En Sıcak Konular

Nuri Gürgür
Konuk Yazar - turkocagi.org.tr
Nuri Gürgür
28 Ağustos 2012

Şehit Cenazelerinde Buluşmakla Sorun Çözülemez



PKK bir kere daha kendine yakışanı yaptı; dini, manevi, ahlakî ve insanî hiçbir tahdidinin olmadığını göstererek, Gaziantep’i kana buladı. Bir yaşında dünyayı yeni tanımaya çalışan Melisa bebeğin ve aralarında olduğu dördü çocuk, dokuz vatandaşımızı yakarak katletti. Ağır yaralı olanların durumu belirsizliğini koruyor.

Vicdan sahibi herkesin doğal olarak tepki gösterdiği bu vahşetin, PKK’nın sahiplenmemesi her zaman sergilediği taktik bir tavırdır. 2008 de Diyarbakır’da 5 öğrencinin hayatını kaybettiği özel dershanenin önündeki patlamayı, aynı yıl Güngören’de 17 kişinin hayatını kaybedip 154 kişinin yaralandığı bombalı saldırıyı, 2010 da Taksim’de 15’i polis 17’si sivil toplam 32 kişinin yaralandığı canlı bomba eylemini, 2011’de Ankara Kumrularda tıpkı son saldırıdaki gibi içine patlayıcı yerleştirilmiş aracın uzaktan kumandayla patlaması örneklerinde olduğu gibi son saldırısında da sorumluluğu üzerinden atmaya çalışıyor. Böylelikle oluşan tepkilerden kurtulmak istiyor. Bir süre sonra sanki farklı bir örgütmüş gibi TAK adını adres göstermesi muhtemeldir. Buna mukabil kendi yayın organlarında ve örgüt toplantılarında bu eylemi de başarı örneği olarak anlatıp militanlarını benzerlerini yapmaya yönlendirmeye çalışacağından kimsensin kuşkusu olmamalıdır.

Bütün Dünyada sivillere yönelik silahlı saldırılar “terör”, yapanlar “terörist” olarak nitelendiriliyor. Buna karşılık askerlere, polislere yönelik saldırıları yapanlar “gerilla” diye adlandırılıyor. PKK çok sayıda insanın, kadın ve çocukların can verdiği saldırıları doğrudan sahiplenmeyerek terörist imajından kurtulmak istiyor.

Bu taktiksel tavır, kalemlerini ve ağızlarını terör örgütünü meşru göstermeye, eylemlerine haklılık kazandırmaya adayan PKK yandaşı, sempatizanı malum çevrelere işlevlerini yerine getirmek üzere imkân sunmuş oluyor.

Gaziantep’teki saldırının hemen ardından bu cenahtan yapılan yorumlar aynı senaryonun sahnelendiğini gösteriyor. Bu defakinde konjonktürel bir unsur olarak Suriye, İran ve hatta Ergenekon gibi adresler işaret ediliyor.

Suriye ile ilişkilerimizi hızla gerginleşip çatışma ihtimalinin gündemde olması sonucu, Esad yönetiminin Türkiye’ye karşı elinden geldiğince kötülük yapmak istemesinin şaşırtıcı bir yanı yok. Ancak meselenin bu tarafı, PKK’nın esas fail olduğu gerçeğini ortadan kaldırmaz. Zaten ilk bulgular da örgüte ait izleri işaret ediyor.

Aracın 4 ay kadar önce Sakarya’dan çalınıp bölgeye getirilmesi, Siverek’te eylem amacıyla içinin düzenlenmesi, iki hafta kadar önce benzer bir eylemin hazırlıklarının Urfa’da ortaya çıkarılması, Adana için de duyumlar alınması PKK’nın inkâr çabalarının yalan olduğunu şimdiden ortaya koyuyor.

PKK’nın açıklamasına itibar ederek “örgüt üstlenemediğine göre” diye başlayıp, başka adreslere dayalı yorumlar yaparak PKK’yı temize çıkartmak için çırpınan mahutların esas niyetleri bir kere daha deşifre olmuştur.

