En Sıcak Konular

PROBİYOTİK VE PREBİYOTİK NEDİR?

28 Şubat 2015 21:33 tsi
PROBİYOTİK VE PREBİYOTİK NEDİR? Sağlıklı bir insanın bağırsaklarında trilyonlarca canlı mikroorganizma bulunur.

PROBİYOTİKLER VE PREBİYOTİKLER HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY

Geleneksel beslenmenin bir yararı da probiyotik ve prebiyorikler açısından zengin bir beslenme biçimi olması. Boza, tarhana ve hormonsuz sebzelerden kurulan turşu suyu güçlü birer probiyotik kaynağı

Sağlıklı bir insanın bağırsaklarında trilyonlarca canlı mikroorganizma bulunur.  Önemli bir kısmı yararlı olan bu organizmalar; birtakım yararlı bakteri ve maya sınıflarıdır. Besinlerin emilimine, yağların yakılmasına, vitamin, mineral, aminoasitlerin sentezlenmesine yardımcı olurlar. Modern yaşam koşullarında vücudunuzdaki probiyotiklerin sayısı da giderek azalmıştır. Değişen beslenme alışkanlığı, geçirdiğimiz hastalıklar, kullandığımız antibiyotikler, doğum kontrol hapları ve diğer birçok ilacın kullanımı, vücudumuza dost olan bakterileri azaltıp zararlı olanların çoğalmasına yol açar.  

Probiyotik ve Prebiyotik nedir?

Probiyotikler'in pek çoğu süt ve süt ürünlerini barındıran laktik asit bakterileri grubundandır. 

Yoğurt, kefir, boza, kımız, turşu, tarhana gibi geleneksel ürünler, kaşar gravyer gibi fermantasyon süreçleri uzun olan peynirler iyi birer probiyotik kaynağıdır. 
Prebiyotikler ise; barsakta fermente olan; kolondaki bakterilerin çoğalmasını ve etkinliğini olumlu yönde etkileyerek aynı zamanda bulundukları vücudun sağlığını da iyileştiren besin öğeleridir.
 Prebiyotiklerin başlıca kaynakları; Başta soğan, sarımsak, yer elması, muz olmak üzere sebzeler, tam tahıl ürünleri, kurubaklagillerdir. Organik sebzelerle kurulan turşunun suyu da yine prebiyotik açısından oldukça zengindir. 
Hastalıkları önlüyor ve ilerlemelerine engel oluyor
Gündelik yaşamda kullanılan antibiyotikler; vücuda zararlı bakterilerle birlikte yararlı olanları da öldürür. Bağırsak florasının bozulmasına ve ishale neden olur, bağışıklık sistemini zayıflatır. Probiyotik ve prebiyotikler; hem antibiyotik hem virütik ishallerin iyileşmesinde faydalıdır.
Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olarak kabızlığa, ülseratif kolit vb. iltihaplı bağırsak hastalıklarına, bağırsak enfeksiyonlarına, gaz, şişkinlik vb. rahatsızlıklara karşı koruyucudur.
Laktoz intoleransını azaltır.
Bağırsak mukozasını güçlendirerek geçirgenliği azaltır. Böylede alerjik maddelerin kana karışmasını engeller. Özellikle çocukların egzama, astım gibi alerjik hastalıkların korunmasına yardımcı olur. 
Bir probiyotik kaynağı olan kefirin tümör oluşumlarını engellediği ya da ilerlemesini yavaşlattığına dair yararlı olduğuna dair araştırma sonuçları vardır. 

Genital ve üriner system enfeksiyonlarından korur ve başgösteren enfeksiyonların azaltılmasına katkı sağlar.

Anne sütü en güçlü probiyotik

Normal doğum sırasında, bebekler annelerinin doğum kanalından geçerken mikroorganizmalarla karşılaşırlar ve bu sayede bağırsaklarında probiyotik ailesine ait mikroorganizmalar üremeye başlar. Sezaryenle doğan bebekler ise tamamen farklı mikroorganizmalardan etkilenir. Dolayısıyla onların barsak florası farklı mikroorganizmalar içerir. Bilim insanları sezaryenle doğan bebeklerde yoğun olarak görülen astım, egzama vb. alerjik rahatsızlıkların görülmesinde bu durumun etkili olduğunu düşünüyorlar. Anne sütü güçlü bir probiyotiktir. Dolayısıyla anne sütü de bu özelliği sayesinde faydalı mikroorganizmaların büyümesine, gelişmesine ve canlı kalmalarına yardımcı olur. Bu sebeple doğumdan hemen sonra bebeği emzirmeye başlamak ve en az 6 ay emzirmek çok önemlidir.

Her probiyotik farklı bir rahatsızlığa iyi geliyor

Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta her probiyotik ailesinin vücutta farklı bir fayda sağlayacağı gerçeğidir. Aynı antibiyotikler gibi… Nasıl kulak enfeksiyonunda kullanılan antibiyotikle diş enfeksiyonunda kullanılan farklıysa; probiyotiklerde de her probiyotik her hastalığın tedavisinde veya önlenmesinde işe yaramamaktadır. Bu sebepten birden fazla probiyotik kaynağından beslenmemiz tavsiye ediliyor. 

Düzenli almak şart

Amerikan Pediatri Akademisi'nin hazırladığı raporda önemle vurgulanan ise probiyotiklerin yeni bir sindirim sistemi inşa etmedikleri için enfeksiyonla savaşma etkilerinin de geçici olduğudur. Dolayısıyla düzenli olarak vücuda alınmaları gerekmektedir. Aksi takdirde doğal floradaki faydalı bakteri sayısı eski haline dönmektedir. 

Takviye gıda olarak satılan probiyotikler de var

Geleneksel olarak üretilenlerin yanı sıra, dışarıdan probiyotik mayaların eklenmesiyle oluşturulan gıdalar da vardır. Bunlar bebek mamaları, bazı meyve suları, süt ürünleri, yoğurt ürünleri, bazı katkılı yağlar ve dondurmalardır. Probiyotik bakterilerin canlı kalabileceği en uygun gıda ürünleri; yoğurt gibi taze tüketilen fermente süt ürünleridir. 

Eczanelerde yoğunlaştırılmış olarak ilaç formunda, toz ya da kapsül şeklinde de satılmaktadırlar.
Probiyotiklerin en yararlı olan tüketim biçimi geleneksel yöntemlerle üretilmiş probiyotik gıdalar tüketmektir.  

Hazırlayan: M-Onep Klinikleri Beslenme Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü



Bu haber 749 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,902 µs