En Sıcak Konular

Muharrem Günay

Sıddıkoğlu
Muharrem Günay
1 Mart 2016

Kut'unu Kaybeden Lider Bahçeli



Eski Türk kültürüne ve Türk devlet felsefesine göre "Yüce Tanrı kut (Talih/nasip/şans/izin) verirse kişi hakan/idareci olur. Kutu toplamayan ve kuta layık olmayan bey ise kutunu kaybeder liderlik ve hakanlık makamından düşerdi. Eski Türk Töresine göre kutunu kaybeden lidere isyan etmekte meşru sayılırdı. Nitekim GÖKTÜRKLER zamanında İNAL KAĞAN kutu toplayamadığı için, ülkede birliği, dirliği sağlayamadığı için Yüce Tanrı kutunu geri almış ve İnal Kağan hakanlık makamından düşürülmüş yerine BİLGE KAĞAN hakan olmuştu.

Türk hükümdarı Tanrı tarafından kut ve ülüg (kısmet) ile donatıldığı için iş başına gelebilmektedir. Bu tarihi kayıtlardan da anlaşılıyor ki, eski Türk devletinde siyasi iktidar kavramı "KUT" tabiri ile ifade ediliyordu. Kutadgu Bilig'de açıklandığına göre : "Kutun tabiatı hizmet, şiarı adalettir....Fazilet ve kısmet kuttan doğar....Beyliğe (hakanlığa) yol ondan geçer... Her şey kutun eli altındadır, bütün istekler onun vasıtası ile gerçekleşir. Tanrı (iduk) tur... Bey bu makama sen kendi gücünle gelmedin, onu sana Tanrı verdi... Hükümdarlar iktidarı Tanrı'dan alırlar."(Kutadgu Bilig Beyit: 674- 676, 1430, 1933, 1960, 5469,5947. beyitler) 
Yüce kitabımıza göre de “Emanetleri ehline vermek ve insanlar arasında adaletle hükmetmek (Nisa/58) gerekir. Çünkü Emanetin ehline verilmeyişi zulüm doğurur.

Eski Türk hâkimiyet anlayışına göre ülkede birliği ve dirliği sağlayamayan, sefere çıkmaktan aciz olan ve töreye aykırı hareket eden hakanları/liderleri Yüce Tanrı cezalandırır ve onları hakanlık makamından düşürür ve kutu toplayacak ülkede birlik ve dirliği sağlayacak Türk milletini zaferden zafere götürecek yeni bir hakanı hakanlık makamına oturturdu.
Yusuf Has Hacip, Türk devlet başkanlarına ve idarecilerine hitaben yazdığı eserine KUTADGU BİLİG (KUT KAZANMA BİLGİSİ) adını vermiş ve bir kişinin kuta layık olması için hangi özellikleri taşıması gerektiğini eserinde uzun uzun anlatmış aynı zamanda beylerin çevresinde yer alacak kadroların dürüst, bilge ve ehliyet sahibi olmasının önemine dikkat çekmiştir.
BEYLERİN/İDARECİLERİN ÇEVRESİ
Yusuf Has Hacib "Beyler iyi insanları kendilerine yakın tutmalı, kötüleri çevrelerinden uzaklaştırmalıdır" der:
"Beyler iyi insanları kendilerine yakın tutarlarsa, kötüler de işlerinde iyi hareket etmeye mecbur olurlar." (Kutadgu Bilig 888. beyit)
"Beylerin etrafını kötüler çevirirse memlekete tamamen kötüler hâkim olur" (889. b.)
"Kötü serbest kalırsa, iyi ortadan kaybolur; iyi hâkim vaziyette olursa, kötü ortadan kalkar. " (890. b.)
"İyi insanları kendine yakın tut; kötülerden (ehliyetsiz-liyakatsizlerden) uzak dur; zararları dokunur." (1378. b.)"Ey bey, işi işin ehline, işe yarayana, hareketi doğru ve dürüst olana ver." (1759. b.)
"Tanrı bir kimseyi mes'ud etmek ve yükseltmek isterse, ona ehliyetli ve dürüst hizmetkârlar (kadrolar) verir." (1761. b.)
"Eğer yükselttiğini tekrar düşürmek isterse, ona gün göstermeyen hizmetkârlar verir." (1762. b.)
"O bilgisiz idare dizginini eline alır ve bu odun onu takip eder; böylece işi bozulur ve toz-dumana katılır." (1763. b.)
İDARECİNİN GÜCÜ SINIRSIZ DEĞİLDİR
Eski Türk kültürüne göre hakanlar sınırsız güç sahibi değildiler Tanrı'ya ve Töreye karşı sorumlu idiler. "TÖRE KONUŞUNCA HAKAN SUSAR" , "ZOR KAPIDAN GİRERSE TÖRE BACADAN ÇIKAR" sözleri hakanların sınırsız güç ve otorite sahibi olmadığının en açık göstergeleridir.
Eski Türk hâkimiyet anlayışına göre hakanlarda/liderlerde aranan en önemli özelliklerin başında "ALPLİK, BİLGELİK, ERDEMLİ OLMAK, GÖNÜL ADAMI OLMAK, BOZKURT OLMAK, DEMOKRAT YAPILI OLAK" gibi özellikler yer alırdı. Türk hakanları/İdarecileri hem bilge hem alp hem de gönül adamı olmak zorunda idiler. Onlar kimseye kin tutmazlardı. Devleti his ve heyecanlarına göre değil töreye göre idare ederlerdi.

