En Sıcak Konular

İRAN SÜLEYMANI'NIN İNTİKAMINI KAN DÖKMEDEN ALMAYI SEÇTİ

8 Ocak 2020 15:13 tsi
İRAN SÜLEYMANI'NIN İNTİKAMINI KAN DÖKMEDEN ALMAYI SEÇTİ İran, ABD’nin Kasım Süleymanî suikastına misilleme olarak Irak’ta iki askeri üsse füze saldırısı düzenledi. Süleymani’nin toprağa verilmesinden kısa süre sonra gelen saldırılarda can kaybı olmadığı bildirildi.

Süleymani suikastının intikamını “kan dökmeden” almayı seçen İran’ın hesabı tutacak mı?

İran, ABD’nin Kasım Süleymanî suikastına misilleme olarak Irak’ta iki askeri üsse füze saldırısı düzenledi. Anbar vilayetinde IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon güçleri tarafından kullanılan Ayn el Esad hava üssü ile Kuzey Irak’ın Erbil kentindeki bir akseri hedefe düzenlenen saldırılar, Süleymani’nin memleketi Kerman’da toprağa verilmesinden kısa süre sonra geldi. ABD ile üslerde askerleri bulunan Kanada ve Norveç’in yanısıra Irak da saldırılarda ölen askeri bulunmadığını duyurdu.

Saldırılarda ölen olmaması, İran’ın misillemeyi dikkatle tasarladığını, iç kamuoyuna Süleymani’nin intikamının alındığı mesajı verilirken, ABD’nin de yanıt verme-mesine olanak tanımayı hesapladıklarını düşündürüyor.

Nitekim İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif meşru müdafaa haklarını kullandıklarını, ABD’nin İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’ye düzenlediği saldırıya uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde orantılı bir karşılık verdiklerini; gerilimi tırmandırmak amacı taşımadıklarını söyledi: “İran, vatandaşlarımıza ve üst düzey yetkililerimize korkakça düzenlenen silahlı saldırının ardından Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın 51. maddesine göre meşru müdafaa adına orantılı adımlarını atmış ve tamamlamıştır. Gerilimi tırmandırmak ve savaş istemiyoruz, ancak kendimizi herhangi bir saldırıya karşı koruyacağız.”

Zaten ABD Başkanı Donald Trump da saldırılardan sonraki ilk açıklamasında, “Herşey yolunda” diyerek misillemeyi hafifseyen bir tutum takınmıştı: “Her şey yolunda! İran’dan Irak’taki iki üsse füze atıldı. Can kaybı ve zarar tespit çalışmaları sürüyor. Şu ana kadar her şey iyi. Dünyanın, açık ara en güçlü ve en donanımlı ordusuna sahibiz. Yarın sabah açıklama yapacağım.”

[Donald J. Trump - @realDonaldTrump
All is well! Missiles launched from Iran at two military bases located in Iraq. Assessment of casualties & damages taking place now. So far, so good! We have the most powerful and well equipped military anywhere in the world, by far! I will be making a statement tomorrow morning.]

Bugün hem ABD Başkanı Donald Trump hem de İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani kamuoyuna seslenecekler. Yapacakları açıklamalar ne kadar sert olursa olsun, eğer eylemlerinde itidal gösterirlerse, her iki taraf için de itibarı iyi-kötü korumak ve tansiyonu geçici olarak düşürmek mümkün olabilir.

Tabii top şimdi Beyaz Saray’da: Trump için Kasım ayındaki Başkanlık seçimi öncesinde, bu misillemeye misli ile karşılık verip, nihayetinde ABD için de can kayıplarıyla da sonuçlanabilecek daha şiddetli bir çatışma mı daha avantajlı olur, yoksa bu aşamada belirsizliğe ve öngörülemezliğe yaslanıp itidal göstermek mi daha çok puan toplar, bunların hesabı yapılıyor olmalı.

Bölge uzmanı gazeteci Fehim Taştekin’in dikkat çektiği üzere İran Trump’ın ilk seçenekten yana tavır koymaması için örtük bir tehditte de bulundu, ABD’ye üslerini kullandıran bölgedeki müttefiklerinin de hedef sayılacağını ima etti.


[Fehim Taştekin @fehimtastekin

Zarif: İran, vatandaşlarımız ve üst düzey yetkililerimize korkakça saldırının yapıldığı üssü hedef alarak BM şartının 51. maddesine göre meşru müdafaa hakkını orantılı adımlarla kullanmış ve tamamlamıştır. Gerilimi tırmandırmak veya savaş istemiyoruz, ancak kendimizi savunacağız https://twitter.com/jzarif/status/1214736614217469953 …

( Javad Zarif @JZarif

Iran took & concluded proportionate measures in self-defense under Article 51 of UN Charter targeting base from which cowardly armed attack against our citizens & senior officials were launched.

We do not seek escalation or war, but will defend ourselves against any aggression.)

Fehim Taştekin @fehimtastekin

Yani İranlılar diyor ki Amerikalılar yanıt vermezse bu iş biter. Ola ki bölgedeki ülkelerden yeni Amerikan saldırısı olursa bu ülkeler de misillemenin hedefi olur.]


Ancak Trump tavrını ikinci seçenekten yana koysa dahi, Vaşington’ın da Tahran’ın da aralarındaki husumeti örtük, gayri-nizami harp yöntemleriyle ve/veya vekillerden yararlanarak sürdürmeye devam edeceklerini söyleyebiliriz. Dolayısıyla tansiyonun düşecekse bile, ancak geçici olarak düşeceğini not edelim. (Işın Eliçin - medyascope.)

 

Kaynak: https://medyascope.tv/2020/01/08/suleymani-suikastinin-intikamini-kan-dokmeden-almayi-secen-iranin-hesabi-tutacak-mi/



Bu haber 1,502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,664 µs