En Sıcak Konular

''ZİYA GÖKALP TÜRK TA­RİHİNE DAMGA VURMUŞ BİR MÜTEFEKKİRDİR''

14 Aralık 2014 14:04 tsi
''ZİYA GÖKALP TÜRK TA­RİHİNE DAMGA VURMUŞ BİR MÜTEFEKKİRDİR'' Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, ölümünün 90. yıl dönümünde Ziya Gökalp’i ve Diyar­bakır’daki Ziya Gökalp Müzesi’ne ya­pılan hain saldırıyı Yeni Düşünce’ye değerlendirdi.

Yeni Düşünce Dergisi Kasım 2014 Sayısında Yayımlanan Röportaj:

Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, ölümünün 90. yıl dönümünde Ziya Gökalp'i ve Diyar­bakır'daki Ziya Gökalp Müzesi'ne ya­pılan hain saldırıyı Yeni Düşünce'ye değerlendirdi.

Mehmet Öz, "Aynelarap'ı(Kobani) bahane eden bölücü terör örgütü PKK tarafından Diyarba­kır'da Ziya Gökalp Müzesinin yakılma­sı, Türk milliyetçiliği ve Türk ülküsüne yö­nelik alçakça bir sal­dırıdır." dedi. Prof.
Öz, şöyle konuştu:
"Türk Ocakları olarak büyük bir dü­şünce adamının şah­sında temel evrensel değerlere yapılan bu saldırıyı şiddetle kını­yoruz. Etnik bölücü­ler şunu iyi bilmelidir ki Ziya Gökalp Mü­zesini tahrip ederek Diyarbakır'ın Türk kimliğini silemezler.
Türk-lslam medeniyetinin büyük kültür merkezlerinden biri olan Diyarbakır'ı bu medeniyet ve kültür düşmanlarına teslim etmeyeceğiz. Bu ülke halkını Türk-Kürt diye bölmeye çalışanlara inat, 'Türkçü­lüğün Esaslarını vazeden Ziya Gökalp'in adının silinmesine izin vermeyeceğiz.
Ölümünün 90. yıl dönümünde hatırası önünde saygıyla eğildiğimiz büyük mü­tefekkirin adını taşıyan müzeye yapılan saldırının faillerinin hak ettikleri cezaya çarptırılmasının ve Kültür Bakanlığının bir an önce müzeyi eski hâline getirmesi­nin takipçisi olacağız."
Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr.Mehmet Öz; Ziya Gökalp Müzesinin, insanlıktan ve medeniyetten nasipsiz bir serseri güruhu tarafından tahrip edilmesinin maksatlı olduğunu belirterek, bölücü terör örgütünün Türkiye'yi şiddetle bir iç çatışma orta­mına sürüklemek istediğine dikkati çekti.
Mehmet Öz, "Bütün bu eylemlerde çözüm süreci' akamete uğramasın denile­rek etnik bölücü terör örgütü mensuplarının şımartılması, yaptıkları yasa dışı faaliyet­lere göz yumulmasının rolü açık bir gerçektir. Sözde, Kürtlerin haklarını savun­duğunu iddia eden, PKK- KCK'nin talimatlarını uygulamaktan başka bir şey yapmayan BDP ve HDP gibi partiler İmralı'daki terör örgütü li­derinden gelen işaretle ülkeyi yangın ye­rine çevirmişlerdir. Bu eylemlerden Ziya Gökalp Müzesi gibi bir ilim ve kültür ocağı da nasibini almıştır." dedi.
GÖKALP'İN İSMİ Dİ­YARBAKIR'DAN SİLİNEMEZ
Eylemin sadece Ziya Gökalp'in şahsına değil, Türk milliyetçiliğine, tüm Türk milletinin hür düşünce­sine ve ülküsüne yönelik bir saldı­rı olduğunu kaydeden Öz, "Ziya Gökalp çok büyük bir lider. Onun şahsına yönelik yapılmış olması bile son derece ağır ve vahim bir olay­dır." dedi.
Türk Ocakları Genel Başkanı Öz, Diyarbakır'a gittiğinde Ziya Gökalp'in müzesini ziyaret ettiğini ifade ederek şunları söyledi:
