En Sıcak Konular

GENELKURMAY'DA ''BALYOZ'' GERİLİMİ

24 Şubat 2010 18:47 tsi
GENELKURMAY'DA ''BALYOZ'' GERİLİMİ Emekli ve muvazzaf üst düzey komutanların Balyoz operasyonu kapsamında gözaltına alınması, Genelkurmay’ı harekete geçirdi.

Genelkurmay Karargahı’nda ‘BALYOZ’ gerilimi 
 
Balyoz soruşturmasında komutanların gözaltına alınmasının ardından bir Başbakan Yardımcısı’nın Karargah’a davet edildiği ve komutanların tutuklama halinde ’toplu istifa etme’konusunun gündeme getirildiği iddia edildi.

Haberin internette yayılması üzerine açıklama yapmak zorunda kalan Cemil Çiçek Genelkurmay’a gittiğini doğruladı.

Ankara’daki atmosfer Genelkurmay’ın akşam saat 19.10’da internette yaptığı açıklamayla iyice ısındı.  Açıklamada, “Ortaya çıkan ciddi durumu değerlendirmek üzere, Genelkurmay Karargahında Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli bütün Orgeneral ve Oramirallerin katılımı ile bir toplantı icra edilmiştir” denildi.

Emekli ve muvazzaf üst düzey komutanların Balyoz operasyonu kapsamında gözaltına alınması, Genelkurmay’ı harekete geçirdi. İlk olarak Başbakan Vekili Çemil Çiçek’in önceki akşam Genelkurmay Karargahı’nda komutanlarla görüştüğü ve son gözaltılarla ilgili uyarıldığı iddiası dün başkent gündemine bomba gibi düştü. Tüm internet sitelerinde yayınlanan haberde şu ifadelerle verildi: “Balyoz Operasyonu’nda gözaltına alınanlar arasında üst düzey eski komuta kademesinin olması ve muvazzaf paşaların bulunması sonrası Genelkurmay Karargahı ile Hükümetin etkili bir ismi arasında kritik temaslar gerçekleşti. Dün akşam saatlerinde Genelkurmay Karargahı’na Hükümetin en ağır toplarından bir Başbakan Yardımcısı davet edildi. Davette geçen hafta medyada çeşitli yazarlar tarafından dile getirilen ” toplu olarak istifa etme “ konusu bir koz olarak gündeme geldi. Toplantı sonrası Başbakan Yardımcısı verilen mesajları aldı ve tıpkı Dursun Çiçek olayında olduğu gibi İstanbul Başsavcılığı ile en üst düzeyde temas kurdu. Temasta Başbakan Yardımcısı, yapılan istekleri tıpkı Dursun Çiçek’in tutuklanmaması olayında olduğu gibi hükümetin kanaati şeklinde sunarak ” devlet krizi, kurumlar arası kriz “ vurgusunu kullanarak yoğun biçimde iletti. Görüşmenin içeriğinde operasyon çerçevesinde alınan üst düzey kişilerin tutuklanmaya sevkedilmemesi yönünde yoğun baskı yapıldı. Ayrıca savcıların özel yetkilerinin tıpkı Erzurum Başsavcılığı örneğinde olduğu gibi kaldırılması da gündeme geldi.”

Parti üst yönetimi toplandı

İddialarla ilgili akşam saatlerine kadar sessizliğini koruyan Çiçek, Meclis’te, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in aralarında bulunduğu parti üst yönetimiyle bir araya geldi. Çiçek’in bu arada yurtdışında bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de telefonla görüştüğü öne sürüldü. Çiçek’in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmek üzere Çankaya Köşkü’ne çıkması da gündeme geldi ancak “yanlış anlaşılmaları önlemek için” randevu son anda iptal edildi. Günboyu TBMM içinde gazetecilerle adeta köşke kapmaca oynayan Çiçek, muhabirlerin ısrarlı sorularını “Sadece Anadolu Ajansı’na konuşacağım” diyerek yanıtsız bıraktı. Çiçek, Ajans’a yaptığı açıklamada Genelkurmay’a gittiğini doğrularken, görüşmenin içeriğine ilişkin iddiaları ise yalanladı.

