En Sıcak Konular

''HOCALI'' İÇİN ADALET ARAYIŞI

23 Şubat 2014 21:28 tsi
''HOCALI'' İÇİN ADALET ARAYIŞI Azerbaycan-Ermenistan arasındaki savaşta Ermeni güçlerinin 1992'de Hocalı'da gerçekleştirdiği katliamın kurbanları, olayın 22. yılında tüm dünyada bir kez daha anılacak.

"Hocalı" için adalet arayışı

Ermeniler tarafından 1992'de Hocalı'da hunharca öldürülen 613 sivilin acısı, aradan 22 yıl geçmesine rağmen hala tazeliğini korurken Azerbaycanlılar, katliamın dünyaya duyurulması ve yaşananların "soykırım" olarak tanınması için çeşitli etkinlikler düzenliyor.
Azerbaycan-Ermenistan arasındaki savaşta Ermeni güçlerinin 1992'de Hocalı'da gerçekleştirdiği katliamın kurbanları, olayın 22. yılında tüm dünyada bir kez daha anılacak. Ermeni çetelerinin Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı şehrini istila ederek, bir gecede 613 sivili hunharca öldürdüğü katliamın acısı, aradan 22 yıl geçmesine rağmen Azerbaycan halkının yüreğinde hala tazeliğini koruyor. Azerbaycanlılar, Hocalı Katliamı'nın dünyaya duyurulması ve yaşananların "soykırım" olarak tanınması için çeşitli etkinlikler düzenleyecek. Dünyanın birçok ülkesinde yürüyüş, miting, fotoğraf sergisi, konferans ve anma etkinlikleri düzenlenecek. 

Washington'da yürüyüş

Azerbaycan Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi'nden yapılan açıklamada, etkinlikler kapsamında ABD'nin New York kentinde Birleşmiş Milletler ofisi önünde protesto gösterisi, Washington'da yürüyüş, Ermenistan Büyükelçiliği önünde ise miting düzenleneceği, Houston, Los Angeles, San Francisco gibi kentlerde ise fotoğraf sergisi, konferans ve çeşitli etkinlerin planlandığı belirtildi. Kanada'nın çeşitli kentlerinde de benzer etkinliklerin düzenleneceğinin belirtildiği açıklamada, Avrupa ülkelerinde de benzer organizasyonların yapılacağı, Almanya'nın başkenti Berlin'de Brandenburg Kapısı önünde, Ermenistan'ın Belçika Büyükelçiliği karşısında, Paris'te Saint Micheal Meydanı'nda gösterilerin düzenleneceği kaydedildi. 

TBMM'de görüşmeler 

Açıklamada, Türkiye'de de çeşitli etkinliklerin yapılacağı, Azerbaycan diaspora temsilcilerinin TBMM'de görüşmelerde bulunacağı, İstanbul, İzmir, Adana gibi kentlerde anma etkinliklerinin gerçekleştirileceği ifade edildi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise Haydar Aliyev Fonu tarafından Hocalı'da yaşananları tüm dünyaya anlatmak için 2009 yılından itibaren yürütülen "Hocalı'ya Adalet" kampanyasına destek olmak amacıyla Cumhurbaşkanlığı özel fonundan 1 milyon manat (1 milyon 250 bin dolar) ödenek ayrılması yönünde kararname imzaladı.

 

İnsanlığın utancı

Ermeni vahşetine tanıklık eden gazetecilerin "insanlık faciası" olarak tanımladığı Hocalı Katliamı'nın üzerinden 22 yıl geçti. 1992 yılında 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gece, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 83 çocuk, 106 kadın ve 70'den fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 sivil, Ermeni güçleri tarafından hunharca katledildi. Katliam sırasında toplam 487 kişi ağır yaralandı, bin 275 kişi rehin alındı, 150 kişi ise kayboldu.

Katliam sırasında insanlar diri diri yakıldı, derileri yüzüldü, tecavüze uğradı, karınları deşildi, gözleri oyuldu, vücutları parçalandı. Hamile kadınların karınları, süngü ile delik deşik edildi.

Projenin bir ayağı

Hocalı katliamı, "Sadece Ermenilerin yaşadığı Büyük Ermenistan" projesinin ayaklarından biriydi. Ermeniler 1905'te başlattıkları "Türklerden arındırma" operasyonları kapsamında 1988 yılından itibaren Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini işgal etti.1 milyon kişiyi göç ettirdi. 20 binden fazla Türk'ü öldürdü. 50 bin kişiyi sakat bıraktı. 5 bin kişiyi rehin aldı. Azerbaycan'da bugün sadece Ermeni terörü mağduru olan 8 bine yakın "şehit ailesi" var.

Bağlantı yolları ve bölgenin tek havalimanına sahip olmasıyla "üs" niteliği taşıyan, Dağlık Karabağ'ın stratejik noktalarından Hocalı'da soykırımının ilk adımı şehrin karayolu ulaşımına kapandığı 30 Ekim 1991'de atıldı. Hocalı halkı, Ermenilerin işgal ettiği köy ve şehirlerin ortasında sıkışmış halde, çaresiz ve yapayalnız kaldı. 

