En Sıcak Konular

AŞIRI HAVA OLAYLARI TÜRKİYE'DE DE ŞİDDETLENİYOR

30 Haziran 2020 11:08 tsi
AŞIRI HAVA OLAYLARI TÜRKİYE'DE DE ŞİDDETLENİYOR Sağanak yağış ve dolu yüzünden Bursa’da beş kişi hayatını kaybetti. 10’dan fazla şehirde binlerce dekarlık tarım arazisi zarar gördü.

İklim Kriziyle Yaşamak: Aşırı Hava Olayları Türkiye'de Şiddetleniyor, Her Yıl Can ve Mal Kayıplarına Sebep Oluyor 

Sağanak yağış ve dolu nedeniyle Bursa’da beş kişi hayatını kaybetti. 10’dan fazla şehirde binlerce dekarlık tarım arazisi zarar gördü. Geçimini tarımdan sağlayan birçok insan zor durumda. İstanbul’da etkili olan sağanak yağış nedeniyle de Esenyurt’ta bir kişi hayatını kaybetti. Metrekare başına en fazla yağış Ümraniye (28,9 kg) ile Üsküdar’a (24,8 kg) düştü. Sağanak yağmura İstanbul’un birçok ilçesinde dolu yağışı da eşlik etti. Yer yer ceviz büyüklüğünü bulan dolu pek çok araca zarar verdi. Çatalca ve Hadımköy’de ise hortum oluştu.

İki yeni araştırmaya göre, son yıllarda iklim değişikliği mücadelesinin merkezinde yer alan fidan dikme kampanyaları sanıldığı kadar yarar sağlamıyor. Uzmanlara göre, ağaçlandırma çalışmaları biyoçeşitlilik kaybının artmasına sebep olabilir.

Sibirya’da rekor sıcaklık ölçümü yapıldı. Bölgenin kuzeydoğusundaki Verkhoyansk kasabasında 20 Haziran günü hava sıcaklığı 38 dereceye ulaştı.

Papa Francis’in doğa, yaşam ve savunmasız insanların korunması konulu genelgesinin 5.yıldönümünde yayımlanan kılavuzda, Katoliklere fosil yakıt yatırımlarını sonlandırmaları ve doğanın korunması için harekete geçme çağrısı yapıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Nisan ayında yenilenebilirlerin enerji üretimindeki payının %66 olduğunu açıkladı, bu oranın 2000 yılından beri aylık bazda en yüksek değer olarak kayda geçtiğini söyledi.

McKinsey & Company’nin hazırladığı yol haritası, COVID-19 salgını sonrası iyileşme dönemini iklim krizini göz ardı etmeden şekillendirme amacıyla oluşturuldu. Çalışma, 1.5 derece hedefinin gerçekleştirilmesi için gereken dönüşümün nasıl gerçekleştirileceğine dair kapsamlı bir çerçeve sunuyor.

Genç iklim aktivisti Greta Thunberg,  COVID-19’un iklim konusunda acil bir durumda ne yapılması ve nasıl hareket edilmesi gerektiğini göstermesi dışında uzun vadeli pozitif etki yaratmadığını söyledi, “Toplumsal olarak adaletsizliklerin göz ardı edilemeyeceği bir noktaya gelindiğini” ekledi.

İtalya’nın kuzeyinde bulunan Presena buzulları güneşten korunmaları için her yaz devasa boyuttaki yansıtıcı muşambalarla kaplanıyor. Kurulum süreci altı haftayı bulan kaplamalar sayesinde, buzulun erime hızı yavaşlatılıyor.

Yeni bir araştırmaya göre bunaltıcı sıcaklar, yangınlar, seller ve yükselen deniz seviyeleri spor endüstrisi için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, uzmanların uyarılarına rağmen özel kömür madenciliğinin Hindistan’ın enerji güvenliğini artıracağını söyleyerek özel yatırımcılar için açık artırma düzenledi.

Konya Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla hazırladığı “Konya İklim Değişikliği Eylem Planı” çalışmalarını başlattı.

Küresel Yatırımcılardan Bolsonaro’ya “Ormansızlaştırmayı Durdur” Çağrısı

Dünyanın dört bir yanından 29 küresel yatırım şirketi, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya ormansızlaştırmaya yol açan politikalarını durdurma çağrısında bulundu.

The Climate Group adlı kuruluşun küresel işletme uzmanlarıyla yürüttüğü anket çalışmasına göre, katılımcıların %47’si, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşabilmeleri için daha destekleyici hükümet politikalarına ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Çin, pandemi nedeniyle satışları olumsuz etkilenen otomobil üreticilerinin faydalanması adına bazı kotaları gevşetebileceğini açıkladı.

Taraflar Konferansı Bürosu, müzakere toplantılarının (Subsidiary Bodies) önümüzdeki seneye ertelenmesine karar verdi.

Yeni bir araştırmaya göre, Arktik Okyanusu gelecek 80 yılda beklenenden daha fazla karbondioksit emecek. Bunun sonucunda ise, okyanusun asitlik derecesinin artması ve su altında yaşayan organizmaların bu durumdan ciddi bir şekilde etkilenmesi bekleniyor.

İngiltere İklim Meclisi ekonomik iyileşme planının net sıfır emisyon hedefine uygun olması gerektiğini söylüyor. Meclis karantina hafifledikçe hükümetin emisyonları azaltmak için yaşam tarzı değişikliklerini teşvik etmesi gerektiğini de belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in verdiği soru önergesine yanıt verdi. Pakdemirli, yaptığı açıklamada Türkiye’de son beş yılda kesilen ağaçlardan 115 milyon metreküp odun üretildiğini söyledi.

Yuva Derneği, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve Kyoto Club (İtalya) ortaklığı ile yürüttüğü Çevre Okuryazarlığı İletişim Ağı Projesi kapsamında, 1 Temmuz 2020’de saat 14.00’da projeyi ve Küresel Okuryazarlık Ağını (KOZA) tanıtmak için çevrimiçi bir konferans (Zoom Webinar) düzenliyor.

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) tarafından yapılan yeni bir çalışma küresel rüzgar enerjisi gücünün üçte birinin 15 şirkete ait olduğunu ortaya çıkardı.

Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi (CESD) tarafından bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen “Türkiye Toplumunun Enerji Tercihleri Araştırması”nın sonuçları enerji ve ekonomi politikalarına duyarlılığın arttığını ortaya koydu.

Antarktika kıtasında deniz buzunun seyrek olduğu bölgelerde küçük kuşların daha kolay beslendiğini ortaya koyan bir araştırmaya göre, Adélie penguenlerinin popülasyonu gelecek yıllarda hızla artabilir.


Bu haber 7,186 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,109 µs