "Kürdistan" açılımından sonra milli birliğimize ikinci darbeyi "Ermeni" açılımı ile vurdu. İlk kez, 1915 olaylarının yıldönümü vesilesiyle, Başbakan düzeyinde Ermenilere taziye mesajı yayınlandı. Açıklama 9 dilde yapılırken Başbakanlık açıklamayla ilgili Ermenice tweet attı. Başbakan Tayyip Erdoğan adına yayınlanan mesajda, "Ermenilerin yaşadıkları acıları anlamak insanlık vazifesidir" denildi. Obama'nın (med yegern) "büyük kıyım" dediği 1915 olaylarını, Erdoğan yayınladığı mesajla Ermenilerin yaşadıklarını "tehcir" olarak nitelendirdi.

"Saygıyla anıyoruz" 
Başbakan mesajında, "Osmanlı İmparatorluğu vatandaşı herkes gibi Ermenilerin de o dönemde yaşadıkları acıların hatıralarını anmalarını anlamak ve paylaşmak insanlık vazifesidir. 1915 olaylarına ilişkin farklı düşüncelerin serbestçe ifade edilmesi; çoğulcu bir bakış açısının, demokrasi kültürünün ve çağdaşlığın gereğidir. 20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz. Aynı dönemde benzer koşullarda yaşamını yitiren, etnik ve dini kökeni ne olursa olsun tüm Osmanlı vatandaşlarını da rahmetle ve saygıyla anıyoruz" ifadelerini kullandı.
Başbakan'ın, 24 Nisan mesajı yayınlamasının yanısıra yaptığı bir başka "ilk", 1915 olayları nedeniyle ilk kez o dönemde yaşanan olaylar sırasında hayatını kaybeden diğer Osmanlı halklarından ayırarak, Ermeni halkına ayrıca taziye dileklerini iletmesi oldu. Mesajda, "Kadim ve eşsiz bir coğrafyanın benzer gelenek ve göreneklere sahip halklarının, geçmişlerini olgunlukla konuşabileceklerine, kayıplarını kendilerine yakışır yöntemlerle ve birlikte anacaklarına dair umut ve inançla, 20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz" denildi.

"İnsanlık vazifesi" 
Başbakan Erdoğan, 2008 süreci sonucunda üzerinde uzlaşmaya varılan, ancak sonradan kadük olan ortak tarih komisyonuna atıf yaparak, Ermenistan'a "açılım sürecini yeniden diriltelim" mesajı verdi. Erdoğan, "Zamanın ruhu, anlaşmazlıklara rağmen konuşabilmeyi; karşıdakini dinleyerek anlamaya çalışmayı; uzlaşı yolları arayışlarını değerlendirmeyi; nefreti ayıplayıp saygı ve hoşgörüyü yüceltmeyi gerektirmektedir. Atalarımızın dediği gibi 'ateş düştüğü yeri yakar'. Osmanlı İmparatorluğu vatandaşı herkes gibi Ermenilerin de o dönemde yaşadıkları acıların hatıralarını anmalarını anlamak ve paylaşmak bir insanlık vazifesidir."

2009'da imzayı atmışlardı
Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine yönelik protokol, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan tarafından 10 Ekim 2009'da imzalanmıştı. İsviçre'nin Zürih kentinde gerçekleştirilen imza töreninde dönemin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve AB'li bakanlar da şahitlik yapmıştı.

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ...
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez 1915 olaylarının yıldönümü dolayısıyla Ermenilere yönelik yayınladığı taziye mesajına tepki yağdı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Değerlendirilecek hiçbir yanı yok. Bu millete bu kadar eziyet fazla" dedi. Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan da, "Bir değişimin yansımasıdır" diye yorumladı. Tantan, "Anlaşılan o ki Türk milleti yeni açılımlarla karşı karşıya gelecek. 23 Nisan bayramında bunu dünya kamuoyuna paylaşmasını projenin yansımalarından biri olarak algılamak gerekiyor. 12 yılık iktidarda Erdoğan Türk milleti için bir çivi çakmamıştır ve bütün değerlerini çökertmiştir. Erdoğan, Kürt ve Ermeni açılımlarını uygulayan ve Türk kimliğini ortadan kaldırmaya çalışan Başbakan olarak tarihe mi geçmek istiyor. Bu, Cumhurbaşkanlığına giden süreçte kendisine dayatılan bir talep mi bunu böyle mi anlayalım" dedi. CHP Milletvekili Osman Korutürk de, "Başbakan, keşke Türkiye'de de bu kadar uzlaşmacı olabilse ancak yayınlanan mesajı samimi bulmuyorum" diye konuştu. 

Kimin Başbakan'ı?
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, mesajın taziye değil özür ifade ettiğini belirterek, "Obama ile paralel yapılanma içerisinde. 2 aylık bebekleri yakanlardan özür dilenmez. Türkiye'nin mi yoksa Ermenistan'ın mı başbakanı anlamak zor. Böyle bir mesajı yayınlayanın tarihte bilgi sahibi olmadığı açıktır. Besaj talihsizlik bile değildir. Açık açık özür dileyemedikleri için böyle bir mesaj yayınlanmıştır. Bir ülkenin vatandaşları yabancı ordularla işbirliği içindeyse bunun adına ihanet denir. Bu ülkenin vatandaşları sadece Başbakan'ın kendisine karşı gelince mi hain olacak. Van'ı yerle bir edenler, Akdamar kilisesine götürülerek tecavüze uğrayan kadınlar ortadayken niye bunları yapanlardan özür dilenir de bu zulme uğrayanlardan özür dilenmez. Bu zulme uğrayanlar insan yerine konmamakta mıdır. Tarih bilmeyeceksiniz sonra da tarihinize gayri insani diyeceksiniz bu asla kabul edilemez" dedi.

Şehitlerin yasını tutsun
Emekli Büyükelçi Onur Öymen, "Başbakan tehcirin üzüntü verici durumlar yarattığını söylüyor. O zaman Ermenilerin öldürdüğü Türk ailelerinin acılarını paylaşmak gerekmiyor mu" diye sordu. Başbakan'ın, Ermenilerin öldürdüğü 506 bin Türk'ün yasını tutması gerektiğini savunan Öymen, şöyle konuştu: "23 Nisan günü söylenecek laf bu mudur. Bunu birçok dile çevirmekle belli ki dünyaya karşı yapıyor. Dünyaya, 'özür diliyoruz'izlenimi veriyor. Yabancıların da Türkiye'ye yaptırmak istediği buydu zaten. Ermenilerin 1915'den önce nasıl saldırdıklarını, Anadolu'nun çeşitli yerlerinde, İstanbul'da nasıl bomba attıklarını görürsünüz. Bunlardan hiç bahsetmeyeceksiniz, durup dururken 'Türkler Ermenileri öldürdü biz de onların çocuklarından özür dileyeceğiz'diyeceksiniz. Bu son derece yanlıştır. Bunu dediğiniz anda suçluluğunuzu kabul edersiniz. Arkadan tazminat ve toprak talebi gelecek. Başbakan yalnız bu konuda yapmadı bunu. Dersim konusunda da devlete karşı silahlı ayaklanmada bulunan, subaylarımızı öldüren isyancıları destekleyip onlardan özür diledi. Atatürk'ün bu isyanı bastırmak için yaptığını suçlayarak Türkiye adına özür diledi." 

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/kurtten-sonra-ermeni-acilimi-96725h.htm



Bu haber 800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,198 µs