En Sıcak Konular

GREENPEACE NÜKLEERE DAVA AÇTI

6 Ocak 2015 19:23 tsi
GREENPEACE NÜKLEERE DAVA AÇTI Greenpeace, Mersin Akkuyu’da yapılması planlanan nükleer santralin 3 Aralık tarihinde onaylanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna karşı dava açtı.

Greenpeace nükleere dava açtı

Greenpeace, Mersin Akkuyu'da yapılması planlanan nükleer santralin 3 Aralık tarihinde onaylanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna karşı dava açtı. Açılan dava, bugün 20 kişinin katılımıyla Mersin İdare Mahkemesi önünde düzenlenen basın açıklamasıyla duyuruldu. Açıklama sırasında 'Nükleeri ÇED'i kabul etmiyoruz' ve 'Nükleer Türkiye'ye zarar verecek' pankartları açıldı.
 
Greenpeace'in ÇED raporunu yargıya taşımasının temel nedenleri, raporda atık konusuna dair yeterli bilginin bulunmaması ve herhangi bir kaza durumunda ekonomik ve sosyal sorumluluğu kimin alacağının belli olmaması.
 
Basın açıklamasında konuşan Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Devin Bahçeci, "Planlanan santralin ÇED raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmış olmasına rağmen halen eksikliklerle dolu. Son derece tehlikeli olan nükleer atıkların nasıl taşınacağı belirsiz ancak büyük ihtimalle İstanbul Boğazı'ndan geçerek İstanbul ve çevresini de tehlikeye sokacak. Ayrıca bu raporda, atık yönetiminin nasıl yapılacağı detaylandırılmadığı gibi, herhangi bir kaza durumunda sorumluluğu kimin alacağı da belli değil. Türkiye, bu tehlikeli enerjiye mahkum olmak zorunda değil. Tüm dünyanın vazgeçtiği, kirli ve tehlikeli bir enerji olan nükleer yerine Türkiye gelecekteki tercihini enerji verimliliği teknolojilerinden ve yenilenebilir enerjiden yana kullanarak bu konuda liderlik edebilir" dedi.
 
Greenpeace, nükleer santral için hazırlanan ÇED raporunu farklı kurum ve kuruluşlara da incelettirdi.
Viyana Doğal Kaynaklar ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi, Su, Atmosfer ve Çevre Bölümü, Güvenlik ve Risk Bilimleri Enstitüsü'nün raporuna göre, ÇED raporunda atıkların transferi ve kullanılmış atıkların depolanması konusunda eksiklikler var.
 
Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Dr. Dolunay Özbek'in hazırladığı rapora göre, nükleer atıkların deniz yoluyla taşınacak olması, Türkiye'nin Boğazlardan geçişi düzenleyen hukuk politikasıyla çelişiyor.
 
Greenpeace'in ÇED raporuna açtığı davanın gerekçeleri
 
Öncelikle bu proje, hem Mersin hem de tüm Türkiye için hayati riskler içeriyor. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali Türkiye'ye zarar verecek. Ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarda onarılamaz hasarlara sebep olacak. Bu kadar tehlikeli bir projenin ÇED Raporu'nun eksiklikler ile dolu olması kabul edilemez.
 
Greenpeace olarak açtığımız davanın gerekçeleri ise şu şekilde:
 
Akkuyu Nükleer Enerji Santrali, projenin tamamının Rusya hükümeti tarafından gerçekleştirileceği bir projedir. Nükleer bir kaza olması halinde, bu kazanın çevreye ve canlı yaşamına vereceği geri dönülemez zararların ekonomik ve sosyal sorumluluğunu kimin alacağı ise muğlaktır. Nükleer sorumluluk, Türkiye yasalarında düzenlenmediği gibi bu konularda yapılan uluslararası sözleşmeler ise yetersiz, eksik ve Türkiye'de uygulama alanı olmayan düzenlemelerdir. 

ÇED Raporu hazırlanırken şeffaf ve katılımcı bir süreç işletilmemiştir. İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu'nda ve halkın katılımı sürecinde iletilen itirazların dikkate alınıp alınmadığı bugün bile halen bilinmemektedir.

Nükleer enerji santralinin radyoaktif ve tehlikeli atık statüsünde olan nükleer atıkların nasıl depolanacağı ve taşınacağına ilişkin yeterli bilgiler yer almamaktadır. 

Santralin kurulması planlanan alana yakın bir fay hattı bulunuyor ancak ÇED raporunda, deprem olması durumundaki kaza riskleri değerlendirilmemiştir.

Proje kapsamında, kaza riskleri gereği gibi değerlendirilmemiş, kaza olması halinde tahliye planı uluslararası standartlar kapsamında değerlendirilmemiştir.

Santralin, deniz ekosistemine vereceği zararlar bilimsel yöntemlerle araştırılmamış, aksi yönünde bilimsel raporlara rağmen, Akdeniz fokları ve caretta carettaların zarar görmeyeceği bilimsel gerçeklere aykırı şekilde iddia edilmiştir.  (Gülçin Şahin-greenpeace.org)

 



Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,639 µs