Umut Günlüğü
Umut Bulut
17 Nisan 2014
Karizmatik Lider Kıtlığı
Kalem, kılıcın yarım ya da eksik bıraktıklarını tamamlamakla vazifelidir. Balzac, Napolyon heykelinin önünde durur: Senin kılıcınla yarım bıraktıklarını ben kalemimle tamamlayacağım der.
Buradan şunu demek mümkündür. Büyük liderlerin yanında büyük kafalar vardır ve olmalıdır. Büyük kafalar da büyük liderlerle birlikte var olabilmektedir.
Daha somut gidecek olursak İskenderin yanında Aristo oldukça bir anlam kazanır. Akşemseddin ve Fatihi de aynı örneğe dahil edebiliriz.
Tagor, kaptanın çalışırken de dinlenirken de gideceği limanı düşünmesi gibi Hindistanı düşünür. Büyük liderler de çalışırken ve dinlenirken hayallerini hedeflerini düşünür, düşünmelidir.
Hayat bir lider için can giymiş bir fikirdir. Büyük liderler bu fikirlerle var olur kendini ve davasını var eder, yeniden üretir. Bu fikirden bu heyecandan koptuğunda ise bütün cazibesini kaybeder.
Her liderin arkasında önünde kutlu doğumlar vardır. Hazırından kolayında toplumlar lider çıkaramaz. Bu güne kadar da çıkaramamıştır. Büyük fikirler ve büyük liderler kendi doğum sancılarını kendileri yaşar ve yaşatırlar.
İddiam şu: ateş yakmasını bilmeyen adamdan lider olmaz. Bir çoban ateşi düşünün. Büyük ateşi yakan daha çok dikkat çeker. Daha çok dikkat çeken daha çok etkiler. Sosyal olayların bir matematiği olmadığı için bu böyle. Bu oyunda kendinden bahseden değil, bahsettiren kazanır.
Lider olmak için iyi bir insan olmak ideal ölçüdür hatta lazımdır ama kâfi değildir. Hz. Peygamber: Ben zahire göre hükmederim nasıl anlatırsanız öyle der. Kimse milleti deli yerine koymasın. Biz kendimizi nasıl anlatırsak insanlar öyle anlar. İyi anlatan iyi sonuç alır. Anlatamadım deyip ağlayana acırsınız ama peşinden gitmezsiniz. Dilenci bile iyi ağladığı için çok para toplar bu iş böyle. Bu kadar.
Lider kendi sözünü söyleyen söyleyebilen insandır. Başkalarının özellikle kötünün sufle ettiği kişiler lider değil gölge olarak kalır. Neşet Ertaşın çok güzel bir sözü tam da buraya oturuyor: Gölgede olanın gölgesi olmaz
Söz, insanları etkilemekte kıymetli bir şey
Eski bir şiirde sözden daha kıymetli bir şey olsaydı gökten o inerdi denmekte. Söze hâkim olan insanlara hükmeder dersek yanılmış ya da yanıltmış sayılmayız.
Sözünüz varsa ne ala derdiniz de var demektir zira eskiler dert söyletir demişler. Derdi davası, davası derdi olmayanın liderliği kuru sığ ve derinliksizdir. Sahih ve sahici bir liderlik için işte bu damarı sıkı sıkıya yakalamak tutmak lazımdır.
Anlatacak bir hikâyeniz bir derdiniz bir meseleniz varsa işiniz kolaydır yoksa değil. Zor meseleler insanların aklında zor kalır, basitten basite meseleleri anlatmak lazım. Herkesin kolay anlayacağı kolay tepki vereceği türden kelimeler üzerinden yürümeli lider.
Kişisel gelişim uzmanları, yaşam koçları, gurular her biri kendine göre ahkam kesmekte hiçbiri bu toprağın gerçeğini doğru okuyamıyor. Bu toprağın dokusu sesi sedası farklıdır. Başka yerlerden tercüme edip monte etmeye kalkışırsanız aynı sonucu almanız imkan dahilinde değil.
Musıkî eğitimi almış biri ile hiç eğitim almamış alaylı bir ozan ya da halk aşığını düşünün çoğu yerde halkın nabzını tutan alaylı halk ozanları oluyor. Mantıksal olarak işin matematiği böyle olmasa da hayatın gerçeği çok farklıdır.
Bekir Sıtkı Sezgin, Münir Nurettin Selçuk bir yanda dursun Neşet Ertaş Kazancı Bedih, Aşık Mahsuni bir yanda
Hangisi bu halkı yüreğinden yakalar?
Liderlik de bundan çok farklı değil. Lider hangi telden ses çıkacağını bilen insandır. Doğru yerde doğru tele dokunan, insanları ayağa kalırdacak ya da ayakta alkışlatacak sesi sedayı soluğu çıkarır.
Toplumların ruhunu okumak da böyle bir şeydir. Eğitim şart olsa da insanın hamurunda liderlik mayası da gereksiz değil.
Bu yazı 1,788 defa okundu.
Diğer köşe yazıları
Tüm Yazılar
-
8 Ağustos 2016
Fetö/PDY Yahut Dilenci Mafyasının çöküşü
-
4 Şubat 2015
Cübbeli Yahut Çelik Çekirdek
-
1 Kasım 2014
Gavura gavur denmeyecek
-
17 Nisan 2014
Karizmatik Lider Kıtlığı
-
8 Nisan 2014
İmam Şafii Camii İçin Kitap Bağışı Talebi
-
5 Aralık 2013
Cemaat: İtibar ve masumiyet aşınması
-
21 Ekim 2013
F.G:Kutsal Sürgün yahut Cem Sultan Sendromu
-
25 Mayıs 2013
“Diyanet ayıplı hadisleri ayıkladı!”
-
12 Nisan 2013
Türk toplumunda Kürt nefreti
-
16 Haziran 2012
Bir vicdan bayrağı: Bülent Yıldırım
-
17 Mayıs 2012
Din ve Mehdi Tartışmalarına Mütevazı Bir Katkı
-
7 Mayıs 2012
Tarihin Yatak Odası
-
27 Mart 2012
Kurtlar Vadisinde neler oluyor?
-
26 Şubat 2012
Erbakan hırsız mı?
-
19 Şubat 2012
Genç imamlar rahatsız
-
17 Ocak 2012
Baydı artık Şu Hrant muhabbeti
-
15 Kasım 2011
''Dünyanın Memesinden Din Bahanesiyle Süt Sağanlar''
-
21 Ekim 2011
Top sakal bırakmak Firavun adetidir
-
11 Eylül 2011
''Erkek'' Bir Şair: Olcay Yazıcı
-
18 Temmuz 2011
Yerleşmek/ yerlileşmek
Yorumlar
+ Yorum Ekle