"Hakikaten çok güzel bir mekân­dı. Kültür Bakam bu hadiseden sonra en kısa zamanda müzenin restore edileceğini bildirdi. Türk Ocakları olarak biz de o işin ta­kipçisi olacağız. İnşallah en kısa zamanda bu müze eski hâline ge­tirilir. Ama tamamen getirilmesi mümkün değildir. Ziya Gökalp is­minin Diyarbakır'da yaşaması son derece önemli... Biz bu olay yüzün­den Türk Ocakları olarak bir bildiri yayımladık. Ziya Gökalp müzesine yapılan saldırı ile Diyarbakır'dan Türk milliyetçiliğinin adı silinemez. Özellikle bu coğrafyada Selçuklu ve Osmanlı geleneği, kuşatıcı ve kapsa­yıcı bir anlayışla kurulmuştur. Et­nik grup ve mezhep ayrımı yapma­dan, bütün bu topraklarda yaşayan insanları kucaklayan bir yapıdadır."
SÖZDE ÇÖZÜM SÜRECİ YANLIŞ NOKTADAN BAŞ­LATILDI
Mehmet Öz, Türk Ocakları ola­rak son hadiseleri çok kaygı verici bulduklarını kaydederek değerlen­dirmelerini şöyle sürdürdü:
"Bu hadiselerin Türk milletinin bütünlüğü ve Türk devletinin be­kasına yönelik bir tehdidin yansı­maları olduğunu açık bir şekilde söyledik. Şunu da belirmemiz la­zım: 2-3 yıldır sürdürülmeye çalı­şılan 'sözde çözüm süreci' denilen sürecin yanlış bir noktada başlatıl­dığını, terör örgütünün tamamen silah bırakmadan, Türkiye dışına çekilmeden böyle bir sürecin başla­tılmasının yanlış olduğunu, elinde silah bulunduran kişilerin muhatap alınmaması gerektiğini, devletin bu konudaki tavrının tamamen yanlış olduğunu, aslında bütün vatandaş­lara yönelik genel bir demokratik­leşme perspektifi ile vatandaşlara yaklaşılması gerektiğini söyledik. Tabii bunları söylemiştik diye bu­gün bizim öngörülerimiz çıktı diye bundan memnuniyet duymuyoruz. Bizim için asıl olan şey; bu milletin birliği, beraberliği ve devletin beka­sıdır. Şunu temenni ederdim: Biz yanlış düşünmüş olsaydık da Tür­kiye'nin birliği ve bütünlüğü daha sağlam olsaydı."
PKK TERÖRÜNÜN İÇ VE DIŞ BAĞLANTILARI VAR
"PKK'mn sadece içeride değil, dı­şarıda da bağlantıları ve boyutları var. Bunları görmeden, bunları yok sayarak hafife alarak küçümseyerek meseleye yaklaşmak; PKK gibi ulus­lararası birtakım güç odaklarının tesiri ile büyümüş bir örgütün gay- rimillî bir perspektifle yola getirile­ceğini zannetmek hatadır. 'Çözüm süreci millîdir! deniliyor. Bunu böy­le zannetmek gerçekçi değildir. Tür­kiye'de bu iddia hâlâ sürdürülmeye çalışılıyor. Tabii hiç kimse Türki­ye'de terörün büyük çapta yeniden hortlamasını, kardeş kavgasının meydana gelmesini istemiyor. Biz de bunu hiç istemiyoruz. Onun için son hadiseler karşısında sükûnet, itidal ve soğukkanlılık tavsiye ettik. Devletimizin güvenlik güçlerinin bütün bu durumda kendi üzerleri­ne düşen görevleri yapacaklarına yönelik inancımızı kamuoyu ile paylaştık. Aslolan da bu olmalıdır. Birtakım güçler Türkiye'yi şiddetle bir iç kargaşaya iç çatışma ortamı­na sürüklemek istiyorlar. Bunu şid­detle bekleyenler var."
ZİYA GÖKALP, TÜRK TA­RİHİNE DAMGA VURMUŞ BİR MÜTEFEKKİRDİR
Türk Ocakları Genel Başkanı Mehmet Öz; Ziya Gökalp'in, Os- manlı İmparatorluğunun dağılma sürecinde farklı düşünce akımla­rının bir çare olarak ortaya atıldığı günlerde ortaya çıkmış bir müte­fekkir olduğunu hatırlattı. Mehmet Öz, şöyle devam etti:
"Ziya Gökalp Diyarbakırlıdır. Oradan imparatorluğun başkentine gelmiştir. Türk tarihine damga vur­muş birisidir. Modern sosyal bilimi ve sosyolojiyi Türkiye'de kurmuş, milliyetçi düşünceye olduğu kadar ülkedeki bilim hayatına da büyük katkılarda bulunmuş, İttihat ve Te­rakkinin ideologluğunu yapmış, İs­tanbul'un işgalinden sonra Malta'da sürgünde bulunmuş bir insandır. Malta'da anlattığı dersleri bile oku­duğunuz zaman Ziya Gökalp'in o derin müktesabatını görebiliyorsu­nuz."