Gaziantep’teki bu saldırı şunu gösteriyor: PKK Hakkâri, Şırnak, Van üçgenindeki oluşan varlığını Batı’ya doğru yayarak, Suriye’deki gelişmelerden yararlanarak etki alanını genişletmek istiyor. Amaçları Urfa ve Gaziantep gibi örgütün 30 yıldır dilediği şekilde nüfuz edemediği bölgelerde kanlı eylemler yaparak, halkı korkutup sindirerek etkili olmak. Sonuçta dış destekçilerinden cesaret bularak tahayyül ettiği bölgenin yeni siyasi haritasının zeminini hazırlamak.

Bir kere daha belirtmekte yarar var: PKK eylemlerinin başta Suriye ve İran olmak üzere komşu ülkeler tarafından desteklenmesi, taşeron olarak kullanılıp üzerimize salınması, İsrail ile ABD ve İngiltere gibi müttefiklerimizin perde gerisindeki rolleri PKK’nın “esas fail” olma özelliğini değiştirmez.

BDP lilerin olaydan birkaç gün önce teröristlerle buluşmaların doğurduğu tepkiler üzerine, bu saldırıyı kınamaları bir başka sahtekârlık örneğidir. Teröriste gerilla diyerek meşru göstermeye çalışan, ayrılırken kucaklaşıp öpüşerek” kalbimizi burada bıraktık” diyecek kadar bağlılık gösterisi yapan, Milletvekili sıfatlarını her vesileyle terör örgütüne hizmet için kullanan bu kişiler ısrarla sürdürdükleri bu tutumlarıyla TBMM’ni kirletiyorlar. Bu kurşun askerlerin PKK’nın talimat ve isteklerinin dışında hareket kabiliyetlerinin olmadığı ortada. Örgütün katı disiplininin dışına çıkarak, bağımsız politika yapacaklarını, siyasî muhatap olabileceklerini düşünenler hayal görüyorlar. Bu tuzağa düşenlerin, Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder gibi Marksist-Komünist kökenden gelerek Kürtçü-Komünist ittifakından Milletvekili seçilenleri nasıl bir teslimiyet içinde oldukları görmeleri gerekir.

Örgütün bu solcu müttefikleri bir yana, ekranlarda ve Meclis kürsüsünde İslam’ı ve Müslümanlığı dilinden düşürmeyen, derin ulema ve hatta günümüzün şeyhülislamı edasıyla konuşan, fukaha havalarında fetvalar vermeye kalkışan Altan Tan’ın son olaylar vesilesiyle konuştuğunu duyan var mı? Hani bunlar insaniyetçiydiler; zalimlere karşı mağdurların yanındaydılar? Her fırsatta Devlet’i ve kurumlarını yumruklayarak, suçlayarak hukuk ve demokrasi söylemleriyle yeri göğü inletenlerin bu derin sessizliği, PKK’nın otoritesinin, disiplin mekanizmasının ne derece etkili ve korkutucu olduğunun göstergesidir.

PKK 90’lı yılların ortalarına doğru büyük kayıplar vermesi nedeniyle başaramayacağını görüp terkettiği eski stratejisine dönüş yapıyor; kırsaldan metropollere doğru “devrimci hak savaşı” adıyla yeni bir hamle başlatmaya çalışıyor. Suriye’de sınırımızın ötesindeki gelişmeler örgüt tarafından konjonktürel bir avantaj olarak kullanılmak isteniyor. Sonuçta Türkiye içerden ve dışarıdan kuşatılmaya çalışılırken, İran, Irak ve Suriye gibi komşularının kötü niyetlerin yanı sıra, müttefiklerinden de samimi bir destek bulmuyor. Böylece bulunduğumuz coğrafyada çok defalar karşılaştığımız gibi, bir kere daha kendi kaderimizle baş başa bırakılmış durumdayız.

Mevcut tablonun ortaya çıkardığı bütün olumsuzluklara rağmen, aslında bu sorunla başa çıkacak imkânlara ve güce sahibiz. Ancak bunları doğru ve etkili şekilde kullanacak yönetim becerisinden yoksun oluşumuz, yıllardır sürüp gelen idari zaaflarımız çözümü geciktiriyor.

Saldırıda hayatını kaybedenler için yapılan cenaze törenlerinde bir araya gelen Devlet erkânı, siyasî rical, Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, parti liderleri keşke şehitlerin tabutları başında buluşma geleneğin bir yararının olmadığına karar vererek, Başkentte bir masa etrafında toplanabilseler. Doğrudan millî varlığımıza, bekamıza, ülkemizin güvenliğine yönelik bu tarihî problemi çözmek üzere, siyasî hesapları bir defaya mahsus bir yana bırakarak ülke yararı için kenetlenseler.

