En Sıcak Konular

Ticaret açığı Mayıs’ta yıllık yüzde 157 genişleyerek 10,7 milyar dolara ulaştı

2 Haziran 2022 17:44 tsi
Ticaret açığı Mayıs’ta yıllık yüzde 157 genişleyerek 10,7 milyar dolara ulaştı Mayıs ayı dış ticaret verilerine göre; geçen yılın aynı ayına göre ihracat %15,2 artarak 18,97 milyar USD’ye yükselirken, ithalat ise aynı dönemde %43,8 artarak 29,65 milyar USD olarak gerçekleşti.

Ticaret açığı Mayıs’ta yıllık yüzde 157 genişleyerek 10,7 milyar dolara ulaştı

Ticaret Bakanlığı’nın GTS (genel ticaret sistemi) kapsamında açıkladığı öncü Mayıs ayı dış ticaret verilerine göre; geçen yılın aynı ayına göre ihracat %15,2 artarak 18,97 milyar USD’ye yükselirken, ithalat ise aynı dönemde %43,8 artarak 29,65 milyar USD olarak gerçekleşti. Bu kapsamda dış ticaret açığı Mayıs döneminde %157 artarak 10,68 milyar USD oldu.

Mayıs ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD, Irak ve İtalya takip etmektedir. İthalat kalemlerinde; Mayıs 2022’de ilk sırayı Rusya alırken, onu Çin, Almanya ve ABD izlemiştir. Mal gruplarına bakıldığında, ham madde (ara mallar), yatırım (sermaye) ve tüketim geçen seneye göre artış görülmüştür. İthalat tarafında ise ham madde kategorisinde görülen emtia fiyatlarından kaynaklı %52,4 artışa karşılık; yatırım malları %10,8 artmış, tüketim malları ise %22,3 artmıştır.

Enerji ithalatı Mayıs ayında 6,95 milyar dolar olarak gerçekleşerek toplam ithalatın tek başına %23,4’lük kısmını oluşturdu. Geçen yılın Mayıs ayına göre ise enerji ithalatı %124,6 oranında arttı. 5 aylık dönemde toplam enerji ithalatı ise 39,7 milyar olmuştur, bu da geçen yılın Ocak - Mayıs dönemine göre %163,4 artışa denk düşmektedir. Emtia fiyatlarının yüksek seyretmesinin ithalat tarafını artırıcı etkisi ön planda olmaya devam etmektedir.

İhracat profili açısından ise, Rusya - Ukrayna savaşının ekonomik etkilerinin dış talep üzerinde yarattığı dengeler aşağı yönlü riskleri artırmaktadır. Bu durum, enerji ve emtia fiyatları üzerinden ithalatı genişlettiği gibi, ana ihracat pazarlarımızda ekonomik yavaşlamaya neden olması itibariyle ihracat potansiyelini de azaltmaktadır. PMI verilerinde de görüldüğü üzere, yurtiçindeki sanayi aktivitesi üzerinde azalan ihracat siparişlerinin etkisi vardır. İlerleyen dönemde Avrupa ekonomilerindeki durgunluk potansiyeli ihracatımızın yavaşlamasına neden olabilir.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,001 µs