Genelkurmay’da balyoz zirvesi

Ancak akşam saatlerinde Genelkurmay’dan gelen açıklama Ankara’da bomba etkisi arttı.

Önceki gün Başbakanvekili Cemil Çiçek ile görüşen Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un, dün de Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görevli “or” rütbesindeki bütün subaylar ile Genelkurmay karargahında toplantı yaptığı açıklandı. Genelkurmay Başkanı’nın kuvvet komutanları ve tüm orgeneraller ile oramiraller ile yaptığı toplantı, Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesi aracılığıyla açıklandı. Açıklamada alınan kararlar konusunda bilgi verilmedi. Genelkurmay’ın internet sitesine dün akşam 19.10’da giren açıklama şöyle:

“İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında ortaya çıkan ciddi durumu değerlendirmek üzere, bugün Genelkurmay Başkanlığı Karargahında Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli bütün Orgeneral ve Oramirallerin katılımı ile bir toplantı icra edilmiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Başbakan Vekili Karargah’a çağırıldı, Orgeneraller zirvesi toplandı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ Türkiye’deki tüm orgeneral ve oramiralleri karargahta topladı.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık

Ordu Komutanı: Orgeneral Hasan Iğsız

Ordu Komutanı: Orgeneral Necdet Özel

Ordu Komutanı: Orgeneral Saldıray Berk

Ege Ordusu Komutanı: Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu

Kara Kuv. Kom. Kurmay Başkanı: Org. Bekir Kalyoncu

Harp Akademileri Komutanı: Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler

Donanma Komutanı: Oramiral Emin Murat Bilgel

KKKK Eğitim ve Doktrin Komutanı: Org. Erdal Ceylanoğlu

Genelkurmay İkinci Başkanı: Orgeneral Aslan Güner

G.kurmay İkinci Başkan Yard.: Orgeneral Bilgin Balanlı 

(Şebnem HOŞGÖR / VATAN) [1]

Komutanlar toplantısına AKP'den açıklama! 
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Genelkurmay Karargahı'nda dün yapılan ve Orgeneral İlker Başbuğ'un orgeneral ve oramirallerle yaptığı toplantı için 'Hangi toplantı menfi etki edecekse tarih önünde sorumlu olacak' dedi.

Kapusuz, Ak Parti Genel Merkezi'ndeki il halkla ilişkiler başkanları toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, “yaşanan gelişmelere ilişkin toplantılar oldu, Genelkurmay'ın da bir açıklaması oldu, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine Kapusuz, şunları kaydetti:

“Yargılama süreciyle ilgili olan bazı konular yargıya intikal ettiği için çok fazla konuşulmasının erken olduğunu düşünüyorum.

“Bir kez daha şunu açık bir dille ifade edeyim; her davet edilen, çağrılan, sorguya alınan 'suçludur' diye bir kural yok. Dün sorgulaması yapılanlar mahkemeye çıkarıldı bir kısmı tutuklandı, bir kısmı da serbest bırakıldı. Ama ben medya başta olmak üzere, siyasetçilerimiz de dahil olmak üzere, herkesin bürokrasi de dahil buna, yargıyı rahatsız etmemesini, kendi haline bırakmasını, görevini rahatlıkla yapabilmesinin ortamını sağlamaya davet ediyorum. Buna hangi toplantı, hangi görüşme, hangi açıklama menfi etki edecekse, bu, tarih önünde sorumluluğu da beraberinde getirecektir.

Bugünkü konuşulan, yaşanılan her olay yarın da herkesin önüne konulacaktır. Dün nasıl yaşananlar bugün gündeme gelmişse, bugünkü yaşananlar da yarın yine toplumun gündeminde olacaktır. Herkesi Anayasa ve yasalardaki yazılı olan kurallara davet ediyor, buna uygun hareket etmelerini de bekliyorum, diye açık bir samimi kanaatimi de ifade etmek istiyorum.”[2]

Komutanlar istifa ederse ne olur? 
 
