En Sıcak Konular

HAFIZAYI GÜÇLENDİREN ÖZEL BESİNLER VE EGZERSİZ

26 Kasım 2014 13:58 tsi
HAFIZAYI GÜÇLENDİREN ÖZEL BESİNLER VE EGZERSİZ Yaşla birlikte güçsüzleşen hafızayı zinde tutmak ve ileri yaşlarda Alzheimer gibi rahatsızlıkları engellemek için ünlü tıp otoritelerinden alınan tavsiyeler

LIFE FITNESS AKADEMİ UZMANI: ÖZGÜR GÜNGÖR

HAFIZA YAŞLA BİRLİKTE GERİLER, ONU EGZERSİZ VE ÖZEL BESİN VE TAKVİYELERLE GÜÇLENDİRMELİSİNİZ

Life Fitness Akademi; yaşla birlikte güçsüzleşen hafızayı zinde tutmak ve ileri yaşlarda Alzheimer gibi rahatsızlıkları engellemek için ünlü tıp otoritelerinden alınan şu tavsiyeleri paylaşıyor:

SOYA MUCİZESİ: Londra Guy's Hastanesi Psikofarmakoloji Araştırma Bölümü'nden Prof. Sandra File'a göre soyadaki doğal östrojen insan beynindeki hippocampus bölümüne etki ederek, sinirler arası bağlantıyı güçlendiriyor. Bu etki için Günlük beslenme programına50 mg soya sütü eklenmesi öneriliyor. 

HAFIZA MİNERALLERİ: New York Rochester Üniversitesi ve Londra Kings Collage'ın araştırmalarına göre demir eksikliği IQ seviyeleri ve kavrama fonksiyonları üzerinde olumsuz etki yapıyor. Demir eksikliği beyne oksijen sağlayan hemoglobin seviyesinin düşmesine sebep oluyor. Ayrıca demir, beyindeki sinyallerin aktarımında önemli bir rol oynuyor. İstridye, kırmızı et ve yerfıstığında bulunan çinko da hafıza güçlendirmede etkili. Günde 7-9 mg alınmaları öneriliyor.

KAHVE: Beyindeki uyanıklık ve konsantrasyonu düzenleyen bölgeleri uyarıyor. Arizona Üniversitesi'nde yapılan araştırmalara göre hafıza testine girmeden önce bir fincan kahve içen ileri yaştaki yetişkinlerin, içmeyenlere oranla performanslarında önemli gelişmeler kaydedildi. 

ZİHİNSEL EGZERSİZLER: Yaşlandıkça hafızada değişiklik olması normal karşılanıyor. Zihni aktif tutabilmek için bulmaca, yap-boz, sosyal ve kültürel ilgi alanlarını geliştirmek beyinde farklı patikalar açılmasını sağlıyor.

FİZİKSEL EGZERSİZ: North Carolina Duke Üniversitesi'nin araştırmasına göre haftada 3 defa en az yarımşar saatlik egzersiz yapmak, beyin gücünün gelişmesine katkıda bulunuyor. Kalbin sağlıklı kan pompalaması beynin organizasyon yeteneği ve planlama gibi görevlerini yerine getiren ön kısmındaki bölgelerin daha sağlıklı çalışmasını sağlıyor. Life Fitness Akademi Uzmanı Özgür Güngör; En sık yapılan yanlışın sadece besin desteği ile sağlıklı kalabileceğinizi düşünmek olduğunu söylüyor ve egzersiz yapan ve dengeli beslenen kişilerin birçok ek takviyeye ihtiyaç olmaksızın hafızasını koruyabileceğine dikkat çekiyor. 

SAKIZ ÇİĞNEMEK: Japon Araştırmacılar, insanların sakız çiğnerken hafıza için önemli olan beynin Hippocampus bölümünü aktive ettiğini söylüyor. Northumbria Üniversitesi'nden Dr.Andrew Scholey'e göre bunun en basit açıklaması; sakız çiğnemenin kalp atışını hızlandırıp beyne oksijen akışını düzenleyerek kavrama yeteneğini artırması.

GINKGO BİLOBA: Dünyanın 300 milyon yıldır var olduğu bilinen ağaç cinsi. Doğu kültürlerinde binlerce yıldır hafızayı güçlendirmek için kullanıldı. Kılcal damarları genişletip beyne kan akışını güçlendiren bu bitkiden günde 120 mg alınması tavsiye ediliyor. 

BALIK YAĞI: Balık yağında bulunan Omega 3, beyin hücre zarlarının en önemli bileşeni. Özellikle anne karnındaki bebeğin gelişiminde de ayrıca önem taşıyor. Sardalya, Somon, Ringa ve Uskumru Omega 3 bakımından zengin balıklar. Haftada 3 defa 330 mg takviye alınması ya da haftada 3 defa balık tüketilmesi öneriliyor.

BİBERİYE VE ADAÇAYI: Bu bitkilerden üretilen esansların uyanıklık ve zihinsel rahatlamaya faydası olduğu söyleniyor. Northumbria Üniversitesi psikologlarına göre bu esanslar burun sinirlerini etkileyerek dikkati artırıyor, denekler kendilerini % 15 oranında daha uyanık ve zinde hissediyor. Diğer bir araştırma, adaçayı kapsülü içen deneklerin içmeyenlere oranla ezberlemeleri istenen sözcükleri % 10 oranla daha iyi hatırladıklarını ortaya koydu.

B VİTAMİNİ: Beyne oksijen ve serbest radikallere karşı koruma sağlıyor. Duyuları keskinleştirip hafızayı güçlendiriyor. Niacin veya B3 beynin gelişiminde önemli, B6 beyindeki sinirsel etkileşimin sağlanması için gerekli, ayrıca ruh halimizi iyileştiren seratonin de sağlıyor., beyin hücrelerinin genel sağlığı açısından önemli.B Grubu vitaminler;  balık, yumurta, ciğer, tavuk, patates, muz, yağsız kırmızı et, kuruyemişler, tam tahıllar, süt ve süt ürünleri, kabuklu deniz hayvanlarında bulunuyor.

Kaynak: www.lifefitness-turkey.com





Bu haber 790 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,290 µs