HEM BİLGE HEM ALP HEM DE GÖNÜL ADAMI ALPARSLAN TÜRKEŞ

Merhum liderimiz ALPARSLAN TÜRKEŞ hem bilge, hem alp hem de gönül adamı olan bir liderdi.   O günlük yaşantısında Yunus yürekli Türk düşmanlarına karşı ise Yavuz bilekli idi. Kimseye kin gütmezdi, gönül adamı idi. Siyasi hayatında sık sık GÖNÜL SEFERBERLİĞİ ilan eder, davaya, partiye küsmüş, dışlanmış insanları bir araya toplar gücümüze güç katardı.
Sayın Bahçeli yapmış olduğu icraatlarıyla kutunu kaybetmiş duruma düşmüştür.Kuta layık olmayan ve kutunu kaybeden lider ve çevresindeki kadrolarla bir yere varmak mümkün değildir.Bu gün her zamankinden daha çok ülkücü hareket içerisinde birliği, dirliği sağlayacak, küskünleri, dargınları barıştıracak, demorilize olmuş kadrolara ve AKP’den ümidini kesmiş Türk milletine yeni bir şevk ve heyecan verecek, kutu toplayacak, yeni bir gönül seferberliği ilan edecek herkesi kucaklayacak ve ülkücü kadroları iktidara taşıyacak lider ve kadrolara ihtiyacımız vardır. Çünkü çevremizde ve dünyada gelişen olaylar, ktidar olma sırasının ülkücü kadrolara geldiğine işaret ediyor. 



Bu yazı 1,122 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 7 Ekim 2020 Mümin Nasıl Olmalı
    • 8 Ağustos 2020 Allah İnsanı Yarattı Ve Ülkülerle Donattı
    • 19 Temmuz 2020 Allah Tuzak Kuranların Tuzaklarını Başlarına Geçirendir
    • 20 Haziran 2020 Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşması'nda Yunus Emre'nin Rolü
    • 30 Mayıs 2020 Fatih'in Şahsiyeti Nizam-ı Alem ve İ'lay-ı Kelimetullah Ülküsü
    • 23 Mayıs 2020 Bayram Namazının Kılınışı ve Evde Kılınma Durumu
    • 23 Mayıs 2020 Lider ve Fikir Adamlarımıza göre Milliyetçilik (2)
    • 23 Mayıs 2020 İslam'da Millet ve Türk Milliyetçiliği (1)
    • 20 Mayıs 2020 Türkçülük Anlayışımız ve Bu Anlayışa Saldıranlar
    • 16 Mayıs 2020 Fıtır Sadakası
    • 3 Mayıs 2020 3 Mayıs Türkçüler Günü
    • 2 Mayıs 2020 Türk Tasavvuf Ekolünün Kurucusu Hacı Bayram-ı Veli?
    • 22 Nisan 2020 Piri Türkistan Hoca Ahmet Yesevi
    • 13 Nisan 2020 Osmanlı Devleti'nin Kuruluşu - Kuruluşta Tasavvuf ve Tarikatların Rolü
    • 7 Nisan 2020 Berat Gecesi
    • 3 Nisan 2020 Tarihin Haklı Çıkardığı Lider TÜRKEŞ
    • 27 Mart 2020 Satuk Buğra Han ve Hz.Muhammed
    • 20 Mart 2020 İsra Miraç ve Miraç Kandili
    • 1 Mart 2020 Cihad Her Müslümana Kıyamete Kadar Devam Edecek Bir Farzdır
    • 11 Şubat 2020 Köni Eğri Bolsa / Adalet Eğrilirse Kıyamet Kopar

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,935 µs