En Sıcak Konular

''Piyasaların gündeminde Fed var''

23 Mart 2023 00:34 tsi
''Piyasaların gündeminde Fed var'' Hibya, programda İkon Menkul Değerler Araştırma Müdürü Onur Altın’ı stüdyosunda ağırladı.

Hibya Haber Ajansı stüdyolarında Ece Pulaş’ın moderatörlüğünde ‘Ece Pulaş ile Piyasa Sohbetleri' yayını hibya.com ve Hibya ağında gerçekleşti

Hibya, programda İkon Menkul Değerler Araştırma Müdürü Onur Altın’ı stüdyosunda ağırladı.

Altın, piyasaların gündeminde Fed’in olduğunu ifade ederek, “Geçen hafta bankacılık sektöründe ciddi bir sorun yaşandı ki Amerika’da birkaç bankanın başıyla sonlandı bu iş. Daha sonra da Credit Suisse gibi İsviçre’nin önemli bankalarından bir tanesine sıçradı. Tabii ki bu gelişmelerin arkasına bakmak lazım. Amerika’da ilk batan banka Silvergate Capital Corp’tu. Bunun batmasının ana sebebi varlıklarının çoğunu kripto piyasasında değerlendirmesi. Dolayısıyla bitcoinin 60’lardan, 60 binlerden 20 binlere düşüş süreci, şirketin batmasının ana sebebini oluşturdu.” dedi.

“Banka Trump’ın 2018’de Dodd-Frank yasasını delmesi yüzünden battı.”

Signature Bank’ın batmasında da benzer sebeplerin olduğunu söyleyen Altın, “Coin piyasasına varlıklarının çoğunu yatıran bankanın batış süreciyle karşı karşıya kaldık. Amerika’nın son beş yıldır en hızlı büyüyen bankası olan Silicon Valley Bank’ın batması ise daha çok piyasalar tarafında biraz daha yanlış adlandırıldı. Herkes ‘Bu banka Amerika’da faizlerin yükseltilmesiyle battı.’ dedi. Hayır bu banka Trump’ın 2018’de Dodd-Frank yasasını delmesi yüzünden battı.” değerlendirmesinde bulundu.

“İsviçre Merkez Bankası, 54 milyar dolarlık likitte desteği sağladı.”

Altın, Credit Suisse’in dünyanın hatırı sayılır bankalardan biri olduğunu dile getirerek, “Dünya genelinde 2008 ile bir benzerlik yok ama oraya doğru gitmesin diye hemen İsviçre Merkez Bankası’nın müdahalesiyle karşılaştık. 54 milyar dolarlık likitte desteği sağladı.” diye konuştu.

“Enflasyonist ortamın devam ettiği bir noktada siz faizi durduramazsınız.”

Fed’in faiz artırması gerektiğini belirten Altın, “Beklentim de bu yönde. Yarın akşam Fed’in 25 baz puanlık bir faiz artışına gideceğini düşünüyorum. 4.75’ten 5’e çıkaracaktır. Fed neden faiz artırmalıdır? Çünkü enflasyonist ortam devam ediyor. Enflasyonist ortamın devam ettiği bir noktada siz faizi durduramazsınız. Eğer siz faizi durdurursanız ondan sonra gelecek enflasyonist baskılara karşı koyamazsınız.” şeklinde konuştu.

“Enflasyonist baskı devam ediyor.”

Pulaş, Amerika’nın kötünün üzerine kötü koymayacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Zaten kötü bir durumda. Enflasyonist baskı devam ediyor. Kronikleşmesinden korkuyor. Kronikleşti de. Çünkü 425 baz puan geçen yıl zaten belki daha üzerinde bir artış yaptılar. Ona rağmen 6.4’ten 6’ya çekilebilen bir o kadar faiz artışının karşılığı var. Enflasyon da düşmüyor veya hiçbir şekilde tarım dışı istihdam verileri iyi gelmiyor.”

“Enflasyon belasına bir kere bulaştığınız zaman onu kolay kolay indiremezsiniz.”

Enflasyonun başa bela bir şey olduğunu söyleyen Altın, "Enflasyon diğer bütün göstergelerden ayrı yere konulması gereken bir şeydir. Enflasyon belasına bir kere bulaştığınız zaman onu kolay kolay indiremezsiniz. Fed, bir yıldır uğraşıyor. Faizi 0.25’lerden 4.75’lere getirmesine rağmen hala yok edemediler. Keza İngiltere Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası aynı benzer kritik sorunlarla uğraşıyor.” dedi.

“Mayıs ayında ciddi anlamda bir baz etkisi yaşayacağız.”

Altın, mayıstan sonra ciddi anlamda bir baz etkisi yaşanacağına dikkati çekerek, “Bazı etkisi yaşayacağımız için Fed’in ekim ayına kadar orada nefes alacak bir süreci olacak. Ekim ayına kadar bence Fed, mayıstan sonra faiz artırımlarına bir ara verecektir.” ifadelerini kullandı.

“Dünya genelinde dolar endeksi tekrar yükselmeye başladı.”

Dünya genelinde dolar endeksinin tekrar yükselmeye başladığına vurgu yapan Altın, “Son 4-5 aydır dolar endeksi 114’lerden 100’lere kadar indi. Dünyada dolar hemen hemen bütün para birimlerine karşı değer kaybetti. Yurt içinde dolar değer kaybetmedi. Dünyada bütün para birimleri karşısında dolar değer kaybetmeye devam etti. Bu süreçte Türk Lirasına karşı yüzde 2 değer kazandı.” diye konuştu.

Ece Pulaş ile Piyasa Sohbetleri yayınının tamamı ise şöyle:

Video Link https://panel.basinlistem.com/UrlRedirect.ashx?Mail=mirhaber@gmail.com&MailID=26946085&url=https%3a%2f%2fyoutu.be%2f0obFcfVMrz4

Hibya Haber Ajansı



Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,574 µs