Soykırımın komutanı Sarkisyan

Ermeni işgalciler, 25 Temmuz 1990'da bütün ateşli silahların toplanmasıyla tamamen savunmasız kalan Dağlık Karabağ'a, 366. Rus Motorize Alayına ait 9 tank, 4 zırhlı taşıyıcı, 70 piyade zırhlı savaş aracı, 4 Strela -10 roket sistemi, 8 top, 57 havan topuyla geldi ve hiçbir askeri gücü bulunmayan Hocalı'yı yerle bir ederek, sivilleri acımasızca katletti. Hocalı'da işlenen bu insanlık suçunun failleri arasında Ermenistan Serj Sarkisyan da var. 2009'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün misafiri olarak Türkiye'de ağırlanan Sarkisyan, 1991-1994 yılları arasında, işgalin başından ateşkese kadar Dağlık Karabağ Savunma Ordusu'nun komutanıydı. 

Paşayeva: Failler adalet önünde hesap vermeli

Hocalı Katliamı, Elazığ'da düzenlenen bir konferansta da anlatıldı. Fırat Üniversitesi Bahattin Öger Konferans Salonu'nda düzenlenen konferans öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Azerbaycan Milli Meclisi Üyesi Ganire Paşayeva, "Tek amacımız Hocalı Katliamı'nı gerçekleştirenlerin adalet önünde hesap vermesidir" dedi. Azerbaycan Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı'da dünyanın gözü önünde bir katliam gerçekleştirildiğini belirten Paşayeva, Ermenilerce gerçekleştirilen bu katliamın faillerinin hala adalet karşısına çıkarılmadıklarını dile getirerek, bu insanlık ayıbını düzenledikleri konferanslarla dünyaya duyurmaya çalıştıklarını söyledi. 

Destek bekliyoruz

Hocalı'da yapılan katliamın sadece Türk milletine değil insanlık aleyhine yapılmış bir suç olduğunu ifade eden Paşayeva, şöyle konuştu: "Türkiye'de ve dünyanın her yerinde bu toplantıları düzenleyerek Hocalı Katliamı'nı anlatıyoruz. Dünyada insan haklarını savunan her kesimin, Hocalı'da yapılan katliamı duyurmak için yaptığımız çalışmalara destek vermesi gerekir. Tek amacımız Hocalı katliamını gerçekleştirenlerin adalet önünde hesap vermesidir." Paşayeva, Ermeni diasporası ve lobisinin Hocalı Soykırımı'nı kabullenmediği gibi, dünyanın her yerinde "1915'te Türkler bize soykırım yaptı" diye karalama kampanyası yürüterek tarihte olmayan bir soykırımı insanlığa yutturmaya çalıştıklarına işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti:

Duyurmamız lazım

 "Tarihte böyle bir soykırım olmamıştır ama Ermeni diasporası ve lobisi ile bunların arkasındaki bazı güçler bu konuyu Türkiye'nin aleyhine kullanmaktadırlar. Bu nedenle asıl soykırımın Karabağ'da kimler tarafından kime yapıldığını dünyaya duyurmamız lazım." Paşayeva, Hocalı Katliamı'nı gerçekleştirenlerin adalet önünde hesap vermesi ve Dağlık Karabağ sorununun çözüme kavuşturulması için sonuna kadar mücadele edeceklerini sözlerine ekledi.

Bu sokırımı asla unutturmayacağız

Uşak Üniversitesi'nde, "Hocalı'yı Unutma" semineri düzenlendi. Azerbaycan'ın İstanbul Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu Zeynalov, Uşak Üniversitesi Bir Eylül Yerleşkesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mustafa Kemal Paşa Amfisi'nde düzenlenen seminerin açılışında konuşurken, Ermeni askerlerinin 1992 yılında aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 613 sivili bir gecede katlettiğini belirtti. Zeynalov, "Hocalı'da yaşananlar soykırımdır. Bu soykırımı unutturmayacağız. Birleşmiş Milletler, bu soykırımı tanımak zorunda. Değişik yalanlarla bu soykırımı görmezden gelenler, elbet kaybedecek" dedi. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Daire Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Arastun Mehdiyev de Hocalı Katliamı'nın çok daha büyüğünün, 1915 yılında Anadolu'da yaşandığını ifade ederek, şunları söyledi:

Kara bir leke

 "Ermeniler, 1915'teki ihanetlerini çarpıtarak, yalanlarla dünya kamuoyunu kandırmaya çalışıyor. Ermeniler, 1915'te nasıl binlerce sivili öldürdüyse 1992'de de Hocalı'da aynı şeyi yaptı. Biz, aynı milletin çocukları olarak bunu biliyoruz. Tüm dünya bunu kabul edecek ve anlayacak. Katliamcıları destekleyen lobiler, elbet kaybedecek." Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik de Hocalı'da yaşananların tarihe kara bir leke olarak geçtiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "İslam dünyasında süregelen katliamlar var. Orta Doğu kan ağlıyor, İslam dünyası perişan. Mısır, Irak, Suriye, Myanmar ve Doğu Türkistan'dan, her gün katliam, gözyaşı haberleri alıyoruz. Ne yazık ki Gezi'de eylemleri 8 saat canlı yayınlayan uluslararası medya kuruluşları, Suriye, Mısır, Myanmar ve Doğu Türkistan'da akan kanı görmüyor, göstermiyor. Ayaklarımızın sağlam basabilmesi için geçmişte yaşananları iyi bilmemiz gerekir. Hocalı, bu yüzden çok önemlidir." Konuşmaların ardından Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Öntuğ'un yönettiği seminere katılan Azerbaycan Milli Meclisi üyesi milletvekilleri Elman Mammadov, Musa Gasimov ile Azerbaycan İlimler Akademisi Tarih Enstitüsü Müdür Yardımcısı Cebi Behramov, sunum yaptı.


kAYNAK: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/hocali-icin-adalet-arayisi-95080h.htm


Bu haber 839 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,306 µs