Çok daha müşkül bir dönemde, top seslerinin Ankara’dan duyulduğu günlerde 1. Meclis’in ortaya koyduğu tabloyu tekrarlamak zorunda olduklarını görerek el birliği yapsalar. Şu günlerde bunun gerçekleşmemesi durumunda, meselenin boyutunu çok daha genişleyeceği ortada. Sorun tek başına bir partinin yahut siyasî iktidarın altından kalkamayacağı derecede ciddidir. Üstelik sorun sadece PKK ve Kürtçülükle sınırlı değildir. İçten içe yanıp duran Alevilik meselesinin, makul bir çözüm bulunmaması, toplumsal bir uzlaşı sağlanmaması durumunda bir süre sonra alevlenmesi, dışarıdan yapılan yönlendirmelerle yeni bir ayrışma vesilesi kılınması muhtemeldir. Bu meseleyi kimse görmezlikten gelemez, üstünü kapatarak hallettiğini düşünemez.

Bu sorunlara karşı çözüm aramak ve ortak bir siyasî tavır almak hususunda esas yükümlülük iktidar partisine aittir. Cumhuriyet tarihinde siyasi muhaliflerine karşı sertlik dozajını sürekli yüksek tutarak, parlak ve çarpıcı demeçler vererek temel meselelere çözüm bulunduğu hiç görülmemiştir. Bu tarz bir üslûbun politik bir yöntem olarak benimsenmesi kişisel duyguları günü birlik tatminden başka bir sonuç vermemiştir. Basit gibi görünen, ancak tarihen sabit olan bu gerçek hakkıyla algılanmadığı sürece, TV ekranlarında, grup toplantılarında en ağır ifadelerle yapılan suçlamalar, karşılıklı atışmalar sürüp giderken temel sorunlarımız büyümeye devam eder.

Kaynak: http://www.turkocagi.org.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=4186


Bu yazı 1,335 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 3 Mart 2022 Sadi Somuncuoğlu Gök Kubbede Hoş Bir Seda Bırakarak Hakk'a Yürüdü
    • 14 Aralık 2021 TÜRKLERİN BİRLİĞİ ÜLKÜSÜNDE TARİHİ BİR AŞAMA
    • 25 Mart 2021 MEHMET GENÇ - İlim Dünyamızdan bir Yıldız Daha Kaydı
    • 27 Mart 2020 Koronavirüs Salgını ve Türkiye
    • 2 Mart 2020 Suriye Bataklığında Boğulmamak İçin
    • 19 Şubat 2020 Kıbrıs Türkleri Sınav Arifesinde
    • 7 Ocak 2020 Trump Çok Tehlikeli Bir Kumar Oynuyor
    • 1 Ocak 2020 Doğu Akdeniz Satrancı ve Türkiye
    • 10 Aralık 2019 NATO Zirvesi ve Türkiye
    • 17 Kasım 2019 Görüşmeler de Sorunlar da Devam Ediyor
    • 19 Mart 2019 2019 Zor Bir Yıl Olacak
    • 9 Mart 2019 Marmara Depremi- Pusudaki Büyük Tehlike
    • 1 Mart 2019 9 Mart Olayı ve 12 Mart Müdahalesi- Darbeye Karşı Darbe
    • 14 Şubat 2019 Ozan Arif Çağımızın Dede Korkut'u Hakk'a Yürüdü
    • 25 Ocak 2019 12 Eylül Zulümlerinin Baş Mimarı Nurettin SOYER
    • 5 Kasım 2016 Sorunlarımızın Temel Nedeni: Kaliteli Eğitim Ve Hukuk Devleti Zafiyeti
    • 27 Eylül 2016 Sorunlarımızın Temeli; Eğitim Meselesi
    • 20 Temmuz 2016 Menfur Darbe Girişimi ve Sonrası
    • 12 Şubat 2016 PKK Terörü-Etnik Fitne Ve Terörle Mücadele Eylem Plnı Bağlamında Yüz Yıl Sonra Yeniden Beka Güvenlik Ve Bütünlük
    • 1 Ocak 2016 Özyönetim Bildirgesi Yahut Ayrılış Manifestosu

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,053 µs