GÖKALP'İN HATALI BU­LACAĞINIZ YÖNLERİ DE OLABİLİR
Prof. Dr. Öz, Ziya Gökalp'in fi­kirlerinde hatalı görülebilecek eleştirilebilecek noktaların da ola­bileceğini ifade etti. Mehmet Öz; bunun, onun büyük bir mütefekkir olduğunu, büyük bir düşünce insa­nı olduğu gerçeğini hiçbir zaman ortadan kaldırmayacağını vurgu­ladı.
Prof. Dr. Mehmet Öz, daha son­ra şunları söyledi:
"Ziya Gökalp kendi çağındaki bütün düşünce akımları ile ilişki içinde bulunmuş. O dönemin mec­mualarına baktığımızda İslamcılar, Türkçüler ve Batıcıların hepsi aslın­da bazen ortak mecralarda, belirli konularda entelektüel bir ortamda tartışmışlar. Türk düşüncesine büyük katkısı olan büyük bir düşünür. 'Türkleşmek, İslamlaşmak, Mua­sırlaşmak' diye bir üçlemesi var. Bu çok meşhur... Hâ­len günümüzün problemlerine ışık tutan bazı yönleri var. Türk milliyetçiliği fikrini bir zemin ve sistematiğe oturtmaya çalışmıştır. 1910 ve 1920'lerin şartlarında o zamanki problemlere çözümler bulmak için üretilen bir dizi fikirden bahsediyoruz. Günümüz şartlarında bütün bunları yeniden yorumlamak ve geçmişteki dü­şüncelerinden aldığımız ilhamla onlardan da yarar­lanarak, harmanlayarak yeni birtakım fikirler geliş­tirmemiz lazım. İşte biz Ziya Gökalp'ten bu manada yararlanacağız. Nitekim son yıllarda en çok şunu vur­gulamaya çalıştık: 'Biz bu yeni dönemde Türk milleti­ne, Türk dünyasına, İslam âlemine ve insanlığa ne söy­leyebiliriz?' Amacımız bu idi. Ziya Gökalp'in de derdi buydu. Millîliğe çok büyük önem veriyoruz. Ama aynı zamanda bütün dünyaya hitap etmek lazım..."
DİYARBAKIR'IN TÜRKLÜĞÜ BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR
Türk Ocakları Genel Başkan Mehmet Öz, Ziya Gö­kalp'in doğum yeri olan Diyarbakır'ın tarihî özellikle­ri hakkında ise şu bilgileri verdi:
"Diyarbakır Türklerin Anadolu'ya girdiklerinde hâkimi­yet kurdukları ilk bölgelerden biridir. Burada Artuklular diye bir devlet kurulmuş. Artuklular Oğuz boylarından geliyor. Hasankeyf dediğimiz bölge, Harput bölgesi, Mar­din'de yıllarca buralarda hâkimiyetleri oldu. Dolayasıyla oradan başlayıp daha sonraki dönemlerde devam eden Akkoyunlular da Oğuz boyundan geliyor. Akkoyunlular- da devam eden bir Türk geleneği var burada. Bu gelenek daha sonra Osmanlılar tarafından sürdürülüp günümüze kadar geliyor. Orada etnik bakımdan farklı Kürt aşiretle­rinden söz ediyoruz. Zaza, Arap veya başka etnik grup, mezhep ve inançlara mensup insanların hepsi Türklerin hâkimiyeti döneminde büyük bir hoşgörü ortamında ya­şayıp günümüze kadar geldiler. Tabii Cumhuriyet'le bera­ber millî devlet formu ortaya çıktı. Ama yine bu kuşatıcı anlayış devam etti. 1924 Anayasasında 'Türkiye Cumhu­riyeti Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı oylan herkese Türk'tür.' denilir. İnsanların etnik ve mezhebi farklıkla­rına bakılmadan bir vatandaşlık tanımı yapılmıştır. Son dönemlerde Türkiye'de etnik bölücülük ve etnik fitnecilik, maalesef yurttaşlarımızın arasında psikolojik ayrışma zemininin oluşmasına yol açmıştır. Burada izlenen poli­tikalarda hataların rolünü ve harici faktörlerin önemini vurgulamak lazım..."


Kaynak: turkocaklari.org.tr http://turkocaklari.org.tr/sayfa/4532/genel-baskanimiz-yeni-dusunce-dergisine-ziya-gokalp-i-degerlendirdi.html


Bu haber 894 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,258 µs