En Sıcak Konular

''HAYAT DEVAM EDİYOR''DA ALENİ ''MİSYONERLİK'' YAPILDI

20 Aralık 2011 14:45 tsi
''HAYAT DEVAM EDİYOR''DA ALENİ ''MİSYONERLİK'' YAPILDI atv ekranlarında yayınlanan dizi,başlarda doğudaki ‘küçük gelin’ töresine dikkat çekiyor gibi görünüyordu ama bu sahnelerden anlaşılıyor ki (bilinçli ya da bilinçsiz) başka gayaler de taşıyor.

Senaryosunu Mahsun Kımızıgül'ün yazdığı ve yönetmenliğini Hülya Bilban'la paylaştığı "Hayat Devam Ediyor" dizi filminin 5. bölümünden bir kaç sahne.

atv ekranlarında yayınlanan dizi,başlarda doğudaki ‘küçük gelin’ töresine dikkat çekiyor gibi görünüyordu ama bu sahnelerden anlaşılıyor ki (bilinçli ya da bilinçsiz) başka gayalerde taşıyor.

Sahne 1:

 

Önde kilisenin tepesindeki Haç arkada ise Cami minareleri
Elindeki bozuk parayı havaya fırlatarak parkta yürüyen genç bir adam.Simitçiye yaklaşarak ''Selamun Aleyküm'' diyor.Simitçi; ''Aleyküm selam'' diyerek selamı alıyor.
Genç fiyatının kaç kuruş olduğunu sorduktan sonra elindeki bozuk parayı uzatıp bir simit alıyor, "Eyvallah" diyerek biraz ilerdeki banka oturup yemeye başlıyor.O sırada önünden bir genç kız geçiyor.Geç kız dinlediği müzikçaların kulaklığını kulağına yerleştırmeye çalışırken kolyesini düşürüyor.
Genç adam düşen kolyeyi farkedip eğilip alıyor,kızın arkasından sesleniyor ama müzik dınleyen kız onu duymuyor.
Genç adam genç kızı takibe koyuluyor,kız bıraz sonra bir binadan içeri giriyor,geç adam da arkasından binaya gireken kameralar uzak çekime geçiyor,anlaşılıyor ki kızın girdiği yer bir kilise.
Genç adam kiliseden içeri girdiğinde, kızı "İsa Heykeli''nin önünde yere diz çökmüş dua eder şekilde buluyor. Kızın dua ederken ellerini müslümanlar gibi semaya kaldırmış olduğu gözlerden kaçmıyor.
Genç adam genç kıza seslendiğinde,kız önce oturduğu yerde sonra da ayakta istavroz çıkarıp geriye dönüyor, genç adama doğru ilerleyip "buyrun" diyor.
Genç adam mahçup bir şekilde "Allah kabul etsin" diyor.
Genç kız tebesüm ederek, "biz öyle demiyoruz"  diyor.
Genç adam anladığını belirten bir nidadan sonra, "bunu yolda düşüdünüz" diyerek  elindeki kolyeyi kıza uzatıyor.
Kız kolyenin kendisi için değerli olduğunu  söyleyip teşekkür ederken,arkadan bir  ses duyuluyor, ikisi de o yöne doğru dönüyor.
Sesin sahibi olan bir papaz hemen yanıbaşında yürüyen biri kız diğeri erkek iki çocuğa İsa Heykeli'nin önünden geçerken şu sözleri şöylüyor:
"Tanrı der ki; yüksek ve kutsal yerde,yaşadığım yerde,alçakgönüllülerle ezilenlerle birlikteyim.Yürekleri sevindirmek için ezilenlerin yanındayım.Tanrı sevgidir.sevgide yaşayan Tanrı'da yaşar.Tanrı da onda yaşar"
Genç adam hayran kalmış bir yüz ifadesi ile "çok güzel konuşuyor" diyor.Kız da göz kapaklarını kapatıp açarak tasdik ediyor.Aralarında kısa bir konuşma geçiyor:
Genç adam: "Ben daha önce kiliseye gelmedim de  insanın kalbı bir başka çarpıyormuş burda,siz hep geliyorsunuzdur herhalde."
Genç kız: ''Sık sık gelir dua ederim.''
Genç adam: ''Allah kabul etsin.''
Bıraz bakıştıktan sonra adam "memnun oldum deyip'' elini uzatıyor,kızla tokalaşıp ayrılıyor.
****

Sahne 2

 

