En Sıcak Konular

''TÜRKLER ANADOLU’YA MALAZGİRT ÖNCESİNDE GELDİ''

19 Nisan 2015 17:17 tsi
''TÜRKLER ANADOLU’YA MALAZGİRT ÖNCESİNDE GELDİ'' Türk Ocakları Genel Merkezi’nin her hafta düzenli olarak yaptığı Ocakbaşı Sohbetleri’nde bu hafta, “ Anadolu’da Türk kültürünün erken izleri” başlığıyla 1071 yılı öncesinde de Anadolu’da Türk varlığının olduğu belgeler ışığında konuşuldu

Ocakbaşı'nda Anadolu'da Türklerin Malazgirt Öncesi Tarihi Konuşuldu

Türk Ocakları Genel Merkezi’nin her hafta düzenli olarak yaptığı Ocakbaşı Sohbetleri’nde bu hafta, “ Anadolu’da Türk kültürünün erken izleri”  başlığıyla 1071 yılı öncesinde de Anadolu’da Türk varlığının olduğu belgeler ışığında konuşuldu. Programa konuşmacı olarak Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Şenyurt katıldı. Ocakbaşı Sohbeti öncesi Kutlu Doğum Haftası vesilesiyle misafirlere Gençlik Kolları tarafından gül takdim edildi.
 
 Programın açılış konuşması Türk Ocakları Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Şahingöz tarafından yapıldı. Şahingöz,  konuşmasına ölüm yıldönümü olması hasebiyle Ayvaz Gökdemir’i anarak başladı. Gökdemir’in Türk milliyetçiliği için çok önemli bir şahsiyet  olduğunu belirten Şahingöz “ O, Türk Ocaklıların ağabeyiydi, Onu rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi. Türk Ocaklıların Kutlu Doğum Haftasını da tebrik eden Şahingöz, Türkiye’de Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin Ayvaz Gökdemir tarafından başlatıldığını fakat bunun pek fazla bilinmediğini belirtti. Şahingöz  Ocakbaşı Sohbetine misafir olarak gelen Şair-Yazar Yavuz Bülent Bakiler’i kürsüye davet ederek duygularını paylaşmasını istedi. Salondaki misafirlerin istekleri üzerine Bakiler, kendi eseri olan “Antepli Şahin” şiirini okudu ve şiirin hikayesini paylaştı. Bakiler’in ardından tekrar söz alan Şahingöz, arkeoloji denildiğinde hep eski Anadolu arkeolojisinin akla geldiğinden yakınarak, Türk arkeolojisinin eksik kaldığını belirtti.  Bu konuya dikkat çekmek istediklerini belirten Şahingöz bu sohbeti gerçekleşmelerindeki amacın Türk arkeolojisi konusunda farkındalık yaratmak olduğunu belirtti. Şahingöz ardından konuşmacı Prof. Dr. Yücel Şenyurt’u kürsüye davet etti.
 
“TÜRK ARKEOLOJİSİ OLUŞTURMAK ÖNEMLİDİR”
 
Prof. Dr. Yücel Şenyurt, Türk Ocakları’nda olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek davet edenlere teşekkürlerini sunarak sohbete başladı. Arkeoloji dünyasının yönünü hep batıya çevirdiğini belirten Şenyurt, bu konuda çeşitli eksikler olduğunu belirtti. Kendi tarihimize ve maddi kültürümüze sahip çıkmamız gerektiğini söyleyen Şenyurt, “Maddi kültürümüze sahip çıkmak adına Türk arkeolojisi oluşturmak önemlidir” dedi.  
 
“TÜRKLER ANADOLU’YA MALAZGİRT ÖNCESİNDE GELDİ”
 
Anadolu’daki Türk varlığına değinen Şenyurt, “ 1071 Malazgirt Savaşı şanlı bir zaferdir, fakat Türkler Anadolu’ya 1071 yılında değil daha önceki dönemlerde de gelmiştir” diyerek Büyük Selçuklulardan önce de Anadolu’da Türk varlığının olduğunu belirtti. Yapılan araştırmaların ve arkeolojik kazıların bu görüşü desteklediğini belirten Şenyurt gelişen arkeolojik çalışmalarla yeni bulgulara da ulaşılacağını söyledi. Bu konuda Servet Somuncuoğlu’nun ciddi çalışmaları olduğunu belirten Şenyurt, Anadolu’nun çeşitli yerlerinde Türklere ait, kaya yazıları ve taşların olduğunu sözlerine ekledi. Yapılan kazılarda kurganlara ulaşıldığını belirten Şenyurt, bu kurganların, Türkistan’da Türkler tarafından yapılan kurganlarla birebir aynı olduğunu açıkladı. Türklerin ölülerine olan saygısından dolayı, mezar işçiliğine önem verdiklerini belirten Şenyurt, Araplarla Türkler arasında ölü gömme konusunda farklılıklar olduğunu dile getirdi. 
 
“ANADOLU’DAKİ TAŞLARDA KAYALARDA TÜRKLERİN İZİ VAR”
 
Kurganların yanı sıra çeşitli bölgelerde bulunan taş ve kayalarda Türklere ait yazıların ve damgaların olduğunu belirten Şenyurt, fotoğraflar üzerinden anlatımına devam ederek, Anadolu’da bulunanların Türkistan’dakilerle benzerliklerini gösterdi. Bu bulgular ile karşılaştıklarında şaşırdıklarını ifade eden Şenyurt “ Bu eserlerin Anadolu’da olacağını hiç bilmezdik” dedi. Anadolu’da yürütülen kazıların çoğunun Avrupalılar tarafından yapıldığını belirten Şenyurt, kazıların Roma dönemi veya eski Anadolu Uygarlıkları dönemine odaklı yapıldığını belirterek Türk arkeolojisinin bu noktada gelişmesinin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi. Gerekli izinler alındığı takdirde Ankara Güdül’de kazı çalışması yapmayı planladıklarını belirten Şenyurt, Anadolu’da Türk kültürüne ait yeni bulgulara ulaşacaklarını söyledi. Güdül’de yapılacak kazıları Kazak Türkü arkeologlarla gerçekleştireceklerini belirten Şenyurt, “ Bu adımlar Türk arkeolojisinde heyecan verici bir durum, maddî kültürümüz üzerinde iyi çalışmaları ve bu çalışmaları kamuoyuyla paylaşmalıyız” dedi. Şenyurt konuşması boyunca yaptıkları çalışmalarda merhum Servet Somuncuoğlu’nun katkılarını belirterek kendisini rahmetle andı.
 
Prof. Dr. Yücel Şenyurt bir kez daha Türk arkeolojisine daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirterek konuşmasına son verdi. Şenyurt’un konuşmasının ardından soru cevap bölümüne geçildi. Soru cevabın tamamlanmasının ardından yoğun katılımla gerçekleşen program sona erdi. 

 

Yer Türk Ocakları Genel Merkezi Galip Erdem Salonu

Tarih 18 Nisan 2015 


Kaynak: turkocaklari.org.tr http://turkocaklari.org.tr/faaliyetdetay/76/ocakbasi-nda-anadolu-da-turklerin-malazgirt-oncesi-tarihi-konusuldu.html


Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,931 µs