En Sıcak Konular

Hakverdi Murat Merdamert

Mefkure
Hakverdi Murat Merdamert
23 Nisan 2013

Bu Ayaklar Koktu Be Kerry!



ABD Dışişleri Bakanı John Kerry,son 2 ayda üçüncü kez geldiği Türkiye'deki temaslarıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında,Başbakan Erdoğan'ın yapmayı planladığı Gazze ziyaretiyle ilgili bir soruya cevap verirken,diploması teamüllerini zorlayan sözlere yer verdi.

Kery, Tayyip Erdoğan ve Mahmut Abbas'ı kastederek; ''Her iki başbakanla da bunu konuştuk ve bu gezinin biraz ertelenmesinin iyi olacağını söyledik. Tabii, Başbakan Erdoğan, istediği zaman istediği yere gitmekte serbesttir. Ama bunun zamanlamasının barış süreci bakımından kritik olduğunu düşünüyoruz. Koşulların oluşmasının beklenmesini isteriz'' dedi.

Milli Gazete'nin internet sitesi (milligazete.com.tr) bu haberi; ''Emir yüksek yerden! Peki, şimdi Erdoğan ne yapacak?'' şeklinde verdi.

Aynı gazetenin yazarı Adnan Öksüz'ün ilgili haberi, twitter'de  paylaştığını gördüğümde ilk aklıma düşen ifadelerle kendisine şöyle bir cevap yazdım:

"Erdoğanı cilalama faslına devam...Başbakan gazze'ye gider,yandaş ABD'ye rağmen gitti diye cazgırlığa başlar.Aha buraya yazdım."

Öksüz'ün RT yaptığı öngörümüzde yanılmadığımıza, bir gün sonra  Bülent  Arınç'ın Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplarken şahit olduk:

"Kerry'nin Türkiye'ye yaptığı ziyaretlerin bölgedeki olaylarla yakından ilgisi olduğunu düşünülebilir,bu Türkiye için bir prestijdir bir eksiklik değildir. Ancak doğrudan 'Sayın Başbakan'ın Mayıs ayı içerisinde gitmesini arzu etmiyoruz veya tavsiye etmiyoruz' şeklindeki açıklaması diplomatik açıdan mahsurludur, yanlıştır, doğru değildir. Çünkü Sayın Başbakanımızın veya bir Türk yetkilisinin ne zaman, nereye gideceğine hükümetimiz karar verir. Bunun dışında herhangi bir merciden izin almak veya onların olurlarını peşinen kabul etmek durumunda değiliz. Bunu Sayın Kerry de dünya da bilir ki Türkiye ne zaman, ne arzu ediyorsa bunu gerçekleştirecek güçtedir."

Arın'ınç bu sözlerinden saatler önce de Suudi Arabistan'da yayımlanan Eş Şark El Avsat gazetesi, Türk Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberle 16 Mayıs'taki ABD ziyaretinin ardından Başbakan Erdoğan'ın Gazze'yi ziyaret edeceğini şöyle duyurdu:

 "ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Başbakan Erdoğan'ın Gazze ziyaretinden rahatsızlık duyduğunu ifade etmesine rağmen Başbakan Erdoğan'ın Gazze programında değişiklik yapılmayacak."

ABD bunun böyle olacağını bilmiyor muydu,dahası Kerry bu açıklamasını niye kameralar önünde yapmıştı? Gazetecilerin bu yöndeki sorularına Arınç'ın cevabı Keryy'i ''acemilikle'' suçlar nitelikteydi:

"Kameralar önünde yapılması, düşüncelerini çok açık ve herhangi bir yanlış anlamaya yol açmayacak şekilde söyleme gayretinden ibarettir. Ama tecrübeli bir dışişleri bakanı kesinlikle böyle yapmazdı. Böyle bir düşüncesi varsa bunu Dışişleri Bakanımıza veya Sayın Başbakanımıza görüşünü anlatan bir tavsiye şeklinde de sunabilirdi. Bu şekilde doğrudan kendisinin, kendi mekanında bir açıklama yapmasını uygun bulmadığımı ifade ettim."