Kilisenin intişamı yanında oldukça mütevazi görülen bir caminin içinde dizleri uzerinde oturmuş yaşlı bir adam görülür.
Yaşlı adam tahiyyata oturmuş şekilde şöyle dua etmektedir:
"Ya Resululah çoluk çocuğumu o cehennemden sağ salım çıkartın,bana çiğer ataşı yaşatmadın hamdü senalar olsun sana.Ya Rabbülalemin, ey yeri göğü yaradan Allah'ım,sana geldim sana sığındım.Ümmeti olduğum HZ. Muhammed'in hürmetine yardım ve rahmetini üzerimizden eksik etme.Sana sığınıyorum senden yardım bekliyorum. Beni ailemi ve bütün insanları koru.affet bağışla bizi,rahmetinle kuşat bizi,hastalıklarımıza şifalar bul,dünyada ve ahirette iyilikler güzellkler bahşet bize"
Yaşlı adam duadan sonra ellerini kaldırarak dudaklarını kıpırdatmaya başlıyor,Belli ki Fatiha Süresi'ni okuyor.Daha sonra ellerini yüzüne sürüp başını öne doğru düşürüyor.
***

Sahne 3

 

Sakağı başında siyah elbiseli dört genç duruyor,arkalarından bir genç kadın o yöne doğru ilerliyor.
Gençlerden biri elindeki tesbihi sallayarak kadına doğru yaklaşıp sesleniyor:
"Ooo.. Mimar hanım nasıl gidiyor restarasyon işleri,sürekli aynı yerde çalışıyorsunuz bu ara, benim anlamadığım bin yıllık tarihimizin de,şehrimizin de içine eden bu köylülere karşı mimari açıdan nasıl bir ilgi duyuyorsunuz."
Genç kadın,kirli sakallı,hilal bıyıklı siyah ceketli genç adama parmağını sallayarak; "Konuşmalarınıza dikkat edin,benim ne yaptığım sizi ilgilendirmez" diyor.
Genç adam genç kızı  kolundan çekiştirerek kendine döndüyor; çok tanıdık olan bir "jargon"la konuşuyor:
"Bu mahalledeki her şey bizi ilgilendirir bacım,hatta bu memleketteki herşey bizi ilgilendirir,bu memleket bizim,özellikle de inlerinden çikıp mahallemizi istila eden bu.... sözkonusu olunca."
Gencin kullandığı ifadeler ve hilal şeklindeki bıyıkları belli ki bir yerleri işaret ediyor.
O anda önünde tartıştıkları evin üst katında oturan beyaz gömlekli bir başka genç bir adam perdeyi aralayarak aşağıya bakıyor.Genç kız ile siyah ceketli genç adamın tartıştıklarını görürünce; "bu bela zorla kapıma dayanıyor ya" diye kendi kendine söyleniyor.
Aşağıda ise genç kız siyah ceketli hilal bıyıklı genç adama itirazlarına devam ediyor:
''Boş konuşma bu memleket onlarında memleketi.''
Genç adam; 'Bacım sen onlar gibi... değilsin,bizim de bacımız sayılırsın,bence onlarla fazla ilgilenme de,arada senin de canın yanmasın'' diyor.
O sırada evin dış kapısı açılıyor,perde aralığından olaya şahit olan beyaz gömlekli genç adam hışımla dışarı fırlıyor: ''Bacım sen içeri geç bi bakıım.. içeri geç sen içeri", diyerek  siyah ceketli hilal bıyıklı  genç adamın karşısına dikiliyor:
"Hayırdır kardeş bir sıkıntın mı var senin?"
Bu soru karşısında sinirlenen hilal bıyıklı genç adam; "Sana ne sen karışıyorsun geldiğin dağ mı sandın burayı,yürü git" diyerek karşısındakinin yanağına eliyle bastırarak geriye doğru itiyor,sendeleyen beyaz gömlekli genç,"ne diyorsun sen" diyerek siyah ceketli genç adama kafa atıyor ama  deviremiyor.Siyah ceketli Genç adam karşısındakinin karnına sert bir yumrukla karşılık verirken,kendilerine doğru hızla gelen az önce sohbet ettiği diğer 3 arkaradaşını el işareti ile durduruyor.
Siyah ceketli hilal bıyıklı genç bir çuval gibi ensesinden tuttuğu iki büklüm olmuş beyaz  gömlekli gence şöyle sesleniyor:
"Ulan it sen nerden geldiğine bakmadan benim kanımı mı döküyorsun ha...seni öldürüm ... köpek!''
Tam o sırada beyaz sakallı yaşlı  bir adam  olayın olduğu yere doğru koşarken bağıyor:
Kürşat!
Adının böylelikle Kürşat olduğunu öğrendiğimiz siyah ceketli hilal bıyıklı genç adam ensesinden tuttuğu diğer genci yere doğru savurup bırakıyor. Genç adam ayaklarının altına yıkılırken,Kürşat kendilerine doğru koşarak gelen yaşlı adama dönüyor.
Yaşlı adam (Türkiye'de yaşayan gayrı müslimlerin Türkçe'yi konuşurken kullandıkları aksanla) hiddetli bir şekilde sesleniyor:
"Bre ne yaptığını sanıyorsun sen ha! uğraşma çocukla."
Kürşat alaylı bir ses tonu ile cevap veriyor:
''Uğraşırsam ne olur bre?''
Yaşlı adam; ''Babana söylersem ne olduğunu anlarsın'' diyor.
Kürşat,bir yerde yatan genç adama bakıyor bir de yaşlı adama ve; "Ulan hepinize gününüzü göstereceğim bir tekiniz kalmayana kadar bu ülkede,göreceksiniz"  dedikten sonra arkadaşlarına işaret ederek "yürü lan" diye bağırıyor.Hep beraber oradan uzaklaşıyorlar.
Onlar uzaklaşırken arkalarından bakan yaşlı adam önce ileriye doğru "tuu" diye tükürüp sonra  da "hayvan herif" diyor.
Sonrasında dönüp yerde yatan genci,genç kızla birlikte kaldırıyor.