BDP'li Kaplan: Orgeneraller, oramiraller istifa ederse, tüm generaller, korgeneraller gelebilir, onlar olmazsa albay gelebilir. Askeri hiyerarşi devam eder, devlet de devam eder”

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Balyoz soruşturmasının ardından gündeme gelen ‘generallerin toplu istifa”sıyla ilgili tartışmaları “İstifa düşünülebilir, tek taraflı bir irade beyanıdır ve devletin devamlılığı esastır. Orgeneraller, oramiraller istifa ederse, tüm generaller, korgeneraller gelebilir, onlar olmazsa albay gelebilir. Askeri hiyerarşi devam eder, devlet de devam eder” şeklinde değerlendirdi. Kaplan Genelkurmay’ın yaptığı açıklamada yer alan “ciddi durum” ifadesiyle ilgili “Durum ciddidir, çünkü darbe girişimleri ciddi iştir, Balyoz’un aydınlığa kavuşturulması hukuk devletinin gereğidir” değerlendirmesinde bulundu.

-“ORGENERALLER İSTİFA EDERSE KORGENERALLER ONLAR DA OLMAZSA ALBAYLAR GELEBİLİR”-

Kaplan, Balyoz soruşturması kapsamında yaşanan gözaltıların ardından Genelkurmay’da yapılan toplantıya ilişkin bir soru üzerine de, “Oramirallerin, orgenerallerin yaptığı toplantı sonucu yaptıkları açıklamada, ‘meclise saygılıyız, yargı bağımsızlığına saygılıyız, darbe dönemi kapanmıştır’ deselerdi TSK daha çok güç almış olacaktı. Darbe girişimlerinin savunulması, hoş görülmesi hiçbir hukuk devletinde, AB ile müzakere sürecinde olan bir ülkede kabul edilemez, suçtur. Durum ciddidir, çünkü darbe girişimleri ciddi işlerdir. Balyoz’da 10 binlerin 100 binlerin toplama kamplarına alınmasından bahsediliyor. Böyle bir olayın aydınlığa kavuşturulması, varsa sorumlularının yargılanması bir hukuk devletinin de gereğidir” diye konuştu. Kaplan komuta kademesinde toplu istifaya yönelik tartışmaların hatırlatılması üzerine de “İstifa düşünülebilir, istifa tek taraflı bir irade beyanıdır ve devletin devamlılığı esastır. Orgeneraller, oramiraller istifa ederse, tüm generaller, korgeneraller gelebilir, onlar olmazsa albay gelebilir. Askeri hiyerarşi devam eder, devlet de devam eder” diye konuştu.

CHP VE MHP NE DEDİ?

Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Sivas Milletvekili Melik Ejder Özdemir, Başbakan Yardımcısı Çiçek’in, Genelkurmay Başkanlığı’na yaptığı ziyaret ve "istifa" iddialarını değerlendirdi. Özdemir, 2 yıldır Ergenekon’la ilgili davaları ibretle izlediklerini kaydederek, "Bu gözaltılar ve Silivri’deki dava, adli bir davanın ötesinde siyasi bir takibe dönüşmüş vaziyette" dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici bir gazetecinin, "Genelkurmay Başkanlığı’nda orgeneraller toplandı. Komutanların Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’e istifa resti çektiği söyleniyor" sözleri üzerine, komutanların görüşmesinde ne konuşulduğunu bilmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Ekici, bu yöndeki sorulara yanıt verirken, iddia edildiği gibi askerlerin istifasının ordunun sistematiğini perişan edeceğini savunarak, "Bu ihtimali dahi düşünmem bile. Türkiye Ordusu geleneksel bir ordudur. Muz ordusu değildir. Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm kurumları böyle bir istifanın altında kalır" değerlendirmesinde bulundu.[3]

 

Kaynak: Vatan Gazetesi,


[1].http://w9.gazetevatan.com/haberdetay.asp?tarih=24.02.2010&Newsid=289433&Categoryid=1
[2].http://haber.gazetevatan.com/Komutanlar_toplantisina_AKPden_aciklama/289487/1/
[3].http://www9.gazetevatan.com/Komutanlar_istifa_ederse_ne_olur/289559/1/



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,549 µs