En Sıcak Konular

YIRCA'DA ÇED'İN YÜRÜTMESİ DE DURDURULDU

15 Aralık 2014 21:37 tsi
YIRCA'DA ÇED'İN YÜRÜTMESİ DE DURDURULDU Soma’nın Yırca köyünde kurulması planlanan Kolin Termik Santrali’nin acele kamulaştırmasından sonra, Çevresel Etki Değerlendirmesi’ne de yürütmeyi durdurma geldi.

Yırca'da ÇED'in yürütmesi de durduruldu

Soma'nın Yırca köyünde kurulması planlanan Kolin Termik Santrali'nin acele kamulaştırmasından sonra, Çevresel Etki Değerlendirmesi'ne de yürütmeyi durdurma geldi. Greenpeace ve köylülerin açtığı davada, Manisa İdare Mahkemesi, santrale verilen ÇED olumlu kararını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın savunması alınana kadar ortadan kaldırmış oldu.
 
Kararda, ÇED'in yürütmesinin durdurulmasına gerekçe olarak "santral inşaatının
ağaçların zarar görmesine ve geri dönülemez zararlara yol açabileceği, hali hazırda dikili bulunan zeytin ağaçlarının kaldırılmasının gündemde olması" verildi.
 
Çevre Bakanlığı sorumluluğu nasıl üstlenecek?
Greenpeace'in ve köylülerin avukatı Deniz Bayram, "Bu karar, bir kez daha, Kolin Şirketi'nin Yırca'da 6000'den fazla zeytin ağacı sökerken suç işlediğini, bu sırada Manisa, Soma'da bulunan idari birimlerin de gerekli tedbirleri almadığını gösteriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na soruyoruz; hukuka aykırı bu ÇED Olumlu Kararı nedeni ile sökülen binlerce zeytin ağacının hukuki sorumluluğu nasıl üstlenilecek?
 
Türkiye'de pek çok projede olduğu gibi, bu ÇED kararı da kömürlü termik santral projelerinin çevre ve insan sağlığına olan zararları görmezden gelinerek verilmiş. Her yönüyle hukuksuzluklarla ve çevre ve sağlık riskleriyle dolu olan bu proje iptal edilmeli ve Türkiye, kömüre dayalı enerji politikasında vazgeçmelidir.
 
Hukuka aykırı işlemlerin altında imzası olan ve başvurularımıza rağmen söküm işlemini durdurmak için önleyici ve koruyucu tedbirleri almayan kişiler hakkında gerekli tüm idari ve cezai süreçleri takip ediyor olacağız" dedi.
 
ÇED ilan edilmemişti

Kolin Şirketi'in kurmayı planladığı santralin ÇED olumlu kararı, bugüne dek hiçbir yerde ilan edilmemiş, ancak Greenpeace'in Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yaptığı bilgi edinme başvurusu sonucu ÇED raporunun durumu hakkında bilgi verilmişti. (İpek Tez-greenpeace.org)



Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,796 µs