****

Başta da belirttiğimiz gibi bu sahneler, ''Hayat Devam Ediyor" isimli dizi filmin 5. bölümünde gösterildi.

1. Sahnede öyle görülüyor ki  "Dinlerarası Diyalog Fitnesi''ne selam gönderirken,aleni bir şekilde "müslüman eliyle misyonerlik" yapılıyor.(Yıllar önce Deniz Arcak bir klibinde "haç kolye" kullandığı için ''gizli misyonerlik'' tartışmalarına sebep olmuştu.Şimdi ise kimsenin gıkı çıkmıyor. Nerden nereye?)

Hristiyan olan genç kızın ellerini bir müslüman gibi açarak dua etmesi,nerelere ne tür bir mesajdır.(İncil ve Kur'an ile  imam ve papaz ile defnedilen cenazeleri bir an düşününüz)

2. Sahnedeki dua muhteva olarak hoş görünse de iki fahiş hata (?) ihtiva ediyor,birincincisinde "gizli şirk" ikincisinde  ''İslam Kardeşliğini'' yok sayma var.

Bir müslüman Allah'a dua ederken, "Ya Resululah" diye hitap etmez.Paygambere hamd-u senada bulunmaz. Çünkü bilir ki,hamd alemlerin rabbi olan Allah'adır.Yine bir müslüman dua ederken,''Beni ailemi,müminleri ve bütün insanları koru'' der.Yaşlı adamın yaptığı gibi,''münin kardeşinı'' duasından eksik etmez.

Ayrıca İki dua sahnesinde de  insanı işkillendiren ritüeller var: Kilisede  İsa Heykeli önünde  diz çöken genç kız müslüman gibi ellerini semaya açıyor,camide oturan yaşlı adam ise ellerini dizleri üzerinde tutuyor ve gözlerini yukarıya doğru dikiyor. Böyle bir dua şekli her iki dinde de yok. ("Senin dinin sana benim dinim bana")

3. sahne

Anlaşılıyor ki dayak yiyen genç Kürt, yaşlı adam Rum,Kürşat ise, adından,jargonundan ve tipinden belli ki "Ülkücü" bir Türk.

Yaşlı bir gayrimüslim,bir Kürt gencini bir "Türk Milliyetcisi" nin elinden kurtarıyor.Neredeyse bütün Türkiye'yi kılıçtan geçirecek 25- 30 yaşlarındakı geç adam,ne hikmetse bir ilkokul talebesi gibi babasına şikayet edileceği tehdidi karşısında olay yerini terkediyor.üstelik bu serseri kılıklı gencin adı  da Kürşat, hani şu 40 yiğidi ile Çin esaretine başkaldıran ünlü Türk kahramanın ismi.

Aynı sahnede Kürşat figürü üzerinden Türk Milliyetçileri kaba saba,şövenist,Kürt düşmanı olarak hedef gösteriliyor ve tam anlamıyla TÜRK CEZA KANUNU'nun 216. maddesine göre "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçu işleniyor. (Halbuki ülkücüler, 30 yıldır şehitlerini uğurlarken "Türk Kürt kardeştir ayrım yapan kalleştir" diyerek, güya Kürtler  adına hareket eden bölücü terör örgütü ile Kürtleri birbirinden ayırmaktadır.)

Hülasa,bir kaç sahnesine tevafuken şahıt olduğumuz '' hayat devam ediyor'' dizisi kanaatimizce tehlikeli sularda geziniyor.

 

Mir Haber

 

Haber-yoruma ait -diziden alıntı yapılan- diğer fotoğraflar için tıklayınınz

http://www.mirhaber.com/haber.php?haber_id=41610


Her 3 sahnenin video görüntülerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz

 
{http://www.diziizle24.com/hayat-devam-ediyor-5-bolum-izle-16-aralik-2011-kisim-5.html}

 
{http://www.diziizle24.com/hayat-devam-ediyor-5-bolum-izle-16-aralik-2011-kisim-6.html}



Bu haber 2,683 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,960 µs