Dinleten kim? Dinleyen kim? Dinlenen kim? Devleti kim yönetiyor?
Bütün dünyada ABD dinliyor denilirken, Türkiyede kim dinliyor, dinledi diyorlar. Devlet; istihbarat ve güvenlik birimleriyle telekomünikasyon ağıyla dinler.
Hırsızlığı, yolsuzluğu, yoksulluğu unutturmak için dinleme konusu gündeme tutuluyor. Bu kez failler farklı.
Dünyanın gizli bir kulak tarafından dinlendiği önce 1960 yılında ortaya çıkar. 6 Eylül 1960′da Rusyaya iltica eden iki NSA görevlisi, Bernon Mitchell ve William Martin, NSAnın 2000 dinleme istasyonuyla, en az 40 ülkenin gizli haberleşmesini dinlediğini açıkladılar.
Echelon; Dünyadaki bütün telefon, faks, telsiz, SMS ve elektronik posta iletişimini dinleyen sistem. ABDnin sürekli inkâr ettiği Echelonun varlığı resmi olarak ilk kez, 23 Mayıs 1999da Avustralya, Canberradaki Savunma Sinyalleri Müdürlüğü (DSD) Başkanı Martin Bradynin ülkesinin 50 yıldır varolan ve gizlenen küresel bir elektronik izleme sisteminin parçası olduğunu açıklamasıyla kabul edildi.
Nazi Almanyasına karşı savaşta; İngiltere ve ABD, istihbarat alanında da işbirliği yaptılar. Alman şifre makinesi Enigmanın şifresini çözmekle görevlendirilen Alan Turing ve ekibi, şifreyi çözdü ve anahtarını Amerikalılara verir. Amerikalılar da Japonların askeri şifrelerini çözerek İngilizlere verir. Haberleşmeleri dinlediler ve gizli mesajı çözerler.
Savaş sonrası; NSA ve İngiliz Devlet İletişim Karargahı GCQH 1947 yılında UKUSA (İngiltere-ABD) anlaşmasını imzalar. Kanada, Avustralya ve Yeni Zelandanın elektronik istihbarat birimleri de anlaşmaya katılır. Nihayet Batı Almanya, Danimarka, Norveç ve Türkiye de UKUSA kapsamına üçüncü ülkeler olarak eklenirler.
İngiltere; Afrika ile Urallara kadar Avrupayı, Kanada; kuzey enlemleri ve Kuzey Kutbunu, Avustralya da; Okyanusyadaki iletişimi izleme sorumluluğunu üstlenir.
Echelon hakkında Avrupada ilk rapor 1988′de yayınlanır. Rapora göre; ABD, Avrupadaki telefon, faks ve e-posta haberleşmeleri %90′ını Echelon sistemiyle denetliyor.
İtalya; Echelonun bilgi toplama yöntemlerinin İtalyan kanunlarına aykırılığının incelenmesi için bir komisyon kurar. Danimarka Parlamentosu da benzer bir araştırma başlatır.
Echelon; ABDnin en büyük istihbarat örgütü Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) tarafından, ticari ve askeri iletişim uyduları aracılığıyla yapılan haberleşmeyi kaydedip incelemek için geliştirilen bir araç. Sistemin öteki parçaları da internet, yeraltı ve denizaltı haberleşme kabloları, telsiz haberleşmesi ya da büyükelçiliklere yerleştirilen gizli aygıtlar aracılığıyla yapılan her türlü iletişimi zaptediyor ya da özel uydularla haberleşme sinyallerini topluyor.
ABye üye ülkeler; ABDnin internet de dahil olmak üzere dünya iletişimini gizli bir biçimde takip etmekte kullandığı Echelona alternatif dinleme sistemi Enfopol kurar.
Rusya, Çin, Danimarka, Hollanda, İsviçre, Fransa ve İsrail de benzer sistemler kullanıyor.
Ve 1999′da, ABDdeki elektronik mahremiyet örgütü EPIC, Echelonla sorun yaşar. ABDnin dinleme faaliyetlerini; NSA (Ulusal Güvenlik Ajansı), FBI (Federal Araştırma Bürosu) ve CIA yürütür. NSA 24 Ekim 1952 kurulur. Başkan Harry S. Truman; Yeni kuruluşa, dünya çapında iletişim istihbaratı görevi verir. Önce diplomatların ve askerlerin şifreli telsiz görüşmelerini dinleyen NSA, uluslararası sivil telefon görüşmeleri de dinler.
1960′lı ve 70′li yıllarda ortaya çıkan yönlü telsiz haberleşme ve uydu teknolojisi NSAnın işini kolaylaştırır. Havaya çıkan radyo sinyali, telefon görüşmesi NSAnın dünyaya dağılmış binlerce uzmanının eline düşer. NSA, CIA ve FBI ile görev alanlarını belirler.
NSAnın Boeing 707 uçak gövdeleri üzerinde RG-135 tipi uçakları ABD hava kuvvetleri içinde bağımsız olarak görev yapıyor. ABD donanma gemileri okyanus ve denizleri denetliyor. NSAnın yer istasyonları ABD büyükelçiliklerinde ya da ABDye dost ülke topraklarında, ev sahibi ülkelerin denetimine tabi olmaksızın faaliyette bulunuyor.
Türkiyeyi Kim yönetiyor? İstihbarat kurumları nelerle uğraşıyor? Kimin emrinde?
Günün sözü: Kararlı insan zor olsa da mutlaka başarır.
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle