En Sıcak Konular

İRAN UKRAYNA UÇAĞINI FÜZE SANIP DÜŞÜRMÜŞ: HALK SOKAĞA İNDİ

12 Ocak 2020 14:40 tsi
İRAN UKRAYNA UÇAĞINI FÜZE SANIP DÜŞÜRMÜŞ: HALK SOKAĞA İNDİ İran’ın Ukrayna Hava Yolları’na ait yolcu uçağını füzeyle vurup düşürdüğünü kabul etmesi ardından, Tahran’daki anma etkinliklerinde yönetime tepki ve öfke vardı.

İran yönetiminin yolcu uçağını düşürdüğüne dair gecikmiş özür ve itirafı, Tahran’da protesto edildi

İran’ın Ukrayna Hava Yolları’na ait yolcu uçağını füzeyle vurup düşürdüğünü kabul etmesi ardından, Tahran’daki anma etkinliklerinde yönetime tepki ve öfke vardı. 176 kişinin ölümüne yol açan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin ifadesiyle “korkunç hata”nın üç gün boyunca inkar edilmiş ve kamuoyuna yalan söylenmiş olmasına tepki duyan kalabalıklar, Cumartesi gecesi hükümetin tutumunu kınadı.

(Masih Alinejad @AlinejadMasih

Today all the videos from Iran show the scale of ongoing protests  in Tehran. 

Iranian protesters are demanding Iran’s Supreme Leader Khamenei step down after the regime shot down a Ukrainian plane & killed 176 people.

Are the US media and well known actresses covering this?)


İngiltere’nin Tahran Büyükelçisi kısa süreliğine gözaltına alındı


Başkent Tahran’daki Amirkabir Üniversitesi’ndeki anma etkinliğine katılarak fotoğraf çeken İngiltere’nin İran Büyükelçisi, birkaç saatliğine gözaltına alındı. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab büyükelçilerinin gözaltına alınmasının “uluslararası hukukun açıkça ihlâli” olduğunu söyledi.

Tahran Amirkabir Üniversitesi’nde uçak kazasında ölenler yakılan mumlarla anıldı.

ABD Başkanı Donald Trump ise göstericilere sosyal medya üzerinden ve Farsça yazarak “Protestolarınızı yakından izliyor ve cesaretinizden ilham alıyoruz” sözleriyle destek verdi.



(Donald J. Trump @realDonaldTrump
به مردم شجاع و رنج کشیده ایران: من از ابتدای دوره ریاست جمهوریم با شما ایستاده‌ام و دولت من همچنان با شما خواهد ایستاد. ما اعتراضات شما را از نزدیک دنبال می کنیم. شجاعت شما الهام بخش است. )


Trump, İngilizce paylaşımdan ise “İran hükümeti insan hakları gruplarının İran halkının protestolarını yerinde izleyip rapor etmesine izin vermeli. Barışçıl protestoculara yönelik bir başka katliam olmamalı, internet kapatılmamalı. Dünya izliyor” diye yazdı.

(Donald J. Trump @realDonaldTrump
The government of Iran must allow human rights groups to monitor and report facts from the ground on the ongoing protests by the Iranian people. There can not be another massacre of peaceful protesters, nor an internet shutdown. The world is watching.)

“Yolcu uçağını Cruise füzesi sandık”

Uçak, İran’ın Kasım Süleymani suikastına misilleme olarak Irak’taki ABD hedeflerine füze saldırısı düzenlediği gecenin sabahında, yerel saatle 6:12’de havalandıktan kısa süre sonra düşmüştü. İran Devrim Muhafızları ordusu, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, savunma sistemlerinin yolcu uçağını ABD tarafından fırlatılmış bir Cruise füzesi sandığını, bu nedenle hata yapıldığını duyurmuştu.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, olayla ilgili Devrim Muhafızlarına soruşturma açılması talimatı verdi. Devrim Muhafızlarınının üst düzey komutanlarından Emir Ali Hacızade, televizyondan yayınlanan bir açıklama ile ordunun hava savunma birimi adına sorumluluğu üstlenerek halktan af diledi.  Olay sırasında iletişim hatlarında sorun yaşandığını savunan Hacızade, “Sistemin hedefi vurmak için 10 saniyesi vardı. Operatör bu sürede yanlış bir karar verdi ve uçak vuruldu. Tek bir kişinin aceleci hareketiyle uçak düşürüldü” dedi. Hazıcade tüm sorumluluğu üstlendiklerini açıklarken, “Olayı duyunca ölmeyi diledim” diye konuştu.

“Kurban yakınları tazminat bekliyor”

Rejimin itirafı ve özür dilemesi, iç kamuoyundaki yükselen tepkiyi yatıştırabilecek mi, şüpheli. Mağdurların yakınları da kazayla ilgili etkin soruşturma yapılmasını ve sorumluların ceza almasını istiyor.

Kazada ölenlerin 82’si İran, 63’ü Kanada,11’i Ukrayna, 10’u İsveç, 4’ü Afganistan, 3’ü İngiltere ve 3’ü de Almanya vatandaşıydı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, “İran’dan sorumluların açık ve şeffaf bir şekilde yargılanmasını, ölenlerin yakınlarına tazminat ödenmesini ve resmi özür bekliyoruz” açıklaması yaptı. Kanada’nın Başbakanı Justin Trudeau da ise ölenlerin yakınlarının adaletin yerine gelmesini beklediğini vurguladı.  Fransa Savunma Bakanı Florence Parly “Bu dramatik olaylar silsilesinden gereken dersleri çıkarmalıyız ve gerilimi düşürmeliyiz” çağrısı yaparken, Almanya Savunma Bakanı Heiko Maas da “İran’ın olaya açıklık getirmesi önemli. Şimdi Tahran bu acı faciadan doğru çıkarımları yapmalı ve bunun bir daha yaşanmaması için gereken önlemleri almalı” dedi (Medyascope)


Kaynak: https://medyascope.tv/2020/01/12/iran-yonetiminin-yolcu-ucagini-dusurdugune-dair-gecikmis-ozur-ve-itirafi-tahranda-protesto-edildi/


Bu haber 1,390 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,853 µs