En Sıcak Konular

Sabahattin Talu

Düşünü-Yorum
Sabahattin Talu
10 Mart 2010

“PKK DIŞARI”nın Düşündürdükleri



 

    Türkiye Süper Ligi’nin ilk yarısında oynanan Bursaspor-Diyarbakırspor maçında Bursa taraftarı “PKK dışarı” tezahüratı yapmış, küçük çaplı tartışmalar yaşanmış, olaylar çıkmıştı.

Maçın rövanşı öncesinde günlerce bu maç konuşuldu. Büyük olaylar çıkacağına yönelik emareler kuvvetliydi. Ki bu nedenle, Diyarbakır’daki hiçbir otel, Bursaspor taraftarına rezervasyon yapmadı, taraftarı Bursa’dan Diyarbakır’a götürecek bir tek otobüs firması dahi bulunamadı.

Beklenen oldu ve maçın henüz başında sahaya yoğun şekilde atılan taşlar nedeniyle yaralanmalar oldu, maç iptal edildi.

Şimdi, şöyle biraz geriye gidelim...

Yaklaşık 25 yıldır bölgede terör yaşanıyor. Bu dönem içerisinde tüm hükümetler, yönetimler, tüm mülki amirlikler, asker, polis, herkes, özellikle Diyarbakırspor’un, eski adıyla 1.Lig, yeni adıyla Süper Lig’e çıkması ve ligde kalabilmesi için ellerinden geleni yaptılar, özel gayretler sarf ettiler. Bu konuda, Diyarbakır eski Emniyet Müdürü rahmetli Gaffar Okkan’ın, sadece futbol değil, tüm sportif faaliyetlerde olmak üzere, gönülden çalışmalarını tüm Türkiye biliyor.

Bu özel gayretlerin, hatta bu özel politikanın tek amacı vardı ve o da; “Gençlerin sportif faaliyetlere kanalize edilmesi, şehre ayrı bir renk, heyecan ve hareketlilik getirilmesi ve bu sayede dağa gidişlerin, teröre bulaşmaların engellenmesi, olabildiğince asgari düzeye çekilmesi”ydi.

Neredeyse herkes tarafından “Aman Diyarbakırspor’un başına kötü bir şey gelmesin, olaylar çıkmasın, aman ligden düşmesin, yoksa terör yeniden hortlar” denilerek, adeta Diyarbakırspor koruma altına alınmaya çalışıldı.

Sonuç; Süper Lig’de yer alınan 10 yıl içerisinde, toplam 14 maçta taraftarının sebebiyet verdiği olaylar ve alınan saha kapatma cezaları. Yani, sakınılan göze 14 defa çöp batırıldı, adeta sakındıkça batırıldı.

Tekrar maça, maçın bu hale gelmesine sebep olan “PKK dışarı” tezahüratına dönelim ve yaşanan olaylara ilişkin olarak yapılan tutarsız, mesnetsiz, son derece saçma bazı değerlendirmelere değinelim.

Bursaspor taraftarının Diyarbakırspor taraftarına yönelik sarf ettiği bu talihsiz tezahürat, en başından ve toptan yanlış. Çünkü onlar, siyasi bir organizasyon için stada gelmiş değiller. Onlar, tuttukları takımı desteklemeye gelmiş bir avuç insandan oluşan küçük bir taraftar grubu. İçlerinde PKK’ya sempati duyanlar da olabilir, ancak tezahüratları ne “Apo”, ne de “PKK”, sadece ve sadece; “Diyar-Bakır, Yeşil-Kırmızı”, o kadar.

Gelelim madalyonun, üzerinde durulması, dikkat çekilmesi, altı çizilmesi gereken, öteki önemli yüzüne…

Slogan, en başından, kökten, toptan yanlış da, gösterilen tepkiler doğru mu!

Maçın hemen öncesinde çalınan “İstiklal Marşı’nı ıslıklamak” gibi meselâ!!!

O zaman buradan, Bursaspor taraftarının Diyarbakırspor taraftarını “PKK’lı” olarak itham etmiş olması, suçlaması, haklı olduklarını göstermiyor mu! O zaman sizin, “PKK dışarı” tezahüratının sadece “Dışarı” kısmından gocunarak, rahatsızlık duyduğunuz, öte yandan “PKK’lı yakıştırmasını” ise pek de yadırgamadığınız, karşı çıkmadığınız, hatta tam tersine kabul ettiğiniz, benimsediğiniz, onayladığınız anlaşılmıyor mu!  

Anlaşılıyor…

Protesto mahiyetindeki ıslık yerine, ellerinizde Türk bayraklarıyla stada gelip takımınızı destekleseydiniz meselâ. O zaman ne anlaşılırdı; “Biz Diyarbakırspor taraftarıyız, PKK’lı değil” olur ve sizi tüm Türkiye bağrına basar, sokaklara dökülürdü.

Dökülür idi, ancak geçti…

Diyarbakırspor’lu yöneticiler, maçtan değil, taştan sonra; “Efendim, Bursaspor kalecisi seyirciyi tahrik etti” demişler.

Demek ki, “Tahrik edilirsek atarız, yok edilmezsek bir sonraki maça götürürüz” diye, yüzlerce taş veya kaya parçası önceden ceplere konuyor Diyarbakır’da!

Spor yazarı Altan Tanrıkulu’nun futbola ilişkin yaptığı değerlendirmeler genellikle beğenilir ve kabul görür. Ancak, tavsiyem o dur ki, değerlendirme konusunda sporun dışına pek çıkmasa son derece yerinde olur. Tanrıkulu; “Evet, Diyarbakır taraftarının yaptıkları kabul edilemez” diyor. “Ancak” diye devam eden Tanrıkulu; “Bursaspor da, ‘PKK dışarı’ ırkçı söylemi nedeniyle ceza almalıydı” diye fikrini beyan ediyor.

Sporun dışına pek çıkma Tanrıkulu. PKK, ne zaman ırk oldu? Örneğin; “Kahrolsun PKK” demekte mi ırkçılık oluyor, sana göre? “Kürtler dışarı” denseydi haklıydın. İşte bak, bu ırkçılık olurdu. Ancak, ırk ile örgüt birbirinden çok farklı, hatta birbirinden çok alâkasız şeyler. Aynen, “Tanrıkulu ile Kargaburnu”nda olduğu gibi…

Diyarbakırspor’a ceza verilsin mi, verilmesin mi? Tartışmaların konusu biraz da bu.

Her ne şekil ve şartta olursa olsun, kural, kaide herkes içindir ve tartışmasız uygulanmalıdır. “Yüz verirsen ….., gelir ….. halıya” diye bir tabir vardır Anadolu’da, yüzyılların birikimi, tecrübesi.

Aksi taktirde; “Çıktık açık alınla, ellerimizde taşlarla, her 10 yılda 14 maçta, olaylar çıkartırız biz sahalarda” marşını çok sık duyar, işte böyle de ıslıklanırsınız…

 

  



Bu yazı 1,307 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 6 Şubat 2012 Demokrasi Getirmek!
    • 13 Ocak 2012 Sıra SURİYE’de mİ?
    • 29 Aralık 2011 Düşmanımın Düşmanı Dostumdur
    • 22 Aralık 2011 Canlı Kalkan
    • 8 Aralık 2011 ROJ TV, Gören Gözlere Kel'i Gösteriyor
    • 2 Aralık 2011 Kürt Sorunu’nun Çözümüne İlişkin Beyin Jimnastiği
    • 24 Kasım 2011 KCK Ve Asrın Hukuk Bürosu
    • 17 Kasım 2011 Çözüm mü Dediniz!
    • 11 Kasım 2011 Ne Çare (N.Ç.)
    • 28 Ekim 2011 Sen Olma Haslanım Cemal
    • 27 Ekim 2011 PKK Terörü ve Van Depremi
    • 21 Ekim 2011 Hırsızlık Şebekesi
    • 14 Ekim 2011 Kürtçülere Sorulması Gereken Sorular
    • 7 Ekim 2011 Artık Şuna Net Olarak İnanıyorum
    • 4 Ekim 2011 Barışı Kim İstemez?
    • 23 Eylül 2011 BİR MAÇ NASIL KAZANILIR?
    • 14 Eylül 2011 Analar Ağlamasın da!
    • 8 Eylül 2011 Artık Bir Karar Verin!
    • 26 Ağustos 2011 Cılız Da Olsa İlk Kez Farklı Bir Ses
    • 25 Ağustos 2011 Batman’dan Bodrum’a Özerklik

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,796 µs