New York Times,Arınç'ın bu sözlerinden yola çıkarak Türkiye'nin Kerry'yi ''azarladığı''nı savunurken,eleştirilerin kısmen iç kamuoyuna yönelik olabileceğini, Türklerin olayın büyümesini istemedikleri yazdı.

Şimdi biz,geçmiş dönemde ABD Başkanlığı'na aday olmuş,günümüzde aynı ülkenin  Dışişleri Bakanlığı vazifesini üstlenen Kerry'nin 'gerzek' olduğuna mı inanalım?

Şimdi biz; PKK açılımı sonrasında zor durumda kalan Erdoğan'dan, Netanyahu'ya bizzat telefonu uzatarak 3 yıl sonra Mavi Marmara katliamı için özür dileten Obama'nın Kerry'nin böyle bir tavır sergileyeceğinden habersiz olduğuna mı inanalım?

Türk Hükümeti'nin bir danışılıklı dövüş içerisinde hareket edip etmediğini - eğer bu günlere şahit olan bir yetkili yıllar sonra anılarında yazmaz veyahut Abdullatif Şener gibi kameralar önünde ifşa etmezse- şu an için ispat edemeyiz.

Fakat açık açık görülen birşey var

"Gazze'ye yapacağım ziyaretin ertelenmesi söz konusu değil,ben zaten ABD ziyaretinden sonra gideceğimi söyledim. Erteleme yok" diyen Erdoğan,Kerry'nin ortasına voleyi çakmış ve golü atmıştır...

ABD son bir aydır BOP eşbaşkanının Arap Dünyası'ndaki itibarını korurken,Türkiye'de yükselen milliyetçi tepki neticesinde AKP'nın oylarının düşmesini önlemeye çalışıyor gibi bir izlenim veriyor.

Millet bunu yer mi?....

Yememesini bekliyoruz, öyle umuyoruz.

Çünkü bu ayaklar koktu be Kerry! 

 

 

 



Bu yazı 1,583 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 11 Haziran 2023 Başbuğum Size Bir Maruzatım Var!
    • 26 Mart 2023 ''Işıklar İçinde Yatsın'ın Dayandığı Kaynak
    • 13 Şubat 2023 Yıkıldım Depremde Enkazda Kaldım
    • 1 Eylül 2022 Karakoç'u Umuttun mu Mihriban?
    • 2 Mayıs 2022 Munik Ana
    • 19 Mart 2022 ''Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' Nasıl Olacak?
    • 11 Şubat 2022 Fazıl Merdamert Destanı
    • 19 Aralık 2021 Devlet Babadır Banka Değil
    • 29 Mart 2020 Cuma Namazı Bundan Sonra Farzı Kifaye mi Oldu?
    • 20 Mart 2020 Hürriyet Olmayan Yerde Cuma Namazı Kılmak Caiz Değildir
    • 13 Mart 2020 Salgın Hastalık Olan Yerlerde Cuma Namazı Kılınamaz!
    • 9 Mart 2020 Allah Belamızı Çoktan Vermiş de Farkında Değiliz!..
    • 24 Şubat 2020 Neden İlle de Su Manzarası?
    • 5 Ocak 2020 9 Işık'ı 1 Ampule Bağlamak
    • 6 Aralık 2019 Müslümanın 12 Ödevi
    • 27 Kasım 2019 Anlarsın yalan Dünyayı
    • 19 Şubat 2019 Göçtü Gitti Ozan Arif -Sagu-
    • 15 Şubat 2019 ''Çağrımız İslam'da Dirilişedir'' ve OZAN ARİF
    • 12 Ocak 2018 Beyin Yetmezliği
    • 1 Eylül 2017 Aldığı Nefese Hükmedemeyen İnsan

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,804 µs