En Sıcak Konular

TÜRKİYE’NİN ÖRNEK MERKEZİ PAÜBİYOM’A DOKUNMAYIN

25 Mart 2020 12:55 tsi
TÜRKİYE’NİN ÖRNEK MERKEZİ PAÜBİYOM’A DOKUNMAYIN "2010 yılında açılan PAÜ BİYOM, bitki genetiği ve tarımsal biyoteknoloji alanındaki ilk merkez olarak kapsamlı çalışmaların bir arada yürütülmesiyle adından sıkça söz ettiriyor."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’nın Pamukkale Üniversitesi  BİYOM ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

İşte o açıklama:

TÜRKİYE’NİN ÖRNEK MERKEZİ PAÜBİYOM’A DOKUNMAYIN

Tarım Bakanlığı, TÜBİTAK ve AB destekli, yerli tohum ve bitki üretim merkezine ait milyonluk projelerin yürütüldüğü, alanında uzman ve örnek akademisyenlerin yıllar süren emekleriyle bugünlere getirdiği Pamukkale Üniversitesi Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi BİYOM; gıda güvenliği, tarımsal çeşitlilik, yerli tohum başta olmak üzere Türkiye tarım ve gıda üretimi açısından olduğu kadar uluslararası bilim ve araştırmalara sunduğu katkı açısından da örnek bir merkez… 2010 yılında açılan PAÜ BİYOM, bitki genetiği ve tarımsal biyoteknoloji alanındaki ilk merkez olarak kapsamlı çalışmaların bir arada yürütülmesiyle adından sıkça söz ettiriyor. 

PAÜBİYOM, kışlık sebze ıslahı çalışmalarında ilerleme sağlayıp Türkiye’ye ait olmasına katkı kapasitesiyle vazgeçilmez bir öneme sahip… İthal değil yerli hibrit ve sağlıklı bitki-sebzeyi üreten bu merkezin elde ettiği tohum ve sonuçlar; ülkemizin hizmetine sunulup ithalat gerekliliğini ortadan kaldıracak, Tarım Bakanlığına devredilecek. Soğan çeşitlerinden hibrit üretim gerçekleştirme başarısı gösteren BİYOM, bitki türlerinin modern teknolojilerle toplanması, karakterize edilmesi, korunması, çoğaltılması ve ıslah edilmesine, kaybolmakta olan bitkisel gen kaynaklarının korunabilmesi için gerekli teknolojilerin geliştirilmesine, hibrit sebze çeşitleri üretiminin gerçekleştirilmesine evsahipliği yapıyor.

Ya unvanınıza, temsil ettiğiniz makamın sorumluluğuna uygun davranın ya da o unvanı bırakın ve makamı onurluca terk edin!!

PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ ise; AB, TÜBİTAK, Bakanlıklarla yürütülen projelere, bitki ıslahı ve hijyenik bitki çalışmalarıyla hastalıktan arındırılmış bitki üretimi yaparak ithal tohumun önüne geçen uygulama ve araştırma merkezini hedefe koyup uzun süredir faaliyetlerinin sona ermesine yönelik baskılarıyla ve mobing iddialarıyla bir bilim insanına yakışmayacak yanlış tutum sergiliyor. 

BİLİM İNSANLARI YALNIZ DEĞİLDİR

Merkezin bulunduğu alana dozerle girilip bitkilerin sökülmesi operasyonunda bizzat orada bulunan, hukuka aykırı işlem yapamazsınız uyarısında bulunan Merkez akademisyenleri Prof. Dr. Ali Ramazan Alan ve Prof. Dr. Fevziye  Çelebi Toprak’ın  tartaklanmasına göz yuman Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ı kınıyorum. Pamukkale Üniversitesi’nin liyakatsız atamalarla, mobinglerle gündeme gelmesine sebep olan Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ı bilim insanı ahlakı ve vicdanıyla hareket etmeye, bilim üreten bir kurumu yönettiğini, makamların gelip geçici olduğunu hatırlamaya davet ediyorum. Tüm akademik camiayı ise PAÜ’de yaşanan bu bilim karşıtlığına karşı ses vermeye davet ediyorum. 

GÖREVİNİZ BİLİMSEL ARAŞTIRMALARIN ÖNÜNÜ AÇMAK

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edildiği, Türkiye’de salgınla mücadelenin sürdüğü, ölümler ve Korona vakalarının arttığı bir dönemde, bilime ne kadar ihtiyaç duyduğumuz ortada iken akademilerin böylesi görüntülerle, bilim yuvası iken aksi olaylarla anılır hale gelmesi üzüntü kaynağıdır. Dozerleri bırakın; bilime hizmet etmek üzere kurulan bu araştırma merkezlerinin büyümesi, desteklenmesi yönündeki sorumluluğunuzu yerine getirin!


(UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HAKKINDA BİLGİ

PAÜ BİYOM’da; Biyom Allıum Geliştirme Programı yürütülüyor. “Kışlık Sebze Yetiştiriciliğinde Hat ve/veya Çeşit Geliştirme” isimli TÜBİTAK 1007 Projesi’nde Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü Yürütücü Kuruluş olarak görev alıyor. PAÜ “Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (PAÜBİYOM)’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Ali Ramazan ALAN Proje Yürütme Kurulu Üyesi (PYK) ve Alt İş Paketi (AİP) sorumlusu olarak görev alırken, Prof. Dr. Fevziye ÇELEBİ TOPRAK ise AİP sorumlusu olarak görev alıyor. 

İlgili TÜBİTAK 1007 Projesi’nde PAÜBİYOM tarafından yürütülen 3 alt iş paketinde yürütülen faaliyetler; 

2.2. No.lu Alt İş Paketi (AİP): Yalova GAF-MTN ve PAÜBİYOM Soğan Gen Havuzlarındaki Soğanlarda Ginogenesis Yolu İle Katlanmış Haploid (DH) Saf Hatların Üretilmesi

Amaç: Islah süresini kısaltmak hızlı ve çok sayıda saf hat elde etmek amacı ile haploidizasyon tekniğini kullanmaktır. Projenin 15 Aralık 2018 tarihinde devreye girmesi ile başlayan AİP’de gelinen noktada GAF-MTN materyalinde saf hatlardan başlar elde edilerek ilgili personele iletilmiştir. Yalova materyalinde çalışmalar devam etmektedir. PAÜBİYOM materyalinde çalışmalar 2017 yılında başlamış olup elde edilen saf hatlar söz konusu araziye dikilmiş olup gelişimleri takip edilmektedir. 2020 yılı vejetasyon döneminde bu bitkilerden baş elde edilecektir. Araziye iş makinalarının girmesi bu bitkilerin heba olmasına ve projenin bu diliminin telafi edilemez şekilde sekteye uğramasına sebep olacaktır (Şekil 1).

2.4 No.lu AİP: Brokolide (Brassica oleraceae L. var. italica) Islah Materyallerinde Katlanmış Haploid (DH) Hatların Elde Edilmesi: Dünyada ve ülkemizde kullanımı pek fazla yaygınlaştırılamamış olan bu yöntemin kullanımının sağlanması, yöntemin optimizasyonunun sağlanması ve elde edilecek bitkilerin çoğaltılmasının sağlanmasını amaçlayan bu AİP de proje başlangıcından bu yana önemli gelişmeler sağlanmıştır. Ülkemizde Turaç 77 standart brokoli çeşidinden başka kayıt altında çeşit bulunmamaktadır. 117G002 Nolu projenin 1.5 Nolu AİP’de oluşturulan brokoli gen havuzundan elde edilen materyaller ile yapılan çalışmalarda DH bitki elde etmek üzere ortam optimizasyonu sağlanmış elde edilen bitkilerin iklim odası ve sera koşullarında dışarıya şaşırtılması faaliyetleri tamamlanmıştır. Söz konusu arazi bu katlanmış dihaploid bitkilerin dikildiği arazidir.

2.6 No.lu AİP: Havuçta Katlanmış Haploid (DH) Tekniği ile Saf Hatların Elde Edilmesi: İleri havuç hat/çeşitlerinde katlanmış haploid tekniği ile saf hatların elde edilmesini amaçlayan bu çalışma 2017 yılında başlatılmış olup gelinen aşamada ortam optimizasyonu yapılmıştır. Elde edilen katlanmış haploid bitkilerin iklim odası sera alıştırma faaliyetleri tamamlanmıştır. Materyal alınmak istenen araziye dikilmiş olup kök gelişimleri takip edilmektedir.

Yukarda bahsi geçen bitkilerin elde edilmesi proje ekibinin gece gündüz özverili çabaları ile gerçekleştirilmiştir. Ülkemiz kışlık sebze ıslahında önemli ilerlemelerine zemin oluşturacak bu bitkilerin söz konusu arazide ilgili ekibin gözetiminde gelişimlerinin tamamlanması, özelliklerinin belirlenerek yapılacak melezleme programları için ana-baba ebeveyn olabilme potansiyellerinin belirlenmesi çok önemlidir. 

Aynı proje ekibi tarafından ilgili araştırma merkezinde TÜBİTAK 1007 “Kışlık Sebze Yetiştiriciliğinde Hat ve/veya Çeşit Geliştirme” isimli proje dışında;

 ERA-NET ARIMNET2 projesi

7. Çerçeve programı kapsamında Proje No:302 ve ‘’Emergent Viruses and Virus Vectors in Mediterranean Basin Crops (EMERAMB)’’projesi

B 117O386 Nolu ve ‘’Farklı Türk Soğan Genotiplerinden Elde Edilen Katlanmış Haploid Hatların F1 Hibrit Çeşit Üretiminde Ebeveyn Olarak Kullanılma Potansiyellerinin Araştırılması’’ isimli TÜBİTAK projesi yürütülmektedir.)

 



Bu haber 